Κάποτε εδώ το ρυάκι έτρεχε !

Μυλωνιά, Θρυπτή

Οι επιστήμονες μας προειδοποιούν εδώ και πολλά χρόνια. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι ειδικοί μας έλεγαν για τη Κρήτη: Προσέξτε, έχετε ήδη εξαντλήσει τα αποθέματα σας από την υπεράντληση και η θάλασσα μπαίνει στον υδροφόρο ορίζοντα. Προσέξτε, διότι σε μερικά χρόνια θα πείτε το νερό, νεράκι και στη Κρήτη.
Τα χρόνια πέρασαν αλλά ουδείς έβαλε μυαλό. Και έτσι φτάσαμε στο 2007, με τον εφιάλτη της λειψυδρίας να αποτελεί πραγματικότητα και τη συμπεριφορά μας απαράλλακτη και άρα, απαράδεκτη, αφού θεωρούμε ότι όλα αυτά δεν μας αγγίζουν.

Όταν όμως περιοχές όπου δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα στο παρελθόν, αντιμετωπίζουν την έλλειψη νερού, όπως το Καβούσι στον Δήμο Ιεράπετρας, τότε τα πράγματα είναι πλέον πολύ σοβαρά και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα πονέσουν.

Αφορμή για το θέμα ήταν η πληροφορία ότι μια από τις κυριότερες πηγές που υδρεύει για πολλές δεκαετίες το Καβούσι, η πηγή του Σαβανελιού στην Αβγο, στέρεψε. Αποτέλεσμα με την κακοδιαχείριση του νερού στη περιοχή, αλλά και αλλού, οι κάτοικοι έχουν ήδη αρχίσει να καταφεύγουν στο εμφιαλωμένο νερό.
Απευθυνθήκαμε στον Δήμαρχο Ιεράπετρας, Μανώλη Μαστοράκη, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε ιδέα παρά το ότι είναι και πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιεράπετρας. Μας παρέπεμψε στον πρόεδρο του Δημοτικού διαμερίσματος Καβουσίου στον Ματθαίο Παχλιτζανάκη, ο οποίος το γνωρίζει και όπως μας είπε, γίνονται προσπάθειες επίλυσης του, αλλά….
Οι λύσεις που εξετάζονται είναι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Δηλ. από τη μια πλευρά η ανακατανομή των παροχών και από τις άλλες πηγές και από την άλλη, η δημιουργία εργοστασίου αφαλάτωσης στις πηγές της Μαλαύρας κάτι που θα λύσει μακροπρόθεσμα το πρόβλημα.

Στη συζήτηση μας με τον πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος, τέθηκαν και άλλα θέματα συνυφασμένα με το νερό, όπως η περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε με την σωλήνωση της πηγής στον Αγιο Νικήτα της Μυλωνιάς στο οροπέδιο της Θρυπτής και η υπερβόσκηση που πλέον έχει προκαλέσει απίστευτες ζημιές στον τόπο.
Βέβαια η υπόθεση του συγκεκριμένου βοσκού που για πάνω από δέκα χρόνια λυμαίνεται την περιοχή, έχει απασχολήσει πολλούς, αλλά το Ελληνικόν Κράτος, κλείνει τα μάτια σε όλα αυτά και τελικά μια μεγάλη σε έκταση περιοχή, σιγά – σιγά καταντάει κρανίου τόπος.
Μέχρι πότε άραγε θα καταστρέφουμε τα πάντα στο πέρασμα μας, μέχρι πότε η επιβίωση του ενός θα γίνεται σε βάρος του συνόλου και του περιβάλλοντος;

Γιώργος Τουτουδάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos