ΚαζάνιΗ τσικουδιά, το ούζο, το τσίπουρο και η κυπριακή ζιβανία ανήκουν πλέον στα προστατευόμενα προϊόντα όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωση αλλά και έναντι των τρίτων χωρών, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασε χθες (25.10) στο Λουξεμβούργο.
 
Την Ελλάδα στο Συμβούλιο εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Χρήστο Αυγουλά.
 
Έτσι η Ελλάδα πέτυχε – στο πλαίσιο του νέου Κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά και μετά από ιδιαίτερα δύσκολες διαπραγματεύσεις -την κατοχύρωση ως προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων, των ελληνικών ποτών Ούζο, Τσίπουρο και Τσικουδιά, που παράγονται σε διάφορες περιοχές της χώρας καθώς και διάφορων λικέρ.
 
Ειδικότερα, για το τσίπουρο επιτεύχθηκε η δυνατότητα συνέχισης της παραγωγής του με τους πατροπαράδοτους, κατά περιοχή, παραδοσιακούς τρόπους (αρωμάτιση με γλυκάνισο, μάραθο, κ.α.).
 
Τώρα πλέον τα προαναφερθέντα προϊόντα, προστατεύονται και ενισχύεται η ανταγωνιστικότητά τους , τόσο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και έναντι των τρίτων χωρών.
 
Παράλληλα ο κ. Μπασιάκος, ζήτησε από το Συμβούλιο επιπλέον ρυθμίσεις, προκειμένου με το νέο καθεστώς, να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο η ταυτότητα των αλκοολούχων ποτών μας

Print Friendly, PDF & Email

Από manos