Μάλλες φωτιά, απολογισμός της καταστροφής
το ελικόπτερο ρίχνει σε συγκεκριμένο σημείο

Δυστυχώς η κεκτημένη ταχύτητα προκαλεί λάθη. Όλοι τρέξαμε και γράψαμε για φωτιά στο Σελάκανο. Ευτυχώς δεν ήταν στο Σελάκανο, δυστυχώς και εδώ, δηλαδή πάνω από τις Μάλλες, η ζημιά είναι τεράστια. Σύμφωνα με τη διεύθυνση δασών Λασιθίου, κάηκαν 3105 στρέμματα δάσους, τραχείας πεύκης και πρίνων, καθώς και 510 στρέμματα καλλιέργειες, δηλ. αμπέλια και ελιές. Δεν γνωρίζουμε για την ώρα τον ακριβή αριθμό των κυψελών που κάηκαν, αλλά με σιγουριά μπορούμε να πούμε εκατοντάδες.

Μάλλες φωτιά, ζημιές

Η φωτιά ξεκίνησε από τη Καλή Αχλάδα και λόγω των έντονων βοριάδων έφτασε σχεδόν έξω από τις Μάλλες. Κινήθηκε και έκαψε τη περιοχή γύρω από τον Άγιο Σύλλα, τα Μαθοκοτσανά, τον οικισμό Άγιο Παντελεήμονα. Ουσιαστικά τα μεγάλα σε ηλικία πεύκα, καίνε ακόμα μέσα στη γη και θα πάρει μέρες να σβήσουν. Μαζί κάηκαν και νέα πευκάκια που είχαν αρχίσει να φυτρώνουν μετά τη φωτιά προηγούμενων δεκαετιών.

Στη ζημιά προστίθενται, η καταστροφή των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, καμένες αγροικίες, ζώα όπως κότες, σκύλοι, κατσίκες και το χειρότερο: όσες μέλισσες επιβίωσαν δεν θα χουν τι να φάνε για να επιζήσουν.

Ήδη έχουν υπάρξει οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Δήμο Ιεράπετρας για καταγραφή των ζημιών. Έχουν γίνει δυο συσκέψεις στις Μάλλες για τα προβλήματα της επόμενης μέρας. Ο δήμαρχος υποσχέθηκε άμεση αποκατάσταση τουλάχιστον του δικτύου ύδρευσης στον Άγιο Παντελεήμονα.

Όσον αφορά αιτίες και αίτιο. Υπάρχουν στοιχεία που εξετάζονται για εμπρησμό. Μάλιστα μετά από επώνυμες μαρτυρίες, εξετάζεται ένα συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο έχει περιπέσει ήδη σε αντιφάσεις για τη βραδιά που άναψε η φωτιά.

Μέσα σε μερικούς μήνες, δυο τέτοιου μεγέθους καταστροφές, (Ανατολή, Μάλλες) είναι πολλές για τη περιοχή.

Μάλλες φωτιά, ερώτηση Κεγκέρογλου

Με ερώτηση του προς τα αρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να γίνουν άμεσες ενέργειες για αποζημιώσεις, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στo Σελάκανο Ιεράπετρας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos