Λευτέρης Ραφαϊλάκης Απολογισμός, ευχαριστώ, αντίο, στο επανιδείν…
Λευτέρης Ραφαϊλάκης

Οι πρώτες μέρες στον ΠΑΟΔΑΝ πριν από τέσσερα χρόνια ήταν δύσκολες, γεμάτες εντάσεις και έντονες διαφωνίες με τον Χάρη, σε σημείο να φτάσω να πάω στο δήμαρχο και να του πω ότι είναι αδύνατο να συνεργαστώ με τον τότε πρόεδρο και νυν αντιδήμαρχο. Ποιος να φανταζόταν τη συνέχεια…

Απολογισμός

Αναλαμβάνοντας τα ηνία του ΠΑΟΔΑΝ βρήκαμε ελάχιστα πράγματα στα οποία μπορούσαμε να βασιστούμε. Απαξιωμένες εκδηλώσεις, αγώνες μόνο τοπικού ενδιαφέροντος, κανένα πλάνο και μηδενικοί στόχοι για το τότε μέλλον του οργανισμού. Εξ αρχής βάλαμε κάποιους βασικούς στόχους, σχεδιάσαμε ένα πλάνο και αρχίσαμε να υλοποιούμε το όραμα μας. Μόνιμο μότο μας η εξωστρέφεια. Κυρίαρχος σκοπός μας η προβολή του τόπου μέσα από τις εκδηλώσεις, η προσέλκυση επισκεπτών σε αυτές, η βελτίωση των υποδομών που διαχειριζόμαστε αλλά και η θέσπιση κανονιστικού πλαισίου χρήσης των εγκαταστάσεων που λειτουργούν υπό την επίβλεψη του ΠΑΟΔΑΝ.

Αυτά, λοιπόν, τα τέσσερα χρόνια, καταφέραμε να υλοποιήσουμε αρκετές αθλητικές εκδηλώσεις εθνικού αλλά και διεθνούς βεληνεκούς. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδηλασίας δημοσιογράφων, που ήταν χρονικά η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που αναλάβαμε, το καμπ των εθνικών ομάδων στίβου, το Agios Nikolaos Cliff Diving, που αποτελεί ίσως τη ναυαρχίδα των εκδηλώσεων μας, το πανελλήνιο πρωτάθλημα ορεινού δρόμου στην Κριτσά, το πανελλήνιο τουρνουά beach volley, τα Καλυδώνεια, το Mirabello Gran Fondo, ήμαστε συνδιοργανωτές στο Agios on Sup, παγκρήτιο τουρνουά ξυλορακέτας, πανελλήνιο τουρνουά beach ποδοβόλευ, διοργανώνουμε σταθερά το εργασιακό πρωτάθλημα μπάσκετ, αναβαθμίσαμε τα Δρήρεια αλλά και τη Γιορτή του Αθλητή και συνδιοργανώσαμε πλήθος άλλων αγώνων σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους. Σχεδόν όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις έχουν γίνει πλέον θεσμός, ενώ η συνεργασία με τις ομοσπονδίες Ελληνικές ή ξένες είναι άριστη και μας εμπιστεύονται πλέον τις διοργανώσεις, γνωρίζοντας ότι η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη.

Ξεκίνησε σε σταθερή, καθημερινή βάση, με ταινίες πρώτης προβολής το σινεμά, το χειμώνα στο» REX» και το καλοκαίρι στο «Χριστίνα», ένα προσωπικό στοίχημα και επίτευγμα του Χάρη. Για τρίτη χρονιά θα συνεχιστεί η συνεργασία με τη “Metropolitan Opera” με ζωντανές μεταδόσεις στο “REX”. Στη δημοτική πινακοθήκη υλοποιήθηκαν πλήθος εκθέσεων ζωγραφικής και φωτογραφίας, ενώ για πρώτη φορά υπήρξε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και ενεργοποίηση των χώρων του μουσείου όπου έγιναν τρεις εικαστικές εκθέσεις. Η δημοτική μας βιβλιοθήκη συμμετείχε κάθε χρόνο στην «Καλοκαιρινή Εκστρατεία» με την παρουσία πάρα πολλών παιδιών στις δράσεις της. Διοργανώσαμε το «Φεστιβάλ Πλατείας» στη Νεάπολη.  Πέρυσι, για πρώτη φορά δημιουργήσαμε το «σπίτι του Άη Βασίλη» στην πινακοθήκη με πάρα πολλά παιδιά να το επισκέπτονται και να παίρνουν το δώρο τους από τον ίδιο. Μετά από περίπου 40 χρόνια στήσαμε καρναβάλι στον Άγιο Νικόλαο και μετά από αρκετά χρόνια στη Νεάπολη με τεράστια επιτυχία. Στα πλαίσια της «Γιορτής Τουρισμού» αναδείξαμε την τοπική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα στήνοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά ένα φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας, με περισσότερες από 50 επιχειρήσεις να συμμετέχουν και πάνω από 5000 κόσμου να απολαμβάνουν τα τοπικά εδέσματα που μαγειρεύτηκαν επί τόπου στο δρόμο.  Για πρώτη φορά διοργανώσαμε διεθνές φεστιβάλ χορού σε όλη σχεδόν την περιφέρεια του δήμου με 200 χορευτές από Ευρωπαϊκές χώρες. Συνδιοργανώσαμε ή συμμετείχαμε σε πάρα πολλές εκδηλώσεις, ομιλίες, συναυλίες το reggae vibes, το παιδικό φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων κα.  Στηρίξαμε τις δημοτικές φιλαρμονικές Αγίου Νικολάου και Νεάπολης καθώς και τη δημοτική χορωδία.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, φτιάξαμε, αν δεν έχουμε χάσει το λογαριασμό 28 βίντεο για την προώθηση των εκδηλώσεων μας, τα δύο αφορούσαν την προώθηση του Πάσχα στον Άγιο Νικόλαο. Τα περισσότερα εξ αυτών «έπαιξαν» πάρα πολύ στο διαδίκτυο σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και σε κανάλια εθνικής εμβέλειας και όχι μόνο. Τα βίντεο του Cliff Diving πέρυσι και φέτος διανεμήθηκαν μέσω της εταιρίας διανομής που συνεργαζόμαστε σε περισσότερα από 150 κανάλια σε όλο τον κόσμο. Οι θεατές κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εκδήλωσης, με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, ξεπερνάνε αθροιστικά και τις δύο μέρες τις 15.000, με τις φωτογραφίες και τα βίντεο από τη Λίμνη μας, να κατακλύζουν τα social media.  Αρκετές από τις εκδηλώσεις μας προσέλκυσαν το ενδιαφέρον καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας που πραγματοποίησαν εκτεταμένα ρεπορτάζ. Τα νούμερα σε  «views”, “likes” και κοινοποιήσεις (καλώς ή κακώς στην εποχή των social media αυτά μετράνε πολύ) που «χτυπάνε» τα διάφορα βίντεο που έχουμε «ανεβάσει» είναι εντυπωσιακά με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να τα έχει δει σε όλο τον πλανήτη. Τα τοπικά μέσα έχουν προβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δράσεις μας.

Συντάξαμε, με πολύ προσπάθεια, δύο σημαντικά πονήματα, που θα αποτελέσουν σημαντική παρακαταθήκη για τους επόμενους, τον «κανονισμό λειτουργίας του «REX» και του «Χριστίνα» και τον κανονισμό λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Εξωραΐσαμε σχεδόν όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ενδεικτικά, μόλις τελείωσε η ανακαίνιση του κολυμβητηρίου, η ανακαίνιση των αποδυτηρίων του γηπέδου Νεάπολης καθώς και η περίφραξη και άλλες εργασίες στο ίδιο γήπεδο,  τοποθετήθηκε κλιματισμός στην αίθουσα πάλης, αγοράσαμε καινούριους πάγκους σε Κριτσά και Αμμούδα κτλ

Σε ότι αφορά την υλοποίηση των αθλητικών υποδομών για τις οποίες ο ΠΑΟΔΑΝ έχει γνωμοδοτικό ρόλο, τελειώνει σύντομα το γήπεδο της Αμμούδας, βρίσκεται σε τελικό στάδιο η μελέτη του γηπέδου μπάσκετ του ΕΟΤ, το τρίτο γήπεδο τένις, ένα μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου για το κοινό και το skate park, ο ηλεκτροφωτισμός στο γήπεδο Νεάπολης, ενώ περιμένουμε να προχωρήσουν σύντομα το γήπεδο ποδοσφαίρου στο Σίσσι και η αλλαγή τάπητα σε Ελούντα και Κριτσά. Σύντομα θα υλοποιηθεί και η ανακαίνιση της «Κουνδουρείου» βιβλιοθήκης.

Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ισορροπίες μεταξύ των διαφόρων περιοχών του δήμου, υλοποιώντας δράσεις όπου μπορούσαμε, προσπαθώντας να κάνουμε εκδηλώσεις συμβατές με την περιοχή και να προβάλλουμε μέσω αυτών τον τόπο. Το πανελλήνιο ορεινού δρόμου με την ανάδειξη των βασικών τοπόσημων της Κριτσάς αλλά και το Agios on Sup με την ανάδειξη των παραλιών Βούλισμα, Αλμυρός και όλος τον κόλπο της Ελούντας είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Υπάρχουν και ανεκπλήρωτοι πόθοι που ελπίζω να τους εκπληρώσουν οι επόμενοι. Η αίσθηση ιδιοκτησιακού καθεστώτος από αρκετά σωματεία σε σχέση με τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν πρέπει να τελειώσει. Οι ατελείωτες συζητήσεις που κάναμε για αυτό αλλά και οι προτάσεις που έγιναν δεν οδήγησαν δυστυχώς πουθενά. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που έπρεπε να έχουν περατωθεί, έχουν καθυστερήσει. Οι ατελείωτες προσπάθειες σε γραφεία και προϊσταμένους στάθηκαν ανεπαρκείς…

Σίγουρα έχω ξεχάσει αρκετά αλλά είναι δύσκολο να θυμηθείς όλα όσα έγιναν αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Ευχαριστώ

Σε όλη αυτή την προσπάθεια υπήρξαν πολλοί που βοήθησαν. Πρώτα από όλα το προσωπικό του ΠΑΟΔΑΝ. Όλοι τους! Τους οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ. Όταν σε παίρνει τηλέφωνο ο Μανόλης Σάββατο πρωί ή Παρασκευή βράδυ από τα γραφεία του οργανισμού ή όταν βλέπεις η αγωνία η δική μας για να γίνουν κάποια πράγματα να γίνεται και δική τους σου δίνει ώθηση να προσπαθήσεις περισσότερο. Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, η Ομάδα Διάσωσης, το Λιμεναρχείο, η Αστυνομική Διεύθυνση και η Τροχαία έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην επιτυχία των εκδηλώσεων και το ευχαριστώ είναι ελάχιστο για την προσφορά τους. Τα τοπικά μέσα ήταν πάντα παρών με θετική διάθεση και προέβαλλαν τις δράσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και αρκετά αθλητικά σωματεία με τους οποίους συνεργαστήκαμε άψογα. Ο εμπορικός σύλλογος και ο σύλλογος εστίασης και καφέ μπαρ ήταν πάντα δίπλα μας και υπήρξε μία σταθερή και αμοιβαία διάθεση συνεργασίας. Επίσης, όλους τους επαγγελματίες που στήριξαν οικονομικά τις διοργανώσεις μας. Υπήρξαν πολλοί εθελοντές σε διάφορες δράσεις μας που χωρίς αυτούς δε θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε όλα αυτά που κάναμε. Μια ιδιαίτερη αναφορά χρήζει ο Θανάσης (ξέρει αυτός…) που ήταν πάντα παρών σε ότι του ζητήσαμε. Τους αθλητές μου που τους άφησα ατελείωτες ώρες στον αυτόματο, για την ανοχή που έδειξαν. Το ΔΣ του ΠΑΟΔΑΝ ήταν πάντα με θετική διάθεση, δίχως ίχνος αντιπαλότητας από κανένα, ευχαριστώ κάθε μέλος ξεχωριστά από καρδιάς. Δε μπορώ όμως να μην ευχαριστήσω ξεχωριστά αυτούς που αποτέλεσαν το «σκληρό πυρήνα» του ΠΑΟΔΑΝ. Την αντιπροεδράρα μας την Ελπινίκη Γιατζάκη, την ακούραστη Αλέκα Μαυροδοντίδου και τη Φωτεινή Γονιωτάκη που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η είσοδος τους στο ΔΣ μας έδωσε άλλο αέρα. Σημαντικότατη η βοήθεια του Γιώργου Τζώρτζη και της Μαρίας Κασωτάκη όποτε τους ζητήθηκε. Ο Δημήτρης Τσιράκος υπήρξε ο «προστάτης» μας, ο καλύτερος εξωτερικός μας συνεργάτης, ο άνθρωπος που σου δίνει λύσεις στα πάντα, ότι και να πω είναι λίγο. Ο Δήμαρχος μου έδειξε εμπιστοσύνη, στήριξε την προσπάθεια και έδωσε πολλές φορές λύσεις όπου κολλούσαμε. Τα όποια επιτεύγματα του ΠΑΟΔΑΝ είναι και δικά του. Τον ευχαριστώ για όλα. Τελευταίο άφησα τον Χάρη. Πριν από τέσσερα χρόνια δεν τον γνώριζα ούτε φυσιογνωμικά. Τώρα είναι κολλητός μου και αυτό το λέω για πολύ λίγους ανθρώπους. Υπήρξε το alter ego μου αυτά τα χρόνια.

Ξεχωριστό ευχαριστώ στην οικογένεια μου για τις ατελείωτες ώρες που έλειψα όλο αυτόν τον καιρό για την κατανόηση τους.

Ας με συγχωρήσουν όσοι ξέχασα.

Αντίο

Ο ΠΑΟΔΑΝ είναι πλέον ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο της ζωής μου. Ήταν τέσσερα χρόνια μαγικά, με πολύ προσπάθεια, κούραση, πίεση, άγχος αλλά και ικανοποίηση για το αποτέλεσμα. Βάλαμε τον πήχη ψηλά, παλέψαμε σκληρά, βρεθήκαμε πολλές φορές να είμαστε πίσω από το κάρο και να το κυνηγάμε με αγωνία. Το όποιο αποτέλεσμα καταφέραμε δεν ήταν εύκολο. Ο πολύς κόσμος νομίζει ότι το δημόσιο λειτουργεί όπως τον ιδιωτικό τομέα και αυτό είναι η μεγαλύτερη πλάνη. Ο ΠΑΟΔΑΝ Δεν έχει υπηρεσία καθαριότητας, Δεν έχει τεχνική υπηρεσία, Δεν έχει δικό του ταμείο, ΔΕΝ έχει γραφείο τύπου. Είναι ένας υποστελεχωμένος οργανισμός με μόλις δύο μόνιμους δικούς τους υπαλλήλους.  Για να βγει το αποτέλεσμα που εισπράττει ο κόσμος γίνεται κατάθεση ψυχής από κάποιους ανθρώπους.

Αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν ξέρω τι κατάφερα, αυτό θα το κρίνει ο κόσμος, σίγουρα όμως φεύγω με ήσυχη τη συνείδηση ότι προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις με μοναδική ανταμοιβή την ικανοποίηση του κόσμου και την αναγνώριση του έργου μας. Δεν είχα και δεν έχω καμία απολύτως πολιτική φιλοδοξία. Ούτε οι καρέκλες με ενδιαφέρουν. Τρέλα για το πιο μαγικό μέρος του κόσμου, ναι έχω. Αποχωρώ για αυστηρά προσωπικούς λόγους και σε καμία περίπτωση δεν έχουν σχέση με τη συνεργασία μου με το δήμαρχο ή με τους συνεργάτες μου που υπήρξε άψογη. Θα παραμείνω εθελοντής βοηθώντας όσο μπορώ, όπως εξάλλου έκανα πάντα.

Στο επανιδείν….

Λευτέρης Ραφαϊλάκης

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Msc, PhD

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos