Μήδεια: προβλήματα, ζημιές
Θρυφτή, χιονισμένη μετά τη Μήδεια

Αρκετά θέματα αφήνει ανοικτά πίσω της η κακοκαιρία Μήδεια, μετά την ολοκλήρωση των φαινομένων. Το κυριότερο: δεν μαθαίνουμε να προβλέπουμε τις επιπτώσεις τέτοιου μεγέθους φαινομένων και να προετοιμαζόμαστε σχετικά. Ο W.M.O., είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό: θα πρέπει να προβλέπουμε πλέον τις επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων και όχι αυτά καθ’ αυτά τα φαινόμενα. Δηλ. ναι μεν η πρόγνωση του καιρού είναι το αρχικό στάδιο, αλλά με τη λογική τι θα προκαλέσει αυτός ο καιρός.

Η Μήδεια άφησε πίσω της κάποιους δρόμους για λίγο αδιάβατους και μερικές κατολισθήσεις. Κάτι το οποίο διορθώθηκε σχετικά εύκολα. Οι βόρειοι άνεμοι όμως των σχεδόν 10 και 11, ίσως και 12 μποφόρ, κατέστρεψαν θερμοκήπια, έκοψαν το ρεύμα σε πολλές περιοχές, ξεστέγιασαν οικήματα. Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα. Η επαρχία Σητείας δεν είχε ρεύμα για αρκετές ώρες τη Τετάρτη επειδή είχε κοπεί αγωγός των 150.000 Volt, προς τον υποσταθμό.

Και δω έρχεται η πρόβλεψη και η προετοιμασία. Η Ιεράπετρα, ως γνωστόν, υποφέρει από τους βόρειους ανέμους. Αντίστοιχα θα έπρεπε να κατασκευάζονται τα θερμοκήπια για να μην τα σηκώνει.

Από τη πλευρά της ΔΕΗ ή μάλλον του ΔΕΔΔΗΕ πλέον. Όσο περισσότερο υπογειώνονται τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο λιγότερες οι ζημιές και άρα το τρέξιμο επισκευής στη συνέχεια και τα έξοδα. Ειδικά στο οροπέδιο Λασιθίου, η υπογειοποίηση είναι εκ των ουκ άνευ για μια τέτοια περιοχή.

Βασικές οδικές αρτηρίες πρέπει να μπορούν να αντέχουν ακραίες καιρικές συνθήκες. Και οι επικοινωνίες θα πρέπει να λειτουργούν πάντα.

Ευχόμαστε, ο Λέανδρος, η Μήδεια και άλλα καιρικά φαινόμενα, να μας διδάξουν.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos