συνάντηση των Πολιτιστικών Συλλόγων των Βορεινών Χωριών Σητείας
συνάντηση των Πολιτιστικών Συλλόγων των Βορεινών Χωριών Σητείας

Στη Σφάκα τη Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 έγινε συνάντηση των Πολιτιστικών Συλλόγων των Βορεινών Χωριών και συζητήθηκαν τα παρακάτω Θέματα:

Παρόντες στην συνεδρίαση ήταν εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Σφάκας.

Ο Σύλλογος Γονέων ενημέρωσε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης δασκάλας στο πρωινό ωράριο στο σχολείο. Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά και αποφασίστηκε ότι λόγω της σοβαρότητας και της αμεσότητας του θέματος να γίνουν άμεσα τα σχετικά έγγραφα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, αποφασίστηκε να γίνουν περαιτέρω ενέργειες και δράσεις. Τονίστηκε ότι ένα σχολείο που εξυπηρετεί όλα τα Βορεινά χωριά και μάλιστα σε μια ακριτική περιοχή, είναι απαράδεκτο να είναι το μόνο στο Δήμο Σητείας που δεν έχει δασκάλα.

Συζητήθηκαν ακόμα θέματα για:

– Την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων σκουπιδιών.

– Την αιμοδοσία

– Την αναβίωση των παραδοσιακών χορών και της χειροτεχνίας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Γιώργος Τομαδάκης της Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων για τον ορεινό όγκο Θρυπτής και ο Γιάννης Ρεμιαδάκης Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καβουσίου, οι οποίοι μας ενημέρωσαν για την πορεία του θέματος της προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης της Θρυπτής.

Σύλλογοι των Βορεινών Χωριών

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Σφάκας

ΠΡΟΣ: Δνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου

 

 Για τις ελλείψεις στα σχολεία

ΚΟΙΝ: – Περιφερειακή Δνση Εκπαίδευσης Κρήτης

  • Βουλευτές Λασιθίου
  • Σχολική Σύμβουλο Σητείας
  • Δημοτικό Σχολείο Σφάκας

Κύριε Δντη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λασιθίου

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Βορεινών Χωριών του Δήμου Σητείας συγκεντρώθηκαν στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σφάκας στις 2 Νοεμβρίου 2014 και ενημερώθηκαν από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Σφάκας για την απαράδεκτη υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Σφάκας, λόγω της ελλιπούς στελέχωσης του από την αρχή του τρέχοντος έτους με εκπαιδευτικό προσωπικό και συγκεκριμένα:

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ενημέρωσε ότι έγκαιρα, με τις επανειλημμένες επισκέψεις του στην Υπηρεσία της Πρωτοβάθμιας Εκπσης, από την αρχή του σχολικού έτους, ότι υπάρχουν ελλείψεις—κενά εκπαιδευτικών, λόγω της μετακίνησης των υπηρετούντων εκπαιδευτικών του Σχολείου σε άλλα Σχολεία. Τα κενά αυτά συμπληρώθηκαν, αλλά πλημμελώς, αφού σήμερα δύο ολόκληρους μήνες από την αρχή του σχολικού έτους, υπάρχει έλλειψη ενός δασκάλου ακόμα, η οποία είναι για το μέγεθος και τις δυνατότητες του Σχολείου μας, πολύ μεγάλο και σημαντικό κενό.

Το Σχολείο έχει Μαθητικό Δυναμικό 50 μαθητών και δεδομένου ότι είναι Τετραθέσιο Σχολείο, η παραπάνω έλλειψη αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση του εκπαιδευτικού δυναμικού κατά 25%. Στο εκπαιδευτικό δυναμικό (των τριών σήμερα εκπαιδευτικών) συμπεριλαμβάνεται και η Δ/ντρια του Σχολείου, που απασχολείται με κανονικό ωράριο διδασκαλίας, πέραν των διοικητικών-διευθυντικών υποχρεώσεων και καθηκόντων που έχει, για να αναπληρωθεί η παραπάνω έλλειψη εκπαιδευτικού. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί, δύο ολόκληρους μήνες εργάζονται καταβάλλοντας υπέρμετρες και πέραν του δέοντος προσπάθειες για να καλύψουν κενά που υπάρχουν.

Το μέγεθος και ο ρόλος του Σχολείου μας λόγω του αριθμού των μαθητών (κέντρο του Νομού, συγκεντρώνει μαθητές από πολλά δημοτικά διαμερίσματα (Λάστρου, Σφάκας, Μόχλου, Μυρσίνης, Τουρλωτής, Μέσα Μουλιανών και ΄Εξω Μουλιανών) και με τις εκτεταμένες μετακινήσεις μαθητών, θα δικαιολογούσε και επιπρόσθετο προσωπικό στο Δημοτικό Σχολείο προκειμένου να μπορέσει αυτό να υπηρετήσει και να ανταποκριθεί στις ανάγκες που συνεχώς δημιουργούνται, αφού σχεδόν κάθε νέο έτος αυξάνεται η δύναμη των μαθητών.

            Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, σε συνεργασία με την Δντρια και τους Δασκάλους του Σχολείου, έχουν εργασθεί τα τελευταία χρόνια για την ποιοτική και άλλη αναβάθμιση του και έχουν καταφέρει πάρα πολλά σημαντικά πράγματα όπως την βελτίωση και αναβάθμιση της εικόνας του σχολείου. Το σχολείο έχει μία σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία έτη και συνεπεία αυτού αυξάνει σχεδόν κάθε χρόνο τον αριθμό των μαθητών του.

Αυτή την καλή πορεία και προσπάθεια που γίνεται και την συνεχή βελτίωση που επιτυγχάνεται, έρχεται δυστυχώς να εμποδίσει και να ανατρέψει η σημερινή αναποτελεσματική διαδικασία στελέχωσης του από την Υπηρεσία σας.

           Μπορεί να γίνονται περικοπές σε όλα τα επίπεδα, αλλά εμείς σαν γονείς, αλλά και σαν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι συλλόγων, που η υποχρέωση μας είναι η ανάδειξη του πολιτισμού στον τόπο μας, δεν δεχόμαστε την αντιμετώπιση αυτή της εκπαιδευτικής κοινότητας και δεν δεχόμαστε να υποβαθμίζεται και να ανακόπτεται η θετική πορεία και εξέλιξη που έχει το σχολείο μας σε βάρος των μαθητών και το μέλλον τους.

Αντιστεκόμαστε σε κάθε απόφαση που υποβαθμίζει το σχολείο μας και σας δηλώνουμε ότι σε περίπτωση που θα αποτύχει αυτή η προσπάθεια μας αποφασίσαμε και θα προχωρήσουμε σε δυναμικότερες ενέργειες.

Ευελπιστώντας ότι αντιλαμβάνεστε το δίκαιο αίτημα μας αναμένουμε την απάντηση σας εντός δεκαημέρου.

 

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΒΟΡΕΙΝΩΝ ΧΩΡΙΩΝ

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Σφάκας

Πρόεδρος Δέσποινα Κουρουπάκη

 

Προοδευτκός Σύλλογος Λάστρου

Πρόεδρος Στέλιος Σακαδάκης

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρλωτής

Πρόεδρος Γιώργος Κουκουράκης

 

Αναπτυξιακός Σύλλογος Μόχλου

Πρόεδρος Γιώργος Κουρουπάκης

 

Προοδευτικός Σύλλογος Μυρσίνης

Πρόεδρος Νίκος Θαλασσινός

 

Σύλλογος Γυναικών Μυρσίνης

Πρόεδρος Βούλα Μανιαδάκη

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Μέσα Μουλιανών

Πρόεδρος Γιώργος Τσικαλάκης

 

Πολιτιστικός Σύλλογος ΄Εξω Μουλιανών

Πρόεδρος Μανώλης Μαθιουδάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos