κινητοποίηση της 25/1/2018 στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας
από τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας

Την Πέμπτη 25/1/2018 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ και σωματείων εργαζομένων Νοσοκομείων στο Υπουργείο Υγείας για το ανθυγιεινό επίδομα, την ασφαλιστική ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά επαγγέλματα, για την υποχρηματοδότηση και άλλα προβλήματα των Νοσοκομείών.

Στη συγκέντρωση και στη συνάντηση που ακολούθησε με τον Υπουργό Υγείας Ανδρ. Ξανθό μετείχε και ο πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου μας Γ. Μανουσάκης. Τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση και οι απαντήσεις του Υπουργού, με βάση όσα αναφέρονται και στη  σχετική  ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, ήταν τα παρακάτω:

Η αντιπροσωπία της ΠΟΕΔΗΝ και των σωματείων έδωσε στον Υπουργό αντίγραφο του άρθρου 369 του Ν.4512/2018 που περιελάμβανε τα προαπαιτούμενα της 3ης Αξιολόγησης. Το εν λόγω άρθρο παραπέμπει την τύχη του Ανθυγιεινού Επιδόματος σε Επιτροπή η οποία το αργότερο έως τον Φλεβάρη του 2019 θα αποφασίσει την τροποποίηση ή αντικατάστασή του με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Επισημάνθηκαν οινεπανειλημμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν περικόπτεται το επίδομα μετά την ψήφιση του Ν. 4354/2015 άρθρο 18 που ορίζει ότι το Επίδομα ευθυγραμμίζεται τέλους του έτους 2017, με τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο Υπουργός απάντησε ότι το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας δεν κινδυνεύει και μέσω της Επιτροπής θα διορθωθούν αδικίες και στρεβλώσεις!

Στην ερώτηση αφού δεν τίθεται ζήτημα γιατί συμπεριλήφθηκε στα προαπαιτούμενα της 3ης Αξιολόγησης η περικοπή του ή έστω η επανένταξή του, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε η κυβέρνηση τηρεί ως ευαγγέλιο τις μνημονιακές δεσμεύσεις, δεν είχε απάντηση.

Ζητήθηκε αφού δεν τίθεται ζήτημα περικοπής να κλείσει το ζήτημα με ψήφιση νόμου που θα προβλέπει ότι το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας καταβάλλεται χωρίς ημερομηνία λήξης, τουλάχιστον στο σημερινό ύψος και τους σημερινούς δικαιούχους. Όσο μένει ανοικτό πάντα υπάρχει κίνδυνος περικοπής.

Ο Υπουργός είπε ότι δεν τους επιτρέπει η ΤΡΟΪΚΑ να κλείσουν νομοθετικά το ζήτημα της απρόσκοπτης χορήγησης του Ανθυγιεινού Επιδόματος. Ως εκ τούτω είναι ανοικτό.

Για την ασφαλιστική ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα είπε ότι είναι δίκαιο το αίτημα και θα το εξετάσει με τους άλλους συναρμόδιους Υπουργούς.

Για το προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης η αντιπροσωπία της ΠΟΕΔΗΝ και των σωματείων επανέλαβε το αίτημα για μονιμοποίηση τους. Επισημάνθηκε ότι με την έκδοση των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι δυσμενείς, θα έχουμε ξανά προβλήματα μη καταβολής της μισθοδοσίας τους, καθώς επίσης και Διοίκησης που θα θέσουν εκ νέου το ζήτημα της διακοπής των συμβάσεών τους.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι επικουρικοί εργαζόμενοι θα εξαντλήσουν το χρόνο της παράτασης των συμβάσεων έως 31/12/2018. Προσπαθούν είπε να βρουν τρόπο να καταβάλλεται απρόσκοπτα η μισθοδοσία με την μη έγκριση της δαπάνης από τους Επιτρόπους.

Είναι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης είπε να προκηρυχθεί αντίστοιχος αριθμός θέσεων μόνιμου προσωπικού στις ίδιες ειδικότητες ώστε με αυξημένη μοριοδότηση να μονιμοποιηθούν οι περισσότεροι συμβασιούχοι εργαζόμενοι (επικουρικό προσωπικό μόνο).

Αυτή θα είναι η μοναδική προκήρυξη μόνιμου προσωπικού για τα Νοσοκομεία το 2018, από την οποία ουσιαστικά δεν θα προκύψουν νέοι εργαζόμενοι, οπότε εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι δεν θα γίνουν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – πλην ιατρών- μέσα στο 2018, πέραν όσων έχουν ήδη προκηρυχθεί.

Ο υπουργός ανέφερε ότι με νομοθετική ρύθμιση θα αλλάξει ο τρόπος διορισμού επικουρικού προσωπικού πλην ιατρών, δεν θα απαιτείται πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αλλά μόνο έγκριση υου Υπουργού και οι προσλήψεις θα γίνονται από τις λίστες των ΥΠΕ (όπως γίνεται με τους επικουρικούς ιατρούς)

Για το πρώην εργολαβικό προσωπικό που απασχολείται στις υπηρεσίες στήριξης με συμβάσεις έργου ή εργασίας είπε ότι θα συνεχίσουν τη δουλειά τους έως 31/12/2018 και εξετάζεται το ενδεχόμενο τότε να γίνουν νέοι διαγωνισμοί για νέες 24μηνες συμβάσεις εργασίας.

Η αντιπροσωπία της ΠΟΕΔΗΝ και των σωματείων ζήτησε την επανασύσταση των οργανικών θέσεων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες. Ο Υπουργός απάντησε ότι δεν το επιτρέπει η ΤΡΟΪΚΑ και ότι δεν προκεται να επανασυσταθούν οργανικές θέσεις για τις υποστηρικτές υπηρεσίες των Νοσοκομείων στους νέους οργανισμούς.

Ο υπουργός ανέφερε ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα δοθεί για διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα περιλαμβάνει νέα ρύθμιση για το τρόπο υπολογισμού των θέσεων προσωπικού στους νέους οργανισμούς (αντικατάσταση του ισχύοντος ΠΔ), και μέσα στο έτος θα εγκριθούν οι νέοι οργανισμοί σε όλα τα τα Νοσοκομεία και τις ΥΠΕ με αύξηση των οργανικών θέσεων.

Επίσης επισημάνθηκε στον Υπουργό το αίτημα για άρση του περιορισμού στον αριθμό των νυχτερινών και των αργιών των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, ο υπουργός απάντησε ότι με τον ΟΑΕΔ αρχικά είχαν συμφωνήσει να μην υπάρχει περιορισμός και ότι θα δει το ζήτημα σε συνεγασία με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos