Κρήτη και Κύπρος σμίξανε…

«Να ξέραμε αφεντικό τι λένε οι πέτρες, τα λουλούδια, η βροχή ! Μπορεί να φωνάζουν, να μας φωνάζουν, κι εμείς να μην ακούμε…». Αυτά μας είπε ο Νίκος Καζαντζάκης και αυτό προσπαθήσαμε σήμερα (4/6) να μεταφέρουμε στους ακροατές του “Ραδιοφωνικού Σταθμού Αγίου Νικολάου 104.4,” στην εκπομπή “Πάμε Αέρα” με το Θ. Κορομπύλια μέσα από το λόγο και την αγωνία των Εκπαιδευτικών της Κρήτης και της Κύπρου.

Το ερώτημα που διαρκώς πλανιόνταν στον αέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής, ήταν ένα: Προλαβαίνουμε να σώσουμε τον Περιβάλλον; Αυτή την απάντηση αναζητήθηκε σήμερα από τις δύο Μεγαλόνησους της Ανατολικής Μεσογείου. Την Κρήτη και την Κύπρο.

Στη συζήτηση συμμετείχαν:

Η κ. Αμαλία Φιλιππάκη Συντονίστρια Αειφορίας και η κ. Φιλίτσα Πεδιαδίτη, Υπεύθυνη Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου.

Δύο Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τις Παιδαγωγικές τους ομάδες. Το ΚΠΕ Αρχανών – Ρούβα – Γουβών, με την κ. Μαρία Σφακιανάκη και την κ. Έλενα Φανιουδάκη και το ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης, με τον κ. Στράτο Μυλωνάκη, την κ. Τσαντηράκη Σοφία και την κ. Έλσα Δρούγκα.  

Ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας, Αντώνη Τσόκκου κ. Γιώργος Κωνσταντίνου και οι κ.κ. Στέλλα Τιμόθεου και Μαρία Χάιλου Παπαδοπούλου, εκπαιδευτικοί του σχολείου, καθώς επίσης και η καταπληκτική ομάδα των μαθητών: Κωνσταντίνος Νεοφύτου, Στέλιος Χαρή, Σταύρια Χρυσοστόμου και Φωτεινή Δημητρίου.

 Από το ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου, ο κ. Γιώργος Μαυροειδής, Γεωπόνος ΕΑΕ.  

Τα ερωτήματα ήταν πολλά.

Όλα αφορούσαν στην Αειφόρο Ανάπτυξη και στην εκπαίδευση για την Αειφορία. Αναλύθηκαν αρκετοί από τους 17 Βιώσιμους Στόχους Ανάπτυξης, ακούστηκαν προτάσεις για τον βιώσιμο τουρισμό, για δράσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων,  για σωστή διαχείριση του νερού στο σχολείο της Αγίας Νάπας και τους τρόπους εκπαίδευσης των μαθητών που φοιτούν σε σχολεία Ειδικής Αγωγής και που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.

Σχεδόν δύο ώρες γεμάτες από φωνές αγωνίας για το αύριο, για το μέλλον μας, για τον πλανήτη μας. Επειδή, δε θα θέλαμε να πούμε ποτέ πως: η μεγαλύτερη ευχαρίστηση της φύσης είναι η απουσία των ανθρώπων, πιστεύουμε πως οι άνθρωποι μπορούμε να επιβιώσουμε αρμονικά στον πλανήτη Γη.  

Εκείνο που έμεινε ως συμπέρασμα, είναι πως δε θα σταματήσουμε εδώ, αλλά, θα αγωνιζόμαστε με όλους τους τρόπους να προστατεύουμε το περιβάλλον, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για συνεργασία και συνέχεια…

Την δράση χαιρέτισαν οι κ.κ. Μανόλης Καρτσωνάκης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης και Αθανάσιος Κατσαγκόλης, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου.

Δείτε όλη τη συζήτηση:

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos