Μήνυμα Κυρίλλου για το νέο έτος 2018
ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος

«Βλέπετε ουν πως ακριβώς περιπατείτε, μη ως άσοφοι, αλλ᾿  ως σοφοί, εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, ότι αι ημέραι πονηραί εισι» (Εφ. 5 , 15-16).Με τη χάρη του Θεού ένας καινούργιος χρόνος ανατέλλει, μέσα στην αέναη ροή του χρόνου. Με την έναρξη του νέου έτους η Εκκλησία μας εορτάζει την Περιτομή του Κυρίου Ιησού Χριστού, του Θείου Βρέφους που εισήλθε μέσα στην Ιστορία με τόσο ταπεινό, αθόρυβο και διακριτικό τρόπο. Τον είδαμε να γεννάται πριν από οκτώ ημέρες εντός του σπηλαίου της Βηθλεέμ και σήμερα τον συναντούμε να καταδέχεται την περιτομή της σαρκός Του. Ο χρόνος πλέον απέκτησε αξία και νόημα, καθώς ο αΐδιος και άχρονος Θεός, στο πλαίσιο του απολυτρωτικού σχεδίου Του, μπήκε στον χρόνο, για να τον οδηγήσει, μέσα από μια ευθύγραμμη κίνηση της ιστορίας, στη Βασιλεία Του.

Αυτός ο χρόνος που ζούμε οι άνθρωποι και ακατάπαυστα κυλά, στην πραγματικότητα είναι σαν σταγόνα στον ωκεανό μέσα στην ατελεύτητη αιωνιότητα. Ο Μεγάλος Ιεράρχης της Εκκλησίας του Χριστού, ο Άγιος Βασίλειος, που η Εκκλησία μας επίσης σήμερα τιμά τη μνήμη του, μας διδάσκει με τη ζωή του πως ο χρόνος είναι ένα αγωνιστικό στάδιο, στο οποίο παλεύουμε όχι απλά για να επιβιώσουμε, αλλά για να φθάσουμε από το κατ’ εικόνα στο καθ’ ομοίωσιν, δηλ. στην κατά χάρη θέωση. Ο Μέγας Βασίλειος έζησε λιτά και ταπεινά, και δεν έχει καμία σχέση με τον δυτικόφερτο στρουμπουλό Άγιο Βασίλη της καταναλωτικής αγοράς. Είχε σπουδάσει έξι επιστήμες και την κάθε μια τη γνώριζε καλύτερα από αυτούς που είχαν σπουδάσει μόνο τη μία. Διερωτήθηκε και αυτός για το νόημα του χρόνου, ερώτημα που ανέκαθεν απασχολούσε τον άνθρωπο, και κατενόησε ότι αν ο θάνατος είναι το τέλος και ο αφανισμός της ανθρώπινης ύπαρξης τότε η ζωή δεν έχει νόημα. Η είσοδος του Θεού μέσα στο χρόνο νοηματοδότησε και τη δική του. Αφιερώθηκε στην υπηρεσία Θεού και ανθρώπων, στράφηκε με ελεήμονα διάθεση προς τον στερούμενο συνάνθρωπο και χρησιμοποίησε τη γνώση «μη υψηλοφρονείν … αλλά αγαθοεργείν» (Α΄  Τιμ. 6,17). Αναδείχθηκε λειτουργός των μυστηρίων του Θεού, φωτισμένος Επίσκοπος και Οικουμενικός διδάσκαλος της Εκκλησίας. Δημιούργησε τη Βασιλειάδα, την πόλη της αγάπης, για να καλύψει όλες τις ανάγκες των ανθρώπων, τον πόνο, τη φτώχεια, τα γηρατειά, την αρρώστια, τη φιλοξενία και μάλιστα φρόντιζε προσωπικά τους λεπρούς.

Αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί,

Ο επί γης βίος μας μοιάζει με φουρτουνιασμένη θάλασσα. Οι άνθρωποι συνήθως αναζητούν την ευτυχία κυρίως στον πλούτο, τη δόξα και την υγεία. Είμαστε, όμως, περαστικοί επισκέπτες μέσα στον χρόνο και στον χώρο του παρόντος κόσμου. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια αρχή, η γέννησή μας, και ένα τέλος, ο θάνατός μας. Στην αρχή κάθε νέας χρονιάς βρισκόμαστε πιο κοντά στο τέλος της επίγειας ζωής μας. Αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Μπορούμε όμως να βάλλουμε τον Χριστό στη ζωή μας, για να αρχίσουμε να περπατάμε στο δρόμο της Βασιλείας Του.

Εύχομαι, λοιπόν, όλοι μας να μετατρέψουμε τον αρχόμενο σήμερα νέο χρόνο σε καιρό σωτηρίας, δηλ. κατάλληλη ευκαιρία αξιοποίησης του χρόνου και αγιασμού της ζωής μας. Ας είναι το νέο έτος 2018 ευλογημένο, ευφρόσυνο, ειρηνικό, μεστό υγείας, πίστεως, αγάπης και ελπίδος στην πρόνοια του «καιρούς και χρόνους και μήνας και ημερών και νυκτών μέτρα θεμένου» Κυρίου και Θεού ημών.

Ιεράπετρα, Πρωτοχρονιά 2018

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας ΚΥΡΙΛΛΟΣ

Διάπυρος ευχέτης πάντων υμών προς τον εν σαρκί περιτμηθέντα Κύριον

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos