Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας Αντιπεριφέρειας Λασιθίου
από τη τελετή

Σε “υπερπαραγωγή” εξελίχθηκε το πρωί της Παρασκευής (4/1) η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, με, λίγο πολύ, τον καθέναν ενδιαφερόμενο να πει τον πόνο του στη συνέχεια.

Συνήθως η εκδήλωση αυτή, είθισται να γίνεται αμέσως μετά τη δοξολογία της 1ης του έτους και να είναι μια απλή τελετή αγιασμού, κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας και ανταλλαγής ευχών. Αυτή τη φορά μετακινήθηκε χρονικά κατόπιν αιτήματος της ιεραρχίας, λόγω σύγκλισης της επαρχιακής συνόδου της εκκλησίας της Κρήτης.

Παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Λασιθίου Μανώλης Θραψανιώτης, οι δήμαρχοι, Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, Σητείας Θοδωρής Πατεράκης  και Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μανώλης Κλώντζας, Γιάννης  Γουλιδάκης, Γιώργος Ζερβάκης και Μαρία Βάρδα.

Τη Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, κατόπιν ευγενικής παραχωρήσεως του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη ευχήθηκε  χρόνια πολλά με υγεία και δύναμη προκοπή και δημιουργικότητα. «Ο χρόνος που αποχαιρετήσαμε ήταν ακόμα μια απαιτητική και δύσκολη χρονιά για τον τόπο και τους πολίτες. Πολλοί άνθρωποι δοκιμάστηκαν παρά τις προσπάθειες του κράτους της αυτοδιοίκησης και άλλων συλλογικών και εθελοντικών φορέων και όλοι μαζί προτάξαμε την προστασία των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων  και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Επίσης η αυτοδιοίκηση   πιέστηκε από έλλειψη πόρων τόσο οικονομικών όσο και από ανθρώπινο δυναμικό, της δημοσίας διοίκησης και το πρόβλημα της υπονόμευσης του ρόλου της. Αλλά με πείσμα και καλή θέληση, όλοι μαζί με προσπάθεια ξεπεράσαμε πολλά και με αισιοδοξία κοιτάμε το 2019″.

Προετοιμαζόμαστε για σημαντικά έργα και για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου μέσα από την άριστη συνεργασία που έχουμε  με την Αντιπεριφέρεια, με τους δημάρχους, τους τοπικούς φορείς  και την εκκλησία”  ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Όπως είπε, στο πλαίσιο του νέου  μεγάλου έργου οδικής ασφάλειας για το επαρχιακό δίκτυο της Κρήτης που έχει  προϋπολογισμό 35 εκ. ευρώ , στην  Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου θα αποκατασταθούν 150 προβληματικά σημεία από τα συνολικά 452 που υπάρχουν σε όλη την Κρήτη. Επίσης έκανε αναφορά σε σημαντικά συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και την Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για την σύναψη της  προγραμματικής σύμβασης για την αναστήλωση της Ιεράς Μονής  Παναγιά της Φανερωμένης  καθώς και για τα άλλα έργα που έχουν προωθηθεί στην Π.Ε.Λασιθίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν  με τιμητικές πλακέτες ο  πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέα Μαμαντόπουλο τον οποίο εκπροσώπησε ο πρόεδρος του παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας κ. Νίκος Παπαδάκης καθώς και οι  Εθελοντικές Ομάδες του Λασιθίου . Ειδικότερα, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Αγίου Νικολάου, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Ιεράπετρας, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Σητείας , η Ομάδα Διάσωσης Αγίου Νικολάου, η Λέσχη 4Χ4 Λασιθίου, οι  Εθελοντές Διασώστες Εκτάκτων αναγκών Κρήτης και οι Εθελοντές Διασώστες Κρήτης για την ανιδιοτελή προσφορά τους στην τοπική κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκαν σχολικά δώρα στα παιδιά της Παιδόπολης Νεάπολης

Αλλά αυτή τη φορά, προεκλογική περίοδος γαρ, εκτός τους οικοδεσπότες και τους ιεράρχες, πολλοί, δήμαρχοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, πήραν το λόγο εκφράζοντας διάφορα, σωστά ή μη, η χορωδία έψαλε κάλαντα της πρωτοχρονιάς, με αποτέλεσμα η τελετή να σύρει εις μάκρος ……..

…. και του χρόνου, με ενδιαφέρουσα προσμονή για τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στην αντίστοιχη τελετή του 2020 !!!!

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos