Περιφερειακό ΚρήτηςΥπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκα, συνεδρίασε σήμερα (11.12) στη Νεάπολη Λασιθίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, με αρκετά ανοικτά θέματα, με πολλά αιτούμενα. Παρέστησαν αρκετοί βουλευτές απ’ όλη τη Κρήτη, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες και εκπρόσωποι φορέων.
 
Όσον αφορά στο θέμα του Εφετείου, ο Περιφερειάρχης προσπάθησε να το αφήσει εκτός Συμβουλίου για να μην υπάρξουν προστριβές, κάτι που έγινε δεκτό από τους παριστάμενους.
 
Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος, αναφέρθηκε στη τρέχουσα αναπτυξιακή πραγματικότητα της Κρήτης, με την ευχή να εκδηλωθεί μέσα από το 4ο ΚΠΣ, να βοηθηθούν οι περιοχές που φθίνουν. Ο Νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης, καλωσορίζοντας τους συνέδρους στη Νεάπολη, βρήκε την ευκαιρία να θίξει τη κατάσταση του Β.Ο..Κ.
 
Ο Δήμαρχος Νεάπολης, Νίκος Καστρινάκης, αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης, κάνοντας μια αναφορά στα θέματα του Δήμου, στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, ζητώντας να εγκριθούν, τονίζοντας τις ελλείψεις και τα μειωμένα κονδύλια. Δεν μπορεί η ανάπτυξη του νομού Λασιθίου να μην είναι αντάξια της προσφοράς του.
 
Η υπεύθυνη του Π.Ε.Π. κυρία Μπρεδάκη, στην εισήγηση – παρουσίαση της, έδωσε στοιχεία για τη πορεία του προγράμματος, δηλαδή τους άξονες, τις χρηματδοτήσεις και την εξέλιξη των έργων. «Όλα τα ενταγμένα έργα, θα ολοκληρωθούν απρόσκοπτα, λόγω και των εκπτώσεων που θα δώσουν οι εργολάβοι.
 
Ο προϋπολογισμός μειώθηκε στα 696 εκατομμύρια €, για να μπορέσουν η χώρα μας να καθυστερήσει την συνεισφορά της» είπε η κα Μπρεδάκη. Όσον αφορά στη τέταρτη προγραμματική περίοδο, ότι ισχύει για όλη τη Ελλάδα, ισχύει και για τη Κρήτη. Κύρια κατεύθυνση είναι η εφαρμογή του Ε.Σ.Π.Α., ενός σαφούς πλαισίου για την υλοποίηση των προγραμμάτων. Εισάγει άξονες όπως έρευνα καινοτομία, σεβασμό περιβάλλοντος και ανθρώπινο δυναμικό, και δημιουργία ελκυστικών περιφερειών για όλους του πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η περιφερειακή διάσταση του κειμένου, ορίζει 5 περιοχές της χώρας, κάτι περισσότερο από «υπέρ εριφέρειες», σε κάθε μία από τις οποίες τίθεται στρατηγικός στόχος ανάπτυξης, εξατομικευμένες στρατηγικές, για να δοθεί κινητήρια δύναμη στην ανάπτυξη κάθε περιοχής. Όσον αφορά στο Π.Ε.Π. στα πλαίσια του 4ου ΚΠΣ, το Π.Ε.Π. για τη περιοχή μας πλέον περιλαμβάνει Κρήτη και νησιά του Αιγαίου.
Η Εθνική συμμετοχή κινείται γύρω στο 25%, αλλά η όλη εκκαθάριση θα γίνεται στο τέλος της περιόδου, μια διαδικασία ιδιαίτερα επώδυνη.
 
Ειδικότερα όσον αφορά στο Π.Ε.Π. Κρήτης και νήσων, έχουν τεθεί οι άξονς προτεραιότητας
  • Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας, (δρόμοι)
  • Ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα.
  • Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής.
  • Τεχνική υποστήριξη εφαρμογής όλων των προηγουμένων. Το συντονισμό θα αναλάβει Ανώνυμη Εταιρία η Μ.Ο.Δ. Α.Ε., αλλά και η αρχή πιστοποίησης για τον έλεγχο και τη πληρωμή.

Περιφερειακό ΚρήτηςΟ Νομάρχης Λασιθίου διαμαρτυρήθηκε όχι μόνο για την αργοπορία αποστολής των εισηγήσεων και άρα την αδυναμία επεξεργασίας αυτών αλλά και για τον τρόπο χρηματοδότησης και για μια σειρά προτάσεων όπως η μελέτη για τον Κεντρικό Οδικό ¶ξονα Κρήτης, όταν δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο Βόρειος.

Επίσης στις προτάσεις αναφέρεται η χωροθέτηση της Νότιας Πύλης, λιμάνι, στο Τυμπάκι και όχι όπως αναφέρεται σε προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ακόμα διαμαρτυρήθηκε για τις αυξήσεις στους προϋπολογισμούς έργων οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς, ανεξέλεγκτα, όχι όμως στα έργα του νομού Λασιθίου.

Ο Βουλευτής Λασθίου της Ν.Δ., Γιάννης Πλακιωτάκης πρότεινε να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως φράγμα των Λιθινών. Ολοκληρώνοντας πρότεινε την έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής Τουρισμού στον ¶γιο Νικόλαο.

Ο Βουλευτής Λασιθίου του α.Σο.Κ. Μιχάλης Καρχιμάκης ανέφερε ότι το μείζον θέμα είναι η απορρόφηση των κονδυλίων, στα επόμενα δυο χρόνια, παρά τις προηγούμενες αποφάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων, οι οποίες είναι γενικόλογες. «Θα έπρεπε να αξιολογηθούν τα έργα κατά νομό, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σιγμής. Δεν υπάρχει ενημέρωση, δεν υπάρχει διαφάνεια, ούτε μέσα από τις απαντήσεις που δίδουν οι Υπουργοί της Βουλής στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Υπάρχουν έργα που έχουν, υποτίθεται, μπει στον κατάλογο του Π.Ε.Π., αλλά δεν δημοπρατούνται, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2008» τόνισε ο κ. Καρχιμάκης. Ακόμα κατηγόρησε τη κυβέρνηση για ρουσφετολογική προώθηση κονδυλίων και έργων για να κερδίσει ψήφους σε περιφέρειες που έχει πρόβλημα.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σητείας Νίκος Τσικαλάκης, εκπροσωπώνας την Τ.Ε.Δ.Κ. Λασιθίου είπε: «Θα πρέπει τα 3 εκατομμύρια Ευρώ που δίδονται για μελέτες να δοθούν στους μικρούς Δήμους, αφού οι μεγάλοι Δήμοι είναι εύρωστοι και άρα μπορούν μόνοι τους να εκπονήσουν μελέτες. Το κριτήριο που θα έπρεπε να ισχύει, είναι το έλλειμμα ανάπτυξης κάθε τόπου».

Τα τελικά συμπεράσματα

Τελικά και μετά από κάποιες διαβουλεύσεις, το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε:

  • Να προωθηθεί η πρόταση έργων ως έχει.
  • Εγκίνεται η πρόταση του ΤΕΕ δυτικής Κρήτης ως έχει, με τις απαιτήσεις που περιέχει.
  • Να καλυφτεί από Εθνικούς πόρους η απώλεια Κονδυλίων που προέκυψε μετά τη μείωση των Εθνικών πόρων ύστερα από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τον αρμόδιο επίτροπο.
  • Διεκδικείται η ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολή Τουρισμού στη Κρήτη.
  • Και να γίνει άλλο ένα Περιφερειακό Συμβούλιο στην αρχή του χρόνου για τα μεγάλα έργα.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos