Κινητοποίηση για τη φύση στη Κνωσό
από τη κινητοποίηση στη Κνωσό

Το βίντεο και οι συνημμένες φωτογραφίες αποτελούν μέρος οργανωμένων δράσεων διαμαρτυρίας Ελλήνων πολιτών ενάντια στον νέο αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/20 «εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», γνωστός ως νόμος Χατζηδάκη. Ο νόμος περιλαμβάνει διατάξεις στρατηγικής σημασίας για το φυσικό πλούτο της χώρας και έχει προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα! 

24 περιβαλλοντικές ΜΚΟ, πάνω από 80 οικολογικές κινήσεις και συλλογικές αρχές, 70.000 πολίτες μέσα σε λίγες μέρες ζήτησαν την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου. Την πρώτη ημέρα μετά την καραντίνα, 5.000 πολίτες διαδήλωσαν έξω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο απαιτώντας τη διακοπή των διαδικασιών. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης, η Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία (ΕΖΕ) και όλοι σχεδόν οι περιβαλλοντικοί φορείς της χώρας κατέθεσαν στην Κυβέρνηση επίσημο αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου. 

Ο νόμος άρχισε να συζητείται ενώ η χώρα βρισκόταν ακόμη σε μια πολύ αυστηρή καραντίνα λόγω COVID-19, ενώ πέρασε από την ελληνική βουλή στις 5 Μάη, μία ημέρα μετά τη λήξη της καραντίνας. Κατά συνέπεια: ψηφίστηκε σε μια χρονική συγκυρία όπου το Κοινοβούλιο λειτουργούσε με μειωμένη συμμετοχή των βουλευτών στις Επιτροπές και την ολομέλεια 

▪ η ψηφοφορία έγινε με επιστολική ψήφο 

▪ η αντιπολίτευση αποχώρησε λόγω αντισυνταγματικότητας της διαδικασίας 

▪ η δημόσια διαβούλευση ήταν πολύ περιορισμένη: αρχικά υπεβλήθησαν 66 άρθρα για δημόσια διαβούλευση, όμως μετά το πέρας της διαβούλευσης, τα άρθρα αυτά έγιναν 136. 

Κινητοποίηση για τη φύση στη Κνωσό
από τη κινητοποίηση στη Κνωσό

Για αυτούς τους λόγους ο νόμος κρίθηκε ότι εγείρει πολλά θέματα αντισυνταγματικότητας. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το ΓΕΩΤΕΕ, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών Ελλάδος και οι Σύλλογοι Ελλήνων Αρχαιολόγων υπογραμμίζουν ότι υπάρχει θέμα σύγκρουσης με Οδηγίες της Ε.Ε., το Σύνταγμα και πλείστες Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Επί της ουσίας, ο νόμος παραδίδει τη φύση βορρά σε επενδυτικές δραστηριότητες βιομηχανικού και φαραωνικού τύπου.

Μερικές από τις διατάξεις του: 

• Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης 

• Παρακάμπτει το Δημόσιο ως ελεγκτικό μηχανισμό για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και μεταθέτει το ρόλο του σε ιδιώτες «αξιολογητές» 

• Καταργεί τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών NATURA και συγκεντρώνει την αρμοδιότητα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών σε έναν ενιαίο κεντρικό φορέα. 

Στις 24 Μάη 2020 ψηφίστηκε και ένας άλλος νόμος 4688 με τίτλο ««Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη». Ο νόμος αυτός παραδίδει τον αιγιαλό σε ιδιωτικά συμφέροντα. Μεταξύ των διατάξεων και η προώθηση μιας σειράς από τουριστικές δραστηριότητες, διευκολύνοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν «επενδύσεις» με fast track διαδικασίες. 

Ζητάμε τη συμπαράσταση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, των συλλογικοτήτων, των περιβαλλοντικών φορέων, και των πολιτών ανά τον κόσμο για την υπεράσπιση της φύσης και του πολιτισμού της Ελλάδας που αποτελεί αδιαμφισβήτητα παγκόσμια κληρονομιά. 

Η βοήθεια σου είναι πολύτιμη όσο ποτέ. 

Ενημερώσου και ενημέρωσε: 

facebook: @fysitires , instagram: fysitires , twitter: #aposyre_to, #to_akyronoume, #akyrose_to 

Δράσε μαζί μας: fysitires@gmail.com 

Υπόγραψε την ηλεκτρονική εκστρατεία 

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos