σε κύκλο η είσοδος στο φαράγγι και λίγο πιο κάτω το δασάκι του Κουτσουρά
σε κύκλο η είσοδος στο φαράγγι και λίγο πιο κάτω το δασάκι του Κουτσουρά

Μετά από πολλές ώρες προσπαθειών και δεκάδες άνδρες και οχήματα από όλη τη Κρήτη, το μόνο που έχει καταφέρει η πυροσβεστική υπηρεσία είναι να κρατήσει τη φωτιά μέσα στο φαράγγι του Ορεινού, (η περιοχή στο κύκλο στη φωτογραφία), να μην ξεφύγει νότια.

Τίποτα άλλο, πέρα από τη περικύκλωση της φωτιάς. Εάν υπήρχαν εναέρια μέσα, το θέμα θα είχε κλείσει με μερικές ρίψεις από το ελικόπτερο, αλλά οι συμβάσεις με τους Ρώσους έχουν λήξει. Οπότε οι πυροσβέστες παλεύουν απλά να μην ξεφύγει η φωτιά και πάει νότια, διότι θα κάψει το δασάκι του Κουτσουρά, αλλά και τις καλλιέργειες που υπάρχουν εκεί.

Το πρόβλημα είναι ότι συνεχίζει να φυσάει βόρειος – βορειοδυτικός άνεμος ο οποίος όποτε φυσάει, στις περιοχές αυτές λόγω του αναγλύφου του τοπίου έχει μεγαλύτερη ένταση από οπουδήποτε αλλού. Και αυτό, σε συνδυασμό με την αδυναμία προσέγγισης, ή εισόδου στο φαράγγι, δυσκολεύει τα πράγματα.

Για την ώρα η φωτιά καίει χαμηλή δασική βλάστηση.

Ήδη από το πρώτο βράδυ της πυρκαγιάς συνελήφθη και κρατείται ένας από δύο κυνηγούς που βρέθηκαν εκεί. Σύμφωνα με τη Πυροσβεστική Υπηρεσία:

Συνελήφθη ως υπαίτιος πυρκαγιάς, ο Γ.Μ. του Σ. 49 ετών, ημεδαπός, από Κλιμάκιο της Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Κρήτης, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 23/11/2014 και ώρα 12:30, σε δασική έκταση στην περιοχή Κούτσουρα του Δήμου Ιεράπετρας Λασιθίου. Ο συλληφθείς, ο οποίος είναι κάτοικος της προαναφερθείσας περιοχής, θα παραπεμφθεί αύριο, στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λασιθίου, με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση“.

Από κει και πέρα, θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι καλύτερης φύλαξης της περιοχής, διότι πρόκειται για ένα πανέμορφο φαράγγι, το δασάκι είναι ένας χώρος αναψυχής κατοίκων και επισκεπτών και τελευταία στις πλαγιές της περιοχής δημιουργείται το βοτανικό πάρκο του Απηγανιά, μια προσπάθεια  που πρέπει να στηριχτεί και να μεγαλώσει.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos