Λεωνίδας Τερζής: απόδοση του Τέλους Α.Π.Ε. στους οικιακούς καταναλωτές
ανεμογεννήτριες στη Ζήρο

Με επιστολή του προς τη Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης και τον δήμο Σητείας, ο δημοτικός σύμβουλος Σητείας Λεωνίδας Τερζής θέτει το θέμα της Απόδοσης του Τέλους Α.Π.Ε. στους οικιακούς καταναλωτές, του Δήμου Σητείας, όπου υπάρχουν εγκατεστημένες οι περισσότερες ανεμογεννήτριες στη Κρήτη.

Κύριε Πρόεδρε, αναφορικά  με τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας, στο Δήμο Σητείας έχουν αναπτυχθεί Α.Π.Ε (Αιολικά Πάρκα) με παραγόμενη ισχύ περίπου 100 MW.

Σύμφωνα το Ν. 3851/2010 άρθρο 7,  οι οικιακοί καταναλωτές των περιοχών όπου είναι εγκατεστημένες  οι Α.Π.Ε. (Αιολικά Πάρκα) θα πρέπει να εισπράττουν το 1% των εσόδων προ φόρων από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στον διαχειριστή (ΔΕΔΔΗΕ).

Στην περίπτωση του δήμου Σητείας , αυτές οι περιοχές είναι οι Τοπικές Κοινότητες Χανδρά, Ζήρου, Παλαικάστρου, Μαρωνιάς , Αχλαδίων ( Αχλάδια, Παρασπόρι, Κιμουριώτης), Κρυών, .

Μέχρι σήμερα έχουν αποδοθεί ποσά που αφορούν την περίοδο 2011-2014, με τα όποια λάθη που προέκυψαν στην πρώτη κατανομή και τις ενστάσεις.

Για την περίοδο 2015 έως και σήμερα (5 και πλέον έτη) ο ΔΕΔΔΗΕ (διαχειριστής) δεν έχει αποδώσει τα αντίστοιχα ποσά  στους οικιακούς καταναλωτές .

Η επίσημη θέση για την μη απόδοση των ποσών ήταν η μη σύσταση έως τώρα της  αρμόδιας επιτροπής εξέτασης των ενστάσεων.

Ωστόσο  το ΦΕΚ 2172/7-6-19 (τεύχος Β΄) προσδιορίζεται η συγκρότηση της επιτροπής εξέτασης των ενστάσεων η οποία θα πρέπει να συγκροτηθεί εντός του έτους 2019, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 του ανωτέρω ΦΕΚ.

Θεωρούμε επιβεβλημένη την σύσταση της ανωτέρω επιτροπής προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απόδοσης των ποσών στους οικιακούς καταναλωτές που δικαιωματικά τους ανήκουν.

Η αρωγή της ΠΕΔ Κρήτης  και  η προσωπική σας παρέμβαση, θεωρώ πως θα επιταχύνουν τις διαδικασίες και θα ενισχύσουν το δίκαιο αίτημα των συμπολιτών μας.

Στις δύσκολες κοινωνικά και οικονομικά ημέρες που διανύουμε , τα ποσά αυτά θα αποδειχθούν ιδιαίτερα σημαντικά για τους συμπολίτες μας, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις ανέρχονται σε κάποιες χιλιάδες ευρώ.

Δημοτικός Σύμβουλος Σητείας Λεωνίδας Τερζής

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos