Κτηνοτρόφοι στη ΠεριφέρειαΠερίσσεψε η ανοχή. Αυτό ήταν εν ολίγοις το μήνυμα των κτηνοτρόφων της Κρήτης στη συγκέντρωση τους και πορεία προς τη Περιφέρεια Κρήτης, τη Πέμπτη (7/10), όπου συναντήθηκαν με τον διευθυντή κ. Στάθη Τζουανάκη, στον οποίο μετέφεραν τα προβλήματα του κλάδου και επέδωσαν ψήφισμα, αφού ο Γενικός Γραμματέας έλειπε εκτός Κρήτης.

Όπως μας είπαν νέοι κυρίως κτηνοτρόφοι, τα προβλήματα είναι πολλά. Πέρα από την ύπαρξη καρτέλ και στη Κρήτη, στο γάλα, η πληρωμή τους γίνεται μετά από μήνες. Για παράδειγμα δεν έχουν ακόμα πληρωθεί το γάλα που έδωσαν τον Γενάρη.
Χαρακτηρίζουν ενδιαφέρουσα τη πρόταση Γαβαλά για τη δημιουργία ανεξάρτηου συνεταιριστικού τυροκομείου από τους ίδιους, κάτι που όμως δεν είναι εύκολο, αφού η παραγωγή είναι μεγάλη.
Επίσης κατηγορούν τις αρχές για συγκάλυψη παρανομιών των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών, ενώ διαμαρτύρονται για την εισαγωγή γάλακτος, αλλά και για τη φήμη που προσδίδουν στον κλάδο μια μειοψηφία συναδέλφων τους.
 
 
Ψήφισμα κτηνοτρόφων

Οι Κτηνοτρόφοι της Κρήτης που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Πέμπτη 5 Οκτωβρίου  2006 και ώρα 12η μεσημβρινή έξω απ τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης σε Παγκρήτιο Συλλαλητήριο, με την καθοδήγηση της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτρόφων και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των Νομών Ηρακλείου – Χανίων – Ρεθύμνου και Λασιθίου, Καθώς και με την αγωνιστική συμπαράσταση των εκπροσώων της ΓΕ.Σ.Α.Σ.Ε. μαζικών τοπικών φορέων, Αγροτοσυνδικαλιστικών και Συνεταιριστικών οργανώσεων απ όλη την Κρήτη, αποφασίσαμε στην προγραμματισμένη σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης να καταθέσουμε μαζί με τα συμπεράσματα της Παγκρήτιας Σύσκεψης Κτηνοτρόφων και το παρκάτω ψήφισμα.

Από την πολιτεία και τους Ελεγκτικούς της μηχανισμούς απαιτούμε

1) Την εξυγίανση της αγοράς με διαρκείς και ουσιαστικούς ελέγχους – δημοσιοποίηση και παραδειγματική τιμωρία των παραβατών. Σε περιπτώσεις υποτροπής οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας των τυροκομικών μονάδων.

2) Την στελέχωση όλων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Κρήτης , εξοπλισμό των Κτηνιατρείων με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, ίδρυση Κέντρου ζωοτεχνικής Έρευνας και Εφαρμογής καώς και χορήγηση των κτηνιατρικών φαρμάκων με επιδοτούμενα προγράμματα.

3) Την επαναφορά των προγραμμάτων ακρολιπάνσεων και αεροσπορών στα βοσκοτόπια.

4) Την ένταξη της Κρήτης στο καθεστώς της Ε.Ε. των επιδοτούμενων μεταφορών που ιχύει στις νησιωτικές περιοχές.

 5) Την μη επιμήκυνση του χρόνου διατήρησης του νωπού γάλακτος πέραν των 5 ημερών όπως ισχύει σήμερα για να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός των εισαγόμενων γαλάτων.

6) Το δικαίωμα της Κρήτης να χρησιμοποιεί τον όρο φέτα με τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας .

Από τις τυροκομικές μονάδες της Κρήτης απαιτούμε:

Να στηρίξουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων με τιμές που να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής των κτηνοτροφικών μονάδων και την ποιότητα των προϊόντων.

Στο Πρόβειο γάλα ελάχιστη τιμή 1 ευρώ με βάση τα 6,5 λιπαρά , μεγαλύτερες τιμές στα ποιοτικά γάλατα έως και 1.5 ευρώ και αντίστοιχες τιμές στο αίγιο με ελάχιστη τιμή τα 0.70 ευρώ.

Και η ανακοίνωση τη Περιφέρειας:

Ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Κρήτης κ. Στάθης Τζουανάκης μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του, λόγω απουσίας του Γενικού Γραμματέα κ. Σεραφείμ Τσόκα, οποίος είχε μεταβεί στην Αθήνα και συμμετείχε στη συνάντηση του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών για την συζήτηση του Εθνικού Επιχειρησιακο Πλαισίου Αναφοράς του Δ ΚΠΣ, και με την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων των κτηνοτρόφων δήλωσε:

«Στη σημερινή σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους και μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες οι κτηνοτρόφοι εξέθεσαν τα αιτήματα που τους απασχολούν. Απαντήθηκαν ορισμένα από τις υπηρεσίες. Σαν Περιφέρεια εμείς θα διαβιβάσουμε τα αιτήματα αυτά στον υπουργό και θα ζητήσουμε την επίλυσή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι επισημάνθηκε από όλους και από την Περιφέρεια και από τις υπηρεσίες η εντατικοποίηση των ελέγχων, στο κύκλωμα της διακίνησης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων προκειμένου να επέλθει μια εξυγίανση στην αγορά και να προστατευθεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων».

Ερ: Υπάρχουν προβλήματα στο προσωπικό;
Απ: Οπωσδήποτε υπάρχουν προβλήματα στο προσωπικό, όμως στα πλαίσια που μπορούμε με το υφιστάμενο προσωπικό θα γίνει περισσότερο εντατικοποίηση των ελέγχων.

Ερ: Σας ζήτησαν κάποια συνάντηση με τον υπουργό;
Απ: Ζητήθηκε από τους κτηνοτρόφους να γίνει μια ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα προκειμένου μια ομάδα να μεταβεί στον κ. Κοντό και να εκθέσει τα προβλήματα τους, ή διαφορετικά αν μπορεί να γίνει μια επίσκεψη του υπουργού εδώ. Αυτό θα το δούμε σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα, τον κ. Τσόκα όταν επιστρέψει».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos