ΚΚΕ διαγωνισμός γλυπτών για Μακρόνησο και Γυάρο
Γυάρος όταν λειτουργούσε ως χώρος εξορίας

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ προκηρύσσει ανοικτό Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό δημιουργίας Γλυπτών Μνημείων για τους ιστορικούς μαρτυρικούς τόπους εξορίας  και φυλακών της Μακρονήσου και της Γυάρου.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ απευθύνει θερμή πρόσκληση για συμμετοχή στο διαγωνισμό στους Εικαστικούς Καλλιτέχνες (μέλη του ΕΕΤΕ), που θέλουν με το έργο τους να αναδείξουν το μεγαλείο της ακαταμάχητης λαϊκής θέλησης και δύναμης, όπως εκφράστηκε από τους αλύγιστους της Μακρονήσου και της Γυάρου.

Η Μακρόνησος, που λειτούργησε από το 1947 ως το 1952, πέρασε στην ιστορία ως χώρος απομόνωσης και φρικτών βασανιστηρίων, μέχρι φυσικής εξόντωσης, για χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές από το αστικό κράτος.

Η Γυάρος, ή αλλιώς το «Νταχάου της Μεσογείου», από το 1947 έως το 1962 λειτούργησε ως τόπος φυλακών και βασανισμού χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων, κυρίως κομμουνιστών. Στα βράχια του άγονου νησιού κτίστηκε –  κυριολεκτικά με το βούρδουλα – από τους ίδιους τους εξόριστους – αγωνιστές,  ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα φυλακών της χώρας. Ο ίδιος χώρος χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας και από τη Χούντα των συνταγματαρχών, το 1967.

Σήμερα, 70 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της Μακρονήσου και της Γυάρου, ως φοβερών τόπων μαρτυρίων, στέκουν -σε πείσμα κάθε είδους συμβιβασμένου απολογητή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος- ως ανεξίτηλα μνημεία πείρας, γνώσης και απόδειξης ότι κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το λαό, όταν αυτός αποφασίζει παλέψει και να κατακτήσει το δίκιο του.

Το ΚΚΕ, μέσα από την ανοιχτή πρόσκληση προς τους εικαστικούς καλλιτέχνες, τιμά τα 100 χρόνια δράσης του, 100 χρόνια αγώνων και θυσιών της εργατικής τάξης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τη θεμελίωση των νέων κοινωνικών σχέσεων, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Καλεί τους καλλιτέχνες με το έργο τους να εκφράσουν την ψυχή του λαού και το μεγαλείο των λαϊκών αγώνων, να συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό για τη δημιουργία Γλυπτών Μνημείων στην Μακρόνησο και τη Γυάρο καταθέτοντας τις προτάσεις τους, δίνοντας ζωή στη μνήμη και παρακαταθήκη για τους αγώνες του μέλλοντος.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2018. Ακολουθεί η αναλυτική προκήρυξη:

Για την οργάνωση και διεξαγωγή του διαγωνισμού ορίζεται επιτροπή από τους:

  1. Παπαρήγα Αλέκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
  2. Δαραδήμος Μπάμπης, γλύπτης
  3. Κώτσιου Ντίνα, καθηγήτρια Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
  4. Μελά Εύα, πρόεδρος ΕΕΤΕ
  5. Τζέρμπου Αλεξάνδρα, ιστορικός τέχνης

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ

20/11/2017

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos