Καταγραφή ζημιών από την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα σε επιχειρήσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου
Η ανακοίνωση αφορά μόνο πληγείσες επιχειρήσεις του ανωτέρω Δήμου

Ανακοινώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, ότι ξεκινά η καταγραφή ζημιών στις επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου και που επλήγησαν από την σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται από 27 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι σήμερα στην περιοχή.

Η ανακοίνωση αφορά μόνο πληγείσες επιχειρήσεις του ανωτέρω Δήμου. Σας ενημερώνουμε ότι έχει συγκροτηθεί επιτροπή, οι οποία θα διεξάγει αυτοψίες στις πληγείσες επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, προκειμένου να εγκριθούν οι σχετικές επιχορηγήσεις.

Για την καταγραφή πληγεισών οικιών έχει ήδη υπάρξει ανακοίνωση από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου.

Έναρξη υποβολής αιτήσεων από επιχειρήσεις: από σήμερα 7-10-21.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που έχουν ζημιές καλούνται όπως:

  • αποστείλουν ηλεκτρονικά την αίτηση που επισυνάπτεται συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη (το ΣΧΕΔΙΟ ΑΙΤΗΣΗΣ επισυνάπτεται) και στην συνέχεια σκαναρισμένη στο email civilpro@crete.gov.gr ή να την καταθέσουν, επί του παρόντος, στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Οροπεδίου.

Εφόσον η επιχείρηση δραστηριοποιείται σε περιοχή που βρίσκεται σεκατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας (Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου 10 Τοπικές Κοινότητες), υποβάλλουν αίτηση, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.arogi.gov.gr στη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να τους χορηγηθεί ενίσχυση πρώτης αρωγής (ο ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΡΩΓΗΣ επισυνάπτεται).

Σε περίπτωση που αδυνατούν να ακολουθήσουν την διαδικασία που προβλέπεται για την υποβολή αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, δύναται, κατά την ημέρα της αυτοψίας και εφόσον γνωρίζουν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet, τα στοιχεία για το ακίνητο που έχει πληγεί (διεύθυνση, χρήση, καταλληλότητα κτιρίου για χρήση κλπ.) και τον τυποποιημένο αριθμό τραπεζικού λογαριασμού IBAN, η επιτροπή αυτοψίας να συνδράμει στην υποβολή της αίτησης.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2841089950 και 2841340300 (Τμήμα Πολιτικής Προστασίας – Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου).

Ιδιαίτερες επισημάνσεις

Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση πληγείσας επιχείρησης, ο ιδιοκτήτης, πριν να προχωρήσει στην αποκατάσταση, πρέπει να αποτυπώσει με κάθε πρόσφορο μέσο το μέγεθος της καταστροφής (φωτογραφίες, βίντεο, κατεστραμμένα δομικά στοιχεία, εμπορεύματα και πρώτες ύλες), καθώς και να διατηρήσει κατά το δυνατόν τα κατεστραμμένα υλικά και αγαθά, ώστε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια επιτροπή που θα έρθει να ελέγξει την επιχείρηση του.

ΠΡΟΣΟΧΗ!, οι επιχειρήσεις πρέπει να ασκούν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα την 27η Σεπτεμβρίου 2021 και να συνεχίζουν να λειτουργούν (με το ίδιο ΑΦΜ) κατά το χρόνο καταβολής της επιχορήγησης.

Οι δικαιούχοι επιχορήγησης είναι:

  • βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες,
  • εμπορικά καταστήματα,
  • αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ανήκουν οι γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες ανήκουν σε ένα ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα ή και σε νομικά πρόσωπα.
  • μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς,
  • επιχειρήσεις που ασκούν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη μορφή τους, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση ή εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Στις επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνονται και οι δημόσιες επιχειρήσεις, δημοτικές ή κοινοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, ανώνυμες εταιρείες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.).

Επισυναπτόμενα

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos