ΙεράπετραΤην καθυστέρηση του έργου υπογείωσης δικτύου ΔΕΗ στην Κάτω Μερά Πόλης Ιεράπετρας θέτει με ερώτημα του ο βουλευτής του νομού Λασιθίου κ. Μιχάλης Καρχιμάκης προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. «Παρά την καταβολή εκ μέρους του Δήμου Ιεράπετρας των συνολικών εξόδων του έργου «Υπογειωση δικτυου ΔΕΗ στην Κάτω Μερά πόλης Ιεραπετρας» στη ΔΕΗ, εδώ και μήνες δεν έχει ξεκινήσει καν η κατασκευή του έργου.
 
Η καθυστέρηση αυτή προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους, όπως αναφέρεται στο υπ’ ριθμ. 16494/12-12-05 έγγραφο, που απέστειλε στη ΔΕΗ Αγ. Νικολάου, ο Δήμος Ιεράπετρας, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση της υπογείωσης του εν λόγου δικτύου, καθιστά αδύνατη την πραγματοποίηση άλλων έργων που έχουν προγραμματιστεί στους ίδιους δρόμους.
 
Συνεπώς όσο τα καλώδια της ΔΕΗ δεν υπογειώνονται στους σχετικούς δρόμους, κανένα επόμενο έργο διαμόρφωσης των δρόμων και του περιβάλλοντος χώρου δεν μπορεί τεχνικά να ξεκινήσει, συμπεριλαμβανομένων και έργων που έχουν ήδη δημοπρατηθεί. Σημειωτέον, ότι στο θέμα των υπογειώσεων και αναβαθμίσεων των δικτύων της ΔΕΗ ανά την Ελλάδα, παρατηρείται μια σημαντική και αδικαιολόγητη ανισότητα οφειλόμενη στην καθυστέρηση της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας να προβεί σε διορθωτικές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες.
 
Πρόκειται για την αδικαιολόγητη διάκριση κατά την οποία, ενώ η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δεν υποχρεούται στην καταβολή εξόδων για την υπογείωση και αναβάθμιση των δικτύων της ΔΕΗ , οι κατά κανόνα οικονομικά ασθενέστεροι Δήμοι της Περιφέρειας επιφορτίζονται με την κάλυψη του συνολικού ποσού των εξόδων.
 
Είναι προφανές, ότι για μία ακόμα φορά δεν λαμβάνεται η απαιτούμενη, εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, μέριμνα για την Περιφέρεια, αφού ακόμα εκκρεμεί η υπαγωγή των Δήμων της Περιφέρειας σε ρυθμίσεις που α τους επιτρέψουν να επωφεληθούν, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, από την υπογείωση και αναβάθμιση των δικτύων της ΔΕΗ.
 
Είναι επίσης προφανές, ότι δεν έχουν ληφθεί οι απαιτούμενες πολιτικές πρωτοβουλίες από τα αρμόδια και εποπτεύντα Υπουργεία ώστε να προχωρήσει η Κεντρική Διοίκηση της ΔΕΗ στις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου οι περιφερειακές Διοικήσεις να μπορέσουν να προβούν στην ολοκλήρωση των έργων και στην εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων τους έναντι των Δήμων.
 
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
  • Τι πρόκειται να πράξετε, ώστε να υπαχθούν όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας, και ιδίως οι οικονομικά ασθενείς, σε ευεργετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την με επιβάρυνσή τους με την κάλυψη των εξόδων υπογείωσης και αναβάθμισης των δικτύων της ΔΕΗ, όπως συμβαίνει με τις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης;
  • Συγκεκριμένα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ιεράπετρας, πρόκειται να αναλάβετε τις απαιτούμενες πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε α προχωρήσει το ήδη αποπληρωμένο έργο της υπογείωσης του δικτύου ΔΕΗ στην Κάτω Μερά;
  • Τελικά, πως αντιμετωπίζετε, ως εποπτεύοντες φορείς, τη σωρεία προβλημάτων που παρατηρούνται στη λειτουργία της κοινωφελούς αυτής επιχείρησης, μία κατάσταση, που τελικά υπονομεύει και το έργο των Περιφερειακών Διοικήσεων»;

Ο ερωτών Βουλευτής

 Μιχάλης Καρχιμάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos