Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών Ο νομός Ηρακλείου αν και οι επίσημα καταγραμμένοι χρήστες ναρκωτικών ουσιών υπερβαίνουν τις δυόμισι χιλιάδες, δεν καλύπτεται από κέντρα πρόληψης του Δικτύου του ΟΚΑΝΑ, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες του οργανισμού.
Τα παραπάνω επισημαίνει με παρέμβασή της προς τους Υπουργούς, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δημόσιας Τάξης, Εμπορικής Ναυτιλίας, η Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη.
Συγκεκριμένα αναφέρει:

Κύριοι Υπουργοί,
Σημαντικές προσπάθειες καταπολέμησης και περιορισμού της χρήσης των Ναρκωτικών ουσιών, με τη δημιουργία του ατάλληλου θεσμικού πλαισίου και την ανάπτυξη και λειτουργία δομών και υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης έγιναν κατά την τελευταία δεκαετία στη Χώρα μας. Παράλληλα αναπτύχθηκε έντονη δραστηριότητα των υπηρεσιών και μηχανισμών καταστολής – δίωξης της παράνομης διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών. Παρά τις προσπάθειες όμως που έγιναν, οι ανάγκες συνεχίζουν να είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες από τις προσφερόμενες Υπηρεσίες Πρόληψης και θέσεις θεραπείας, που οι αρμόδιοι φορείς αναπτύσσουν. Επομένως είναι απόλυτα επιβεβλημένη η εντατικοποίησ των προσπαθειών για την κάλυψη κυρίως του «ποσοτικού ελλείμματος» αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των θεραπευτικών προγραμμάτων αλλά και των υπηρεσιών καταστολής και δίωξης.
Ο νομός Ηρακλείου αν και οι επίσημα καταγραμμένοι χρήστες υπερβαίνουν τις δυόμισι χιλιάδες, δεν καλύπτεται από κέντρα πρόληψης του Δικτύου του ΟΚΑΝΑ, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες του οργανισμού.

Επειδή οι υπάρχουσες ανάγκες των εξαρτημένων χρηστών είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες από τις υπάρχουσες θεραπευτικές θέσεις.
Επειδή για την απτελεσματικότερη δυνατή καταπολέμηση του προβλήματος των ναρκωτικών απαιτείται, παράλληλα με την βελτίωση των προληπτικών και θεραπευτικών δομών και υπηρεσιών, ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής και δίωξης της διακίνησης ναρκωτικών.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Έχουν ποχωρήσει οι διαδικασίες δημιουργίας των δύο κέντρων Πρόληψης στους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου
2. Ποιος ο σχεδιασμός για τη δημιουργία Μονάδων Υποκατάστατων στο Νομό Ηρακλείου προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες της Ανατολικής Κρήτης;
3. Υπάρχει συντονιστικό όργανο όλων των κατασταλτικών μηχανισμών (ΕΛΑΣ, ΣΔΟΕ, Τελωνεία, Λιμεναρχεία) προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερη η παρέμβαση των μηχανισμών αυτών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.
4. Υπάρχει σχεδιασμός για την ενίσχυση των «ομάδων δίωξης» των ναρκωτικών σε «Τμήματα Δίωξης» σε κάθε Νομό με την ανάλογη στελέχωση και εξοπλισμό (π.χ. εκπαιδευμένοι σκύλοι);
5. Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν τίθεται σε άμεση λειτουργία το ειδικό τμήμα δίωξης ναρκωτικών του λιμεναρχείου Ηρακλείου η συγκρότηση του οποίου ήδη έχει αποφασισθεί;

Print Friendly, PDF & Email

Από manos