Η υπό κατασκευή λεκάνη του φράγματος

Φράγμα Αποσελέμη

Προφανώς κάποιοι γνωρίζουν, ή θέλουν να φαντάζονται ότι ο κόσμος έχει ελάχιστη μνήμη σε σχέση με τα έργα και τις ημέρες τους, σε δημόσιες θέσεις αυτού του τόπου. Αλλιώς πως δεν εξηγείται το ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου, που τώρα άρχισε να κατανοεί τις επιπτώσεις του φράγματος Αποσελέμη και στο Οροπέδιο Λασιθίου.
Και ακόμα δεν είδαμε τίποτα, μετά την απόρριψη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον βιολογικό καθαρισμό του Οροπεδίου, θα έλθουν μέρες που θα απαγορευτεί και η καλλιέργεια αφού τα φυτοφάρμακα γρήγορα θα γίνουν αντιληπτά.

Αφού λοιπόν ο Δήμαρχος Χερσονήσου Σπύρος Δανέλλης σήκωσε μόνος του το βάρος της αντίστασης κατά του φράγματος, αφού ουδείς από το Λασίθι ενδιαφέρθηκε ποτέ, τώρα δίδουμε στη δημοσιότητα το παρακάτω ψήφισμα, μνημείο υποκρισίας στο οποίο διαβάζουμε π.χ.: Η δυσμενής αυτή εξέλιξη δικαιώνει, απόλυτα, όλους εμάς (;), που από το 1995 εκφράζαμε με σθεναρότητα και συνέπεια…….. Αντί λοιπόν να είχαμε με τη στάση μας προβάλλει την συλλογική και ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κρήτης, τι λέμε τώρα;

Ακολουθεί όλο το ψήφισμα με δικές μας υπογραμμίσεις:

Το Οροπέδιο Λασιθίου σήμεραΤο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και την αντίθεσή του στην αρνητική απόφαση που εξέδωσε η Διεύθυνση Έργων Ύδρευσης και Αποχέτευσης του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την ΜΠΕ του έργου «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων οικισμών του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου».
Είναι πρόδηλο ότι η επιστροφή του φακέλου της ΜΠΕ για το συγκεκριμένο έργο, λόγω της γειτνίασης του με τον ταμιευτήρα Αποσελέμη, στην ουσία, αναστέλλει την ίδια τη διαδικασία υλοποίησης του, με συνέπειες αρνητικές στην περιβαλλοντική συμβατότητα της διαχείρισης των λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου.
Η δυσμενής αυτή εξέλιξη δικαιώνει, απόλυτα, όλους εμάς που από το 1995 εκφράζαμε, με σθεναρότητα και συνέπεια, την αντίθεση μας στη δημιουργία του φράγματος Αποσελέμη, καθώς η προώθηση του ακύρωνε τον γενικότερο σχεδιασμό μας για την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής με όρους περιβαλλοντικά συμβατούς και βιώσιμους.
Ταυτόχρονα αποτελεί κόλαφο για όλους εκείνους που αβασάνιστα υποστήριζαν και εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη δημιουργία του φράγματος, καθώς καθίσταται, πλέον, αντιληπτό, δυστυχώς με τρόπο αρνητικό, ότι ο γενικότερος προγραμματισμός των έργων πρέπει με σαφήνεια και συνεκτικότητα να θέτει τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και όχι να αποτελεί υπόθεση ευκαιριακή και ανέξοδης πολιτικής σπέκουλας.
Με αυτήν την έννοια πιστεύουμε πως είναι αδήριτη η ανάγκη της προώθησης της ενιαίας διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού σε επίπεδο Κρήτης, ως βάση ενός μακρόπνοου και ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού.
Για το ίδιο θέμα ο Νομάρχης Αντώνης Στρατάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: Λυπάμαι βαθύτατα γιατί δυστυχώς σι εξελίξεις μας δικαιώνουν. Ένα ακόμη δείγμα της αντιμετώπισης που θα έχει ο νομός Λασιθίου και ιδιαίτερα το Οροπέδιο Λασιθίου από την κατασκευή του φράγματος Αποσελέμη».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos