Ιερά Σύνοδος, ενημέρωση για τρέχουσες εξελίξεις, αποφάσεις
ΗΙερά Επαρχιακή Σύνοδος Εκκλησίας Κρήτης με εκπροσώπους των Ιερών Συνδέσμων Κληρικών όλης της Κρήτης

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης συνήλθε στις 10 Δεκεμβρίου 2018, στο Ηράκλειο, μετά από την πρόσφατη μετάβαση Συνοδικής Αντιπροσωπείας Της στην Αθήνα, όπου είχε επαφές με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τους Αρχηγούς – Εκπροσώπους των Κομμάτων της Βουλής και Βουλευτές της Κρήτης, στους οποίους κατέθεσε Υπόμνημα για τις θέσεις Της σχετικά με τη μελετούμενη τροποποίηση του Συντάγματος, που αφορά στην Εκκλησία και στον θεσμό της οικογένειας, με τη μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου και με την Εκκλησιαστική Περιουσία.


Η Ιερά Σύνοδος, ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:

1. Να μεταβεί, τις επόμενες ημέρες, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Αντιπροσωπεία που θα αποτελείται από Αρχιερείς και κληρικούς της Εκκλησίας Κρήτης καθώς και το Νομικό Της Σύμβουλο, κ. Δημήτριο Μηλαθιανάκη, προκειμένου να ενημερώσει την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, για τις θέσεις της Εκκλησίας Κρήτης.

2. Να καλέσει φορείς που έχουν σχέση με την υπεράσπιση του θεσμού της οικογένειας και μάλιστα των πολυτέκνων, για να συνεργασθεί μαζί τους προς την κατεύθυνση της διατήρησης στο Ελληνικό Σύνταγμα της φράσεως ότι η οικογένεια αποτελεί «θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του Έθνους». Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Πατρίδα μας καθημερινά διογκώνεται με επικίνδυνες διαστάσεις, γι᾽ αυτό και ο θεσμός της οικογένειας, εκτός των άλλων, χρειάζεται Συνταγματική στήριξη.

3. Να ταχθεί αντίθετη στην προτεινόμενη προσθήκη φράσης στο 3ο άρθρο του Συντάγματος, ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι «θρησκευτικά ουδέτερη» διότι θα δημιουργήσει μελλοντικά νομικά παράγωγα και αρνητικές συνέπειες μεγάλων διαστάσεων, όπως ενδεικτικά: τον αποχρωματισμό της Ελληνικής Κοινωνίας από τις Ελληνορθόδοξες Παραδόσεις της, την κατάργηση θρησκευτικών συμβόλων στους δημόσιους χώρους, την περιθωριοποίηση των θρησκευτικών αργιών, καθώς και μια σειρά άλλων τετελεσμένων θεσμικών αλλοιώσεων, που θα επιφέρουν τον αφανισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τον χώρο της δημόσιας ζωής.

4. Να συμπαρασταθεί για μια φορά ακόμα και να ενώσει τη φωνή Της με όλους τους κληρικούς της Κρήτης και τους λαικούς εκκλησιαστικούς υπαλλήλους, που μισθοδοτούνται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Κράτους, προκειμένου να παραμείνουν στην εν λόγω Αρχή.

Η βίαιη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος τους θα έχει μελλοντικά καταλυτικές συνέπειες, οι οποίες θα κλονίσουν σοβαρά, τους κληρικούς και τις οικογένειές τους, που βρίσκονται τον καιρό αυτό σε αγωνία. Οι κληρικοί μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι το συγκεκριμένο νέο εργασιακό καθεστώς, στο οποίο προτίθεται να τους εισαγάγει η Ελληνική Πολιτεία.

Ο Εξοχ. κ. Κων. Γαβρόγλου, δήλωσε δημόσια, στις 7 Δεκεμβρίου 2018 ότι «η πρόταση για Συνταγματική διασφάλιση της Συμφωνίας δεν είναι στο τραπέζι». Επομένως, όσα ακούγονται περί της εν λόγω συνταγματικής κατοχυρώσεως είναι έωλα.

Η μισθοδοσία των κληρικών, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, αποτελεί μόνο το 1,3% των δαπανών του όλου Δημόσιου Τομέα. Τίθεται εύλογα το ερώτημα, γιατί οι κληρικοί της Εκκλησίας αποτελούν τη λύση της σμίκρυνσης του Κράτους, εν μέσω τόσων άλλων που αυτό μισθοδοτεί; Οι κληρικοί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια προσφέρουν πολλές και ποικίλες υπηρεσίες προς την κοινωνία και τον άνθρωπο. Η στοχοποίηση των κληρικών, δεν είναι ένας ιδιότυπος κοινωνικός «ρατσισμός», για τον ιερέα, που κάθε μέρα, σε πόλεις και χωριά, συμπαραστέκεται, σε γέροντες, πάσχοντες, απόρους, κ.λ.π.;

Αξίζει να προστεθεί ότι η επιτελούμενη κοινωνική και φιλανθρωπική δραστηριότητα της Εκκλησίας στην Κρήτη, κατά το μεγαλύτερο μέρος της γίνεται από δωρεές ευσεβών ανθρώπων του Τόπου μας, οι οποίοι στηρίζουν με διάφορους τρόπους το έργο των Ιερών Μονών και των Ενοριών.

Η Εκκλησία προσπαθεί με όλες Της τις δυνάμεις να συμπαρασταθεί στους εμπερίστατους ανθρώπους, που καθημερινά κτυπούν την πόρτα Της, η οποία, ως γνωστόν, είναι ανοικτή προς όλους, ανεξάρτητα από γλώσσα, καταγωγή και θρήσκευμα.

5. Να δηλώσει υπεύθυνα ότι όσα διαδίδονται για δήθεν τεράστια Εκκλησιαστική Περιουσία είναι μυθεύματα. Το 95% περίπου της περιουσίας της Εκκλησίας Κρήτης δόθηκε σε υποτροφίες, άπορους, πρόσφυγες, στο Ταμείο Εφέδρων Πολεμιστών, κ.λ.π.. Η εν λόγω περιουσία που απέμεινε στην Κρήτη, πλην ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων, αποτελείται από αγροτολιβαδικές, δασικές και άγονες εκτάσεις.

Όσα δε αναπαραγάγονται περί παχυλών μισθών των ιερωμένων, διαψεύδονται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, καθ᾽ ότι στο σύνολο των διαφόρων κατηγοριών των μισθοδοτούμενων από το Κράτος, οι κληρικοί ευρίσκονται στις χαμηλότερες βαθμίδες.

Μετά τα παραπάνω, η Εκκλησία της Κρήτης επαγρυπνεί και ανησυχεί για όσα τεκταίνονται, θα συμμετέχει όμως στο διάλογο με την Πολιτεία, προβάλλοντας σθεναρά τις νόμιμες και βάσιμες θέσεις Της, με την προσδοκία ότι ο διάλογος αυτός δεν θα είναι προσχηματικός, επιφυλασσόμενη βεβαίως και κάθε νόμιμου δικαιώματός Της στο μέλλον.

Η διατήρηση της ταυτότητας του Έθνους μας, του ιερού θεσμού της οικογένειας και τα άλλα θέματα που αναφέρονται παραπάνω, αποτελούν για την Εκκλησία της Μεγαλονήσου «κόκκινες γραμμές».

Από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos