Λέανδρος, η εξέλιξη για τη Κρήτη
το πλέον πιθανό σενάριο, χιόνια σε Λευκά Όρη, Ψηλορείτη και Λασιθιώτικα, από κάποιο υψόμετρο και πάνω

Πλησιάζει σιγά – σιγά τη Κρήτη η κακοκαιρία “Λέανδρος”, όπως βαπτίστηκε από τους μετεωρολόγους του meteo.gr. Βέβαια μέχρι πριν από μερικά χρόνια, θα εθεωρείτο μια τυπική χειμωνιάτικη έξαρση, χωρίς ονόματα και ιδιαίτερη τρομολαγνεία (που θα χτυπήσει κλπ).

Η εικόνα για τον “Λέανδρο” που αποκομίζουμε συγκρίνοντας διάφορα μοντέλα πρόγνωσης (GFS, ECMWF, ICON, BOLAM) είναι ότι το πλέον επικρατέστερο σενάριο προς επαλήθευση είναι αυτό που δείχνει η φωτογραφία: Χιόνια στα ψηλά των ορεινών όγκων της Κρήτης από Κυριακή μέχρι και Τετάρτη ξημερώματα.

Ίσως να υπάρξει και ολίγο χιονόνερο στα χαμηλότερα. Η βροχή, ασθενής γενικά, όπου δε η θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή, κάτι λίγο μπορεί να στρώσει, αλλά από κάποιο υψόμετρο και πάνω. Η θερμοκρασία θα είναι κάτω των 10 βαθμών Κελσίου. Η αίσθηση από τα μοντέλα πρόγνωσης είναι ότι θα χιονίσει ναι μεν και μέσα στο οροπέδιο Λασιθίου, αλλά χωρίς αποκλεισμούς ή προβλήματα κυκλοφορίας.

Προς άρση κάθε παρεξήγησης, δεν επιθυμούμε να υποκαταστήσουμε τους μετεωρολόγους…… μια γνώμη εκφράζουμε με κάθε επιφύλαξη, σε τοπικό επίπεδο. Ένα είναι σίγουρο: θα ανελώσει τους ελαιομαζωχτές απ’ τα χωράφια.

Ο Λέανδρος κάτι λίγο θ’ αφήσει στη Κρήτη

meteo

ΕΜΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos