Κοινή Ανακοίνωση 4 Συλλόγων Εστίασης της Κρήτης
ένα καφές κάπου …..

Αγαπητοί  Συμπολίτες

Ο Κλάδος της εστίασης την τελευταία 10ετία αποδείχθηκε όχι μόνο ισχυρός παίκτης αλλά και εργοδότης ύστατης καταφυγής , μέσα σε μια πρωτοφανή εκτίναξη της ανεργίας και ταυτόχρονα ο Κλάδος με τον μεγαλύτερο υπερεπαγγελματισμό , (το 90% των νέων επιχειρήσεων μέσα στην κρίση) , δείγμα μιας φιλοσοφίας εύκολου χρήματος ή και πλουτισμού .

Τα χρόνια αυτά ο Κλάδος έγινε αποδέκτης δυσβάστακτων αυξήσεων (φορολογικών συντελεστών φορολόγησης , ΕΝΦΙΑ , τέλος επιτηδεύματος , εισφοράς αλληλεγγύης , αύξηση τεράστια στον ΦΠΑ από 13%-23% ή 24%, ΔΕΚΟ 42 ,5% , αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα 32% στο φυσικό αέριο 70% στο πετρέλαιο κίνησης , δημοτικά τέλη , τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου , πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και ουκ εστίν αριθμός .

Και ενώ υπερχρεωμένος ο Κλάδος μετά από 10 έτη κρίση , προσπαθεί να ανακάμψει με μόνο θετικό μέτρο την μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% (Μάιος του 2019) στο 48% του Κλάδου και παρά την προεκλογική εξαγγελία της σημερινής κυβέρνησης για άμεση μείωση του ΦΠΑ αμέσως μετά τις εκλογές της 17/4/2019 σε όλο τον Κλάδο , και ενώ μετρούσε τι ς πληγές του , με την απαγόρευση του καπνίσματος είδαμε μια μείωση του κύκλου εργασιών κατά 40% και στις 14/3/20 έρχεται για τον Κλάδο ο ξαφνικός θάνατος . Αναστολή μέχρι νεωτέρας της λειτουργίας των επιχειρήσεων του Κλάδου λόγω της ασύμμετρης απειλής του COV ID-19.

Μέτρα άμεσα από την κυβέρνηση ανακούφισης για όλους και για τον Κλάδο στο επίπεδο της ασπιρίνης λες και ο Κλάδος ερχόταν από μια εποχή ανάπτυξης, με αποθεματικά , ποιος ξέρει τι ύψους φαντάζεστε;

Α . 800 ευρώ επίδομα για 45 ημέρες , δηλαδή 17 ,70 ευρώ /ημέρα και αυτό όχι για όλο τον Κλάδο , μόνο για επιχειρήσεις μέχρι 5 εργαζομένους .

ΠΡΟΤΑΣΗ :

 Επίδομα 800 ευρώ για το σύνολο του Κλάδου ή τουλάχιστον υπολογισμό σε Ε.Μ.Ε.

Β . Η αναστολή υποχρεώσεων προ ς το Δημόσιο , ασφαλιστικά ταμεία , ΟΤΑ, δηλαδή μετάθεση υποχρεώσεων σε μεταγενέστερο χρόνο . Βέβαιη δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων .

• ΠΡΟΤΑΣΗ :

 α . Διαγραφή των βεβαιωμένων ή μη οφειλών για το διάστημα από 14/3 – έως επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων .

β . Για τις ρυθμισμένες οφειλές επαναφορά της πληρωμής των δόσεων από 30/9/20 (δηλ . Μάρτιο-Αύγουστο πάγωμα των δόσεων σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία .)

 γ . Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στον Κλάδο για διάστημα 6 μηνών από την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

 Γ . Υποχρεώσεις προς Τράπεζες (δάνεια)

• ΠΡΟΤΑΣΗ :

 Πάγωμα των δόσεων από Μάρτιο μέχρι Αύγουστο και πληρωμή από 30/9/20

Δ . Ενοίκια Η μείωση κατά 40% των ενοικίων , για το διάστημα της αναστολής λειτουργίας και η πληρωμή του 60% του ενοικίου δεν είναι βιώσιμη για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσει ς αφ’ ενός από κλειστές επιχειρήσει ς δεν είναι δυνατή η καταβολή του 60% ι διαίτερα του Κλάδου που για την λειτουργία του απαιτούνται χώροι πολλών τετραγωνικών με αντίστοιχα ενοίκια .

• ΠΡΟΤΑΣΗ :

α. Επιδότηση του ενοικίου για το διάστημα της ανασ τολή ς λειτουργία ς στο σύνολο του και από λήξη συναγερμού COVID-19 επιδότηση του 40% του ενοικίου μέχρι 31/8/2020 .

β. Ένταξη και των επαγγελματιών στην μείωση κατά 40% για το ενοίκιο πρώτη ς κατοικίας .

  Επίσης :

• Ε . Οικονομική εφ’ άπαξ ενίσχυση των επιχειρήσεων του Κλάδου με την επανέναρξη λειτουργία ς ίσης με τα τιμολόγια αγορά ς τη ς 12 η ς & 13η ς Μαρτίου για ευάλωτα προϊόντα.

• ΣΤ . Ένταξη του Κλάδου στα χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητα ς για την επανεκκίνησή του .

• Ζ . Ένταξη του Κλάδου στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ και άμεση έγκριση των υποβληθέντων προτάσεων μέχρι σήμερα .

 • Η . Μείωση του ΦΠΑ στο 13% και κατάργηση τη ς προκαταβολή ς για το οικονομικό έτος 2020 .

 • Θ . Άμεση ψήφιση νόμου για την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα είσπραξη ς πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και καθορισμού του αμοιβολογίου μέσα από συλλογική διαπραγμάτευση δημιουργών και χρηστών .

• Ι. Ένταξη των εποχιακών καταστημάτων στα μέτρα στήριξης

Τέλος θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους 1000δες εργαζόμενους στο ΕΣΥ που δίνουν μια άνιση μάχη , ελλιπώς εξοπλισμένοι ,  αποτέλεσμα της διαχρονικά υποχρηματοδότησης  της υγείας.
 

Οι Σύλλογοι

Το Σωματείο Καφέ- Εστίασης Ιεράπετρας

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης & Συναφών Επαγγελμάτων Δ.Ρεθύμνης

Ο Σύλλογος Kκαταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας Δ. Σητείας. 

Ο Σύλλογος Εστίασης Ν. Χανίων.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos