Μέχρι πόσω χρονώ μπορεί να οδηγεί κάποιος;
αποτέλεσμα αναισθησίας και αδιαφορίας, ευτυχώς που δεν υπήρχε πεζός εκείνη την ώρα να πετάξει σκουπίδια

Η εικόνα των διαλυμένων κάδων απορριμμάτων στα Λακώνια μπορεί να προκάλεσε χαβαλέ σε διάφορα δημοσιεύματα όμως η ουσία είναι αλλού: μέχρι πότε μπορεί κάποιος ή κάποια να οδηγεί;

μέχρι ποια ηλικία; και ποιος ελέγχει και επιβάλει το νόμο;

  • Πριν μερικά χρόνια στον Άγιο Νικόλαο, 75χρονη οδηγός παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα κοριτσάκι 19 χρονώ, που με το δίκυκλο της πήγαινε κανονικά για τη δουλειά της. Η συγκεκριμένη συνέχισε να οδηγεί και μετά το συμβάν και η τροχαία δεν την μάζεψε ποτέ.
  • 87χρονος, επιμένει να οδηγεί παρ’ ότι όταν ξεπαρκάρει τρακάρει όλα τα αυτοκίνητα της γειτονιάς. Η τροχαία ζήτησε δίπλωμα, δεν παρουσίασε τίποτα, αλλά συνεχίζει να κυκλοφορεί.
  • 75χρονος πριν κάποιο διάστημα βγήκε στο κεντρικό δρόμο από παράδρομο με ολοκαίνουργιο 4Χ4 και μόνο όταν είδε το επερχόμενο αυτοκίνητο έξω από τη πόρτα του και άκουσε τα σχετικά του κατάλαβε τι έκανε……
  • Ο συγκεκριμένος που πήρε παραμάζωμα 4 κάδους και μερικά δένδρα, είναι 85 και χρονώ και επιμένει να οδηγεί παρά το γεγονός ότι δεν κατανοεί τι γίνεται δίπλα του. Είναι αυτός και μόνο στο δρόμο, άλλοι δεν υπάρχουν.

Μέχρι πόσω χρονώ μπορεί να οδηγεί;

Οι αρχές, εν προκειμένω η τροχαία έχει ενημερωθεί πολλές φορές γι’ αυτά τα θέματα. Αλλά δυστυχώς κοιτάζει αλλού. Δεν είναι δυνατόν να σκότωσες άνθρωπο στο δρόμο, να αφαιρέθηκε το δίπλωμα, να συνεχίζεις να οδηγείς, να προκαλείς εκ νέου ατύχημα και να μην σ’ χώνουν μέσα, ως δημόσιο κίνδυνο …… Ποιος εξετάζει τους οδηγούς μετά κάποια ηλικία; με ποια κριτήρια επεκτείνεται το δίπλωμα; Εξ όσων γνωρίζουμε, ποτέ δεν εξετάζονται ούτε ανακλαστικά, ούτε αίσθηση του χώρου, παρά μόνο κάποια πιστοποιητικά από γιατρούς και αυτό ήταν.

Κανονικά, ο κάθε υπερήλιξ που επιμένει να οδηγεί, θα έπρεπε να εξετάζεται σε κάθε ανανέωση του διπλώματος, με αυτοκίνητο, δάσκαλο και στελέχη της διεύθυνσης συγκοινωνιών στον δρόμο. Και εάν κάνει τση κεφαλής του ή αποτελεί κίνδυνο για τους άλλους, να κόβεται με τη σαφή προειδοποίηση ότι τον περιμένει “η στενή” εάν οδηγήσει ξανά.

Υ.Γ. προς αρμόδιο αντιδήμαρχο Αγίου Νικολάου:

κύριε Χαριτάκη, θεωρούμε βέβαιο ότι θα χρεώσετε τη ζημιά στον κύριο……..

 

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos