Κηδεύτηκε ο Γιώργος Συντιχάκης
μέσα από την Αγία Τριάδα…..

Στον ιερό καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στον οποίο είχε υπηρετήσει για χρόνια ως διευθυντής της χορωδίας, αλλά ενίοτε και ως δεξιός ψάλτης, εψάλλη η εξόδιος ακολουθία για τον δάσκαλο όλων μας, Γιώργο Συντιχάκη. Της νεκρώσιμης ακολουθίας προέστη ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος. Συμμετείχαν ιερείς από όλες τις ενορίες της πόλης.

Την ακολουθία παρακολούθησαν, εκτός από την οικογένεια, φίλοι, συνάδελφοι, αλλά και μαθητές τους οποίους είχε διδάξει ο Γιώργος Συντιχάκης, κατά τη πολύχρονη θητεία του στην εκπαίδευση. Όπως επίσης, και παλαιά αλλά και νεότερα στελέχη της Φιλαρμονικής. Διακριτική αλλά υπαρκτή η παρουσία πολιτών της περιοχής που σέβονταν το έργο και τον άνθρωπο Συντιχάκη.

Στη πομπή που ακολούθησε, τον δάσκαλο συνόδευσε στη τελευταία του κατοικία, η Δημοτική Φιλαρμονική Αγίου Νικολάου, πνευματικό του τέκνο.

Η ταφή έγινε στον πρώτο νεκροταφείο Αγίου Νικολάου, υπό τις νότες του Ριζίτικου “ο Διγενής” του οποίου τον πρώτο στίχο απέδιδε ο παπά Βαγγέλης Παχυγιαννάκης και ακολουθούσαν όλοι όσοι βρίσκονταν την ώρα εκείνη γύρω από τον τάφο ………

….καλό ταξίδι ……

Για τον εκλιπόντα, είπαν:

Στον Δάσκαλο της Μουσικής Γεώργιο Συντιχάκη. Το ύστατο χαίρε.

                Αξέχαστε Δάσκαλε,

Mέσα στους πρώτους φθόγγους που ψιθύρισε ο φετινός Οκτώβρης στο φανέρωμά του,ήταν η ήμερη ηλιογέννητη καλημέρα του. Οι ηλιαχτίδες έγνεφαν ακτινωτά, θαρρείς και περίμεναν  τη σύνθεση και ενορχήστρωσή τους .

 Κι εσείς, στο κρεβάτι του πόνου, βιώνατε την σιωπηλή τελετουργία της άσπρης μπλούζας καρτερικά και αγέρωχα συνεπής –πιστεύω –στο ανυπόταχτο, λεβέντικο Εγώ του Δασκάλου της Μουσικής, Γιώργου Συντιχάκη.

Κι οι συγχορδίες τ’ ουρανού έμειναν άγραφες. Ήταν αξεπέραστα όμορφες, για να χωρέσουν σε ανθρώπινα μουσικά καλούπια.

Κι άρχισε ο χρόνος να μετρά ανάστροφα, όταν, μέσα στο αναστάσιμο Κυριακάτικο πρωινό, σας έντυνε λευκοφτέρουγα και σας ξαλάφρωνε, από το εφήμερο βάρος του κοπιαστικού γήινου ταξιδιού σας.

Ένα ταξίδι ζηλευτό και μεστό τόσο σε εφόδια, όσο και σε παροχές. Στην πόλη του Αγίου Νικολάου, της οποίας υπήρξατε γέννημα και θρέμμα, άρχισε και η πνευματική σας συγκομιδή, για να εμπλουτιστεί και να διευρυνθεί αργότερα στην παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου και στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

Ως απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, ξεκινήσατε από τον επαγγελματικό στίβο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.  Τα μικρά Κρητικόπουλα στο Καστέλι Κισσάμου, δέχθηκαν την πρώτη πνευματική σπορά, που ωραιοποιούσε και εξιδανίκευε η αγάπη σας προς την αθώα και άδολη παιδική ψυχούλα.

Με την ολοκλήρωση των μουσικών σας σπουδών ,στο Εθνικό Ωδείο της Αθήνας, έρχεστε και πάλι, για ένα μικρό πέρασμα,  στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, με το καθήκον  να διδάξετε, ξεκλειδώνοντας  τα διαστήματα του πενταγράμμου μέσα από το στιβαρό κράτημα του κλειδιού του Σολ.

Από δω και μπρος το διδακτικό σας έργο  περιορίζεται  και εξακτινώνεται στον όμορφο κόσμο της μουσικής, με το άνοιγμα καινούριων οριζόντων,  στους κόλπους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Από τα μικρότερα στα μεγαλύτερα παιδιά, κι από τα μεγαλύτερα στους ενήλικες, απλώσατε την αύρα της μελωδίας και χαρίσατε ευφροσύνη και αγαλλίαση.

Κηδεύτηκε ο Γιώργος Συντιχάκης
ο Γιώργος Συντιχάκης

Αμέτρητες οι  στιγμές  που κατέγραψε η συνεισφορά σας στο μουσικό γίγνεσθαι της πόλης μας. Δεν θα ήταν υπερβολή αν σας χαρακτήριζα -εναρμόνιο Πακτωλό- που διοχέτευε τους μουσικούς του φθόγγους σε πολλές  πηγές, φωνητικές και ενόργανες, κελαρύζοντας μελωδικά μέσα από τα ποικίλα σχήματα.

Αδιάψευστοι μάρτυρες, κατά χρονική ακολουθία, η Φιλαρμονική του Δήμου, στην οποία από δεκατετράχρονο παιδί ως μέλος αρχικά και ως μέλος και δάσκαλος αργότερα, κ. Γιώργο Συντιχάκη, κατευθύνατε το βροντερό της το παρών  στις επίσημες επετειακές Εθνικοθρησκευτικές μας επετείους, και τα  σχήματα της Εκκλησιαστικής και της ευρύτερης τετράφωνης μικτής χορωδίας της Ενορίας Αγίας Τριάδος, όπου ενώθηκε η πίστη και η μουσική, μέσα από την ρότα σύμπλευσης του πατρός Ευαγγέλου  και Την δική σας υπέρ-ανιδιοτελή προσφορά.

Με το πείσμα που σας διέκρινε, την αταλάντευτη και ανυποχώρητη θέλησή σας, το άριστο σε κατάρτιση μουσικό σας Εγώ, την εκρηκτικά απαιτητική επιβολή στην επιτυχία του τέλειου και την ανιδιοτέλεια που διαθέτατε ως καίριο αναγνωριστικό σημάδι, καταφέρατε να δημιουργήσετε την ευρύτερη χορωδία του Ενοριακού μας Ναού της Αγίας Τριάδος, δεν θα πω εκ του μη όντος αλλά εκ του μη γιγνώσκοντος, η οποία, με μοναδικό εφόδιο  την αγάπη των μελών της προς τη μουσική, χάρισε στιγμές ποιοτικής μουσικής ανάτασης, εντός και εκτός των συνόρων της πόλης μας. Το απαιτητικό τελειομανές Εγώ  σας, όλους εμάς που είχαμε την τύχη να συμμετέχουμε στο σχήμα, μας έκανε να αισθανόμαστε σαν προπτυχιακοί φοιτητές, που πλησιάζαμε στων εξετάσεων την πύλη.

Μεγάλη η καλλιέργεια και αποδοτικότερη η συγκομιδή της. Ευρύ το ρεπερτόριο και ποικίλο από τα απλά καθημερινά τραγούδια της έμμετρης ρίζας του Έλληνα ,ως την απαιτητική διδασκαλία της μελοποιημένης ποίησης καταξιωμένων Ελλήνων ποιητών. Ώρες και ώρες, που διαθέτατε χωρίς φειδώ, με μοναδική πυξίδα την ανυστερόβουλη Αγάπη στην Τέχνη και στον τόπο, στον άνθρωπο. 

Χωρίς τους  χρονικούς κατακερματισμούς, που μετατρέπουν  τη ζωντάνια του πάντα σε γεγονότα ιστορικά, θα σταματήσω μόνο για μια και τελευταία φορά στην αξέχαστη  χρονολογία του 1992,  στο ξέπνοο ξεπροβόδισμά του, όταν  μέσα σε τούτο το ζεστό λατρευτικό μας χώρο πρωτο- αναπέμφθηκε προς τον Ύψιστο , η μελίρρυτος ψαλμωδία του μικρότερου χορωδιακού σχήματος ,της εκκλησιαστικής χορωδίας της ενορίας Αγίας Τριάδος. Μικρή η σύνθεσή  της , μα μακρυνόηχη  η εμβέλειά της. Θαρρείς και άνοιγε  λατρευτικές ρωγμές μέσα από τις αγιογραφημένες μορφές και ανηφόριζε προς τα επουράνια. Η αλαβάστρινη θέληση του δασκάλου,  κάτω από την ευλογητική σκέπη της Παναγίας Τριάδος και την συναινετική Αρχιερατική σύμπνοια και ενθάρρυνση του τότε Ποιμενάρχη μας ,κυρού Νεκταρίου, με την ακράδαντη πίστη προς τον σεβασμό και την καλλιέργεια της πολυπολιτισμικότητας του τόπου μας, και του Οποίου το πενταετές Αρχιερατικό μνημόσυνο, Σεβασμιώτατε θα τελέσετε την ερχόμενη Πέμπτη στο ιερό Ναό της Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως ,  συνεπικουρούμενη προφανώς και από την ευλαβική υπακοή και συμπόρευση των μετεχόντων , συνέδραμαν  για χρόνους πολλούς στην απαντητική  ιερατική υμνολογία    κατά τις Κυριακάτικες, και όχι μόνο, τελετουργίες.

Αγαπητέ μας, κ. Γιώργο.
Αυτές τις ιδιαίτερα φορτισμένες συγκινησιακά στιγμές, που η καρδιά κι ο νους συναγωνίζονται σε ξεσπάσματα,  νιώθουμε να παλινδρομούμε ανάμεσα σε σας και στην οικογένειά σας, που βιώνει την παρουσία σας μέσα από την περίεργα κατεργασμένη κορνίζα της Απουσίας. Η αξιαγάπητη στην κοινωνία μας διδασκάλισσα κ. Στέλλα, γλυκιά και υπομονετική συνοδοιπόρος  στο τρεχαλητό της πολυδιάστατης ενασχόλησής σας, τα αξιολάτρευτα κορίτσια σας, η Αρίστη (άξια διάδοχος στο μουσικό σας περπάτημα), και η Γεωργία-,με πόση υπερηφάνεια μιλούσατε πάντα για τα παιδιά σας  – μαζί και τα εγγόνια σας, έχουν μια βαριά παρακαταθήκη στη διαθήκη της κληρονομιάς. Ευχή μας να πατούν στα χνάρια σας , αλλά οι πατημασιές σας να μένουν άσβηστες.

Όλοι εμείς που σας γνωρίσαμε και σας αγαπήσαμε,  όχι μόνο για το γέλιο που μας χαρίσατε αλλά και για την αυστηρότητά σας, που τόσο μας βοήθησε στα μουσικά μας εγχειρήματα , σας κατευοδώνουμε με την αγάπη μας και γυρνώντας το κουμπάκι στο μαγνητόφωνο της καρδιάς, ψάλλουμε το αυτονόητο, ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ .

Ευχαριστούμε για τα πολλά που μας δώσατε. Καλό Σας ΤΑΞΊΔΙ….

Άγιος Νικόλαος 13 Οκτωβρίου 2020

Έρση Ορφανάκη – Λασηθιωτάκη

 Φιλόλογος.

Κηδεύτηκε ο Γιώργος Συντιχάκης
ο κόσμος χειροκροτεί τον δάσκαλο στην έξοδο από την εκκλησία

Εκ μέρους των μουσικών της Φιλαρμονικής ο διευθυντής Μανώλης Σπυριδάκης:

Είναι πολλές οι νότες, τα πεντάγραμμα και οι μουσικές. Τόσο πολλές, που ξεχείλισαν οι ψυχές Ήσουν δάσκαλος, μουσικός, φίλος, συνεργάτης για όλους μας. Γι’ αυτό και η Δημοτική Φιλαρμονική του Αγίου Νικολάου δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν και μια παρέα, μια οικογένεια. Μέσα σε αυτήν μεγάλωσαν γενιές ανθρώπων που έμαθαν και αγάπησαν τη μουσική κοντά σου. Ας κοιμηθείς ήσυχος. Η προσφορά σου στα μουσικά πράγματα του τόπου αυτού δε θα χαθεί. Θα ζει μέσα στις ψυχές αυτών που βοήθησες και ενθάρρυνες. Τώρα την ύστατη τούτη ώρα μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής σου, στεκόμαστε όλοι ταπεινοί μαθητές σου. Η παρακαταθήκη σου θα μείνει για πάντα ζωντανή στην αγαπημένη σου και αγαπημένη μας Φιλαρμονική.

Σήμερα η μπάντα θα παιανίσει πένθιμα χωρίς μαέστρο.……

Θα τη διευθύνεις εσύ για τελευταία φορά στο δρόμο σου για ένα καλύτερο μέρος.

Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας της Αγίας Τριάδος

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας της Αγίας Τριάδος Αγίου Νικολάου με την είδηση της εκδημίας του Γεωργίου Συντιχάκη που συνέβαλε δυναμικά στη λειτουργική ζωής της Ενορίας μας αλλά και στην πολιτιστική της παρουσία και την υπηρέτησε ανιδιοτελώς με ιδιαίτερο ζήλο, αυταπάρνηση, αφοσίωση και πίστη και συνετέλεσε καίρια στη μουσική παιδεία της πόλης μας γενικότερα, αφού συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή 11 Οκτωβρίου αποφάσισε ομόφωνα:

  1. Να παραστεί σύσσωμο το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία και να εκφράσει τα συλλυπητήρια του στην προσφιλή οικογένειά του.
  2. Να καταθέσει χρηματικό ποσό στη μνήμη του στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ενορίας.
  3. Να επιδοθεί το παρόν στην οικογένειά του.
  4. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό τύπο.

Για το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

πρωτ. Κων/νος Χαλκιαδάκης

Ψήφισμα Συλλόγου Φίλων Δημοτικής Χορωδίας Αγίου Νικολάου 

Ο Σύλλογος Φίλων Δημοτικής Χορωδίας του Δήμου Αγ. Νικολάου σχετικά με την αναγγελία θανάτου του Γεωργίου Συντιχάκη, συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε: 

  1. Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος 
  2. Η Πρόεδρος και τα μέλη να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία 
  3. Να δημοσιεύσει το παρόν στον τοπικό τύπο ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στο πρόσωπό του, για τη σπουδαία προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. 

Εκ του Δ.Σ. 

Η Πρόεδρος 

Πόπη Γεροντή-Μαλλιαρόζη

O Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν. σχετικά με την αναγγελία θανάτου του Γεώργιου Συντιχάκη

Ο Γεώργιος Συντιχάκης υπήρξε ένας σημαντικός άνθρωπος για τα μουσικά δρώμενα της πόλης μας, επί σειρά ετών, με πολύτιμη προσφορά στη φιλαρμονική Αγίου Νικολάου αλλά και γενικότερα στον πολιτισμό του τόπου μας. Η συνεισφορά του στην ανάπτυξη της μουσικής παιδείας στην περιοχή μας είναι ανεκτίμητη και το ελάχιστο που μπορούμε να γράψουμε ως μικρό φόρο τιμής είναι ένα τεράστιο ευχαριστώ για όλα όσα προσέφερε. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη σε όλη την τοπική κοινωνία και ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Το Δ.Σ. του Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν. εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ο Πρόεδρος και μέλη θα παραστούν στη νεκρώσιμη ακολουθία.

Ο  Πρόεδρος του Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν. 
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΡΑΦΑΪΛΑΚΗΣ

 Σχετικό:

Ο Γιώργης ο Συντιχάκης θα τραγουδάει αλλού

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos