Κέντρο Αποκατάστασης Νεάπολης, υπεγράφη η ανάθεση μελέτης
Κέντρο Αποκατάστασης Νεάπολης, υπεγράφη η ανάθεση μελέτης

Υπογράφηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον εκπρόσωπο της μελετητικής εταιρείας Γιώργο Μαρκαντωνάκη, η ανάθεση του έργου εκπόνησης της μελέτης για το έργο του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας του Διαλυνάκειου Νοσοκομείου, στη Νεάπολη του Δήμου Αγίου Νικολάου.

«Ένα σημαντικό έργο, όχι μόνο για τη Νεάπολη και το Λασίθι αλλά για όλη την Κρήτη. Με την ολοκλήρωση της μελέτης αυτής θέλουμε να προχωρήσει το έργο γιατί το έχουμε θέσει ως πρώτης προτεραιότητας και θα το στηρίξουμε για να γίνει», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Η Υπογραφή έγινε παρουσία του βουλευτή Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη, της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένης Μπορμπουδάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας Λάμπρου Βαμβακά, Περιφερειακών Συμβούλων, αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μελών του Συλλόγου φίλων του Παιδιού Κρήτης και εκπροσώπων τοπικών φορέων. 

Όλοι στις δηλώσεις τους εξέφρασαν την ικανοποίηση για την εξέλιξη και τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας για την έγκαιρη υλοποίηση του έργου, ενώ έκαναν μνεία στους συντελεστές ωρίμανσης του έργου.

Κέντρο Αποκατάστασης Νεάπολης, υπεγράφη η ανάθεση μελέτης

Το έργο

Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας σχεδιάζεται να λειτουργήσει με ημερήσια κλειστή νοσηλεία, 38 κλινών συνολικά. Απευθύνεται σε ασθενείς με μυοσκελετικά προβλήματα, όλης της Περιφέρειας Κρήτης, ασθενείς με νοσήματα νευρικού, μυϊκού, κυκλοφορικού κλπ συστήματος.

Το Κέντρο θα κατασκευαστεί στο οικόπεδο που βρίσκεται εντός του σχεδίου πόλεως της Νεάπολης κι έχει παραχωρηθεί στο Διαλυνάκειο Νοσοκομείο με συμβόλαιο δωρεάς του 2010 από το Σωματείο Φίλων του Παιδιού με δεσμευτικό όρο τη χρησιμοποίηση αποκλειστικά για την ανέγερση του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας.

Το κτίριο έχει επιφάνεια δόμησης 3.077 τετραγωνικών και οι υπόγειοι χώροι είναι 1.643 τ.μ. Θα έχει χώρους υποδοχής, γραφεία και χώρους διοίκησης, ιατρεία, γραφεία και εργαστήρια. Θα παρέχει υπηρεσίες αποθεραπείας και αποκατάστασης καθώς και ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης των ατόμων που θα φιλοξενεί με στόχο την επανένταξή τους.

Από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης

Σε οριστική τροχιά υλοποίησης μπαίνει το πρώτο Δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης στην Περιφέρεια Κρήτης, το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του ΓΝ-ΚΥ Νεάπολης «Διαλυνάκειο».

 Η δημιουργία του αποτελεί έργο υψίστης σημασίας για την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και εντάσσεται στα έργα προτεραιότητας, δεδομένου ότι η μετακίνηση των ασθενών για τη θεραπεία τους εκτός Κρήτης επιφέρει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και για τις οικογένειες-φροντιστές τους.

Το έργο ξεκίνησε το 2013 από την τότε Διοίκηση της Υ.ΠΕ. Κρήτης και συνεχίστηκε από τις επόμενες Διοικήσεις έως σήμερα. Τον Φεβρουάριο του 2013 συντάχθηκε η αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική προμελέτη και τον Φεβρουάριο του 2017 εκδόθηκε ο νέος οργανισμός του ΓΝ-ΚΥ Νεάπολης στον οποίο το Κέντρο Αποκατάστασης εντάσσεται ως Κλινική Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης με δυνατότητα ανάπτυξης 40 κλινών.

Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας σχεδιάζεται να λειτουργήσει σε ημερήσια και κλειστή νοσηλεία και στόχο την παροχή υπηρεσιών αποθεραπείας, αποκατάστασης και ψυχοκοινωνικής στήριξης ατόμων με βασικό αίτημα την επανένταξή τους.

 Απευθύνεται σε ασθενείς όλης της Περιφέρειας Κρήτης, με μυοσκελετικά κυρίως προβλήματα, ασθενείς με νοσήματα του νευρικού, μυϊκού, κυκλοφορικού, κ.λπ. συστήματος, ενώ θα αποτελέσει πόλο έλξης για την ανάπτυξη υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού.

Το Κέντρο θα κατασκευασθεί σε οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως Νεάπολης, συνολικής επιφάνειας 5214,92 τ.μ, που παρεχωρήθη στο Νοσοκομείο το 2010 με συμβόλαιο δωρεάς από το Σωματείο Φίλων του Παιδιού.

Η ανάθεση του έργου εκπόνησης της μελέτης για το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του ΓΝ-ΚΥ Νεάπολης «Διαλυνάκειο» υπογράφηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης από τον Περιφερειάρχη Ηρακλείου, κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον εκπρόσωπο της μελετητικής εταιρείας κ. Γιώργο Μαρκαντωνάκη, παρουσία της Διοικήτριας 7ης ΥΠΕ Κρήτης κας Λένας Μπορμπουδάκη, του Υποδιοικητή κ. Δημήτρη Αγαπίου, κυβερνητικών εκπροσώπων, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και του Συλλόγου φίλων του Παιδιού Κρήτης.

Πηγή χρηματοδότησης του έργου είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ κατά την υλοποίηση του θα αξιοποιηθεί μέρος των κληροδοτημάτων του Νοσοκομείου της Νεάπολης.

Με στόχο κοινό την άμεση δημοπράτηση του το επόμενο διάστημα η 7η ΥΠΕ Κρήτης έχει ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες για τον απαιτούμενο υλικοτεχνικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό του Κέντρου, με σκοπό την καίρια ένταξή του σε χρηματοδοτικό εργαλείο.

Όπως δήλωσε σήμερα η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης:

«Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη αναφέρει το προσωπικό του ενδιαφέρον για τη δημιουργία Κέντρων Αποκατάστασης και Ανακουφιστικής Φροντίδας σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα για τη δημιουργία του κέντρου αυτού, στον τόπο του, την Κρήτη. Επίσης, ο Υπουργός Υγείας και όλη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, από την πρώτη στιγμή υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια και υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα δημιουργίας κέντρων αποθεραπείας σε όλη τη χώρα.

Από τη θέση μας ως Διοίκηση, ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την ιδιαιτέρως σημαντική για εμάς συνεργασία του, τον Αντιπερειφεριάρχη Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας και όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη αλλά και κάθε προσπάθεια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης για να μπορούμε να παρέχουμε ακόμη περισσότερες υπηρεσίες υγείας στο νησί μας. Στόχος της 7ης ΥΠΕ Κρήτης είναι να προχωρήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες για την αποπεράτωση του έργου. Σε αυτό το σημείο, ζητούμε τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να μην περάσει ακόμα μία δεκαετία συζητώντας για την αναγκαιότητα δημιουργίας του Κέντρου Αποκατάστασης, με ζητούμενο την υλοποίηση του».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos