ΚΠΣΕρώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλο με θέμα τις «απαράδεκτες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων που εντάχθηκαν στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κρήτης » κατέθεσε ο βουλευτής του νομού Λασιθίου κ. Καρχιμάκης.
 
«Κύριε Υπουργέ,
Σε ερωτήσεις που είχα υποβάλλει σχετικά με την δημοπράτηση των έργων που εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Κρήτης με απόφαση της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της 20-12-04, έργων δηλαδή που εγκρίθηκε η χρηματοδότησή τους από κονδύλια που εξασφαλίστηκαν από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απαντήσατε ότι αρμόδιο είναι να απαντήσει το Υπουργείο Οικονομίας, και όχι εσείς, παρά το γεγονός ότι αποτελείτε τον αρμόδιο εποπτεύοντα φορέα της Περιφέρειας Κρήτης!
 
Θεωρώ ότι η συμπεριφορά αυτή αποτελεί ένα επιπλέον δείγμα της επιχειρούμενης εξαπάτησης των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των φορέων της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι πίστεψαν ότι με την ένταξη των έργων θα ενεργοποιείτο και η άμεση δημοπράτησή τους.
 
Ενώ, λοιπόν, έχουν περάσει πνω από 16 μήνες, τα περισσότερα έργα ακόμα δεν έχουν δημοπρατηθεί. Χαρακτηριστική απόδειξη της υποκρισίας και της ασυνεννοησίας που σας διακρίνει αποτελεί το γεγονός ότι στις απαντήσεις που δίδετε, εσείς μας παραπέμπετε στο Υπουργείο Οικονομίας, ενώ το Υπουργείο Οικονομίας μας αραπέμπει αντίστοιχα σε εσάς, αποκαλύπτοντας τη διάθεσή σας για αποφυγή των ευθυνών, αλλά και εξαπάτησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.
 
Κι όλα αυτά εξαιτίας της αδυναμίας σας να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, καθώς για λόγους εντυπωσιασμού και χωρίς ίχνος ειλικρίνειας, εντάξατε πολύ περισσότερα έργα, ενώ γνωρίζατε, ότι δεν επαρκούν τα διαθέσιμα χρήματα. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα έργα δεν δημοπρατούνται, αλλά και αυτά ακόμα που είναι ώρμα να δημοπρατηθούν, η δημοπράτησή τους γίνεται επιλεκτικά.
 
Οι δε τοπικές κοινωνίες και οι φορείς που αρχικά εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις εντάξεις των έργων αυτών, έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται το φιάσκο και τον εμπιγμό και ανησυχούν έντονα για την τελική έκβαση αυτών των έργων.
 
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
  •  Μετά την ένταξη των έργων της 20-12-04 στο ΠΕΠ Κρήτης, πόσα από αυτά τα έργα αξιολογήθηκαν από την Αρχή Διαχείρισης, πότε αξιολογήθηκαν και έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους για καθένα από αυτά ξεχωριστά;
  • Για πόσα από τα έργα αυτά έχει εκδοθεί απόφαση – πράξη ένταξης; Επίσης, να αναφερθεί για το καθένα ξεχωριστά, για ποια δεν έχει εκδοθεί η πράξη έταξης και ποιοι είναι οι λόγοι, αναλυτικά, της μη ένταξης.
  • Ποια από τα έργα της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την 20-12-04 τελικά δημοπρατήθηκαν και ποια δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί;
  • Την 31-12-06 λήγει χρονικά το πριθώριο χρηματοδότησης από τα κονδύλια του ΠΕΠ και άρα, μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις των έργων και να έχουν λήξει όλα τα σχετικά με τυχόν ενστάσεις, προσφυγές, κλπ. Θεωρείτε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες δημοπράτησης των έργων αυτών μέχρι τις 31-12-06; Ή με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται και τις επιλεκτικές ωριμάνσεις θα χαθούν και οι πιστώσεις, αλλά και κάθε ελπίδα υλοποίησης των έργων;
  • Επειδή στις απαντήσεις σας σε προηγούμενες ερωτήσεις μου για το θέμα αυτό, δεν μπήκατε καν στον κόπο να απαντήσετε το συγκεκριμένο σαφές ερώτημα, προσβάλλοντας για μία ακόμα φορά το θεσμό του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, που τόσο υπερασπιζόσασταν όταν ήσασταν αντιπολίτευση, παρακαλώ να έχω την έγγραφη δέσμευσή σας ότι για όλα τα έργα που εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Κρήτης την 20-12-04 θα υπογραφούν έγκαιρα οι συμβάσεις τους».

ο ερωτών βουλευτής
Μιχάλης Καρχιμάκης

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos