Η πορεία του δημόσιου νερού από το σήμερα μέχρι την αρχαιότητα
Η πορεία του δημόσιου νερού από το σήμερα μέχρι την αρχαιότητα

Η 22α Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Υδατικών Πόρων, ως ορόσημο υπενθύμισης της αξίας αλλά και των πολυεπίπεδων πιέσεων

που αντιμετωπίζει το αναντικατάστατο περιβαλλοντικό αγαθό. Μοιάζει απίστευτο, αλλά εν έτει 2015, υπάρχουν  εκατοντάδες εκατομμύρια συνανθρώπων μας που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, την ίδια ώρα που η  μόλυνση, η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή, η  ανεξέλεγκτη χρήση, η αστικοποίηση κτλ, επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση των διαθέσιμων υδατικών αποθεμάτων. Ειδικότερα στη χώρα μας, χρόνιες είναι οι υδατικές «πληγές», που παραμένουν ανοιχτές και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης: ο Ασωπός, ο Αχελώος, ο Αώος, ο  Αλιάκμονας, ο Νέστος, ο Έβρος, ο Πηνειός,  οι Πρέσπες, η  Κορώνεια , η Βιστωνίδα, το δέλτα Νέστου και Αξιού, οι μικροί υγρότοποι,  η υφαλμύρινση των υπόγειων υδατικών σωμάτων, η έλλειψη πόσιμου νερού στα νησιά, η ολιγωρία στην ολοκλήρωση  των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών (ΣΔΛΑΠ), σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο για τα νερά (ΟΠΥ), που έπρεπε να είναι έτοιμα από το 2009, αποτελούν θλιβερά δείγματα γραφής μιας κοινωνίας, προφανώς αποξενωμένης από την αξία του πολυτιμότερου φυσικού πόρου.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού και αναγνωρίζοντας την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης ανάμεσα στους πολίτες και τους υδατικούς πόρους, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS εγκαινίασε με δύο δράσεις τη νέα του εκστρατεία ΕΠΙ-ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ, που στόχο έχει την ανάδειξη των σημείων με ελεύθερη πρόσβαση σε νερό βρύσης και την εμπέδωση μιας νέας κουλτούρας εμπιστοσύνης και σεβασμού απέναντι στο πόσιμο νερό.

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η τυπική έναρξη της εκστρατείας, μέσω Συνέντευξης Τύπου στο νέο Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων Στη Συνέντευξη Τύπου έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι φορέων που συναρτώνται άμεσα με την εκστρατεία και οι οποίοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να στηρίξουν την υλοποίησή της.  Πιο συγκεκριμένα η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση της φιλοσοφίας, των στόχων και της λειτουργίας της εκστρατείας ΕΠΙ-ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ από την υπεύθυνη του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε θέματα διαχείρισης Υδατικών πόρων κ. Κλειώ Μονοκρούσου, η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχική διάσταση της πρωτοβουλίας και στην καινοτομία της διαδραστικής συμβολής των πολιτών στην επικαιροποίηση του χάρτη με τα σημεία πρόσβασης σε χώρους που παρέχεται νερό βρύσης. Ο Αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής και προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή κ. Γιώργος Αποστολόπουλος επανέλαβε την υποστήριξη του Δήμου της Αθήνας στη νέα αυτή προσπάθεια του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και εξέφρασε την ελπίδα να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου και της χώρας. Η «σκυτάλη» δόθηκε, εν συνεχεία, στον Πρόεδρο Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ κ. Σάββα Χιονίδη, ο οποίος τόνισε ότι το νερό αποτελεί έναν ζώντα οργανισμό και όχι εμπορεύσιμο είδος, ενώ παράλληλα επεσήμανε τη σημασία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην εμπέδωση μιας νέας σχέσης με το φυσικό πόρο. Ο κ.Αργύρης Παπακωνσταντίνου, μέλος της επιτροπής της ΕΔΕΥΑ για την ποιότητα του πόσιμου νερού, υπογράμμισε τη σημασία της εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει ο πολίτης-καταναλωτής προς το νερό βρύσης, εμπιστοσύνη που θα προκύπτει από τη βεβαιότητα ότι τηρούνται μια σειρά από απαραίτητες προδιαγραφές, όπως είναι ο έλεγχος και η παρακολούθηση του νερού σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ευρωπαϊκή νομοθεσία, η ενδεδειγμένη επεξεργασία, η συστηματική συντήρηση των δικτύων ώστε να είναι σε καλή κατάσταση κ.ά. Τέλος, ο κ. Ιωάννης Κουζουπής, Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, υπογράμμισε την ανθρωπιστική διάσταση της πρόσβασης στο δημόσιο νερό, ειδικότερα στο πλαίσιο της παρούσας κοινωνικοικονομικής συγκυρίας και εξέφρασε τη δέσμευση των επιχειρήσεων εστίασης για προώθηση του νερού βρύσης. Στη Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και η κ. Εύη Αποστολάκη, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής

Την επόμενη ημέρα 21 Μαρτίου και με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό, πάνω από 70 Αθηναίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, συμμετέχοντας στη συμβολική δράση δρόμου «Η πορεία του δημόσιου νερού από το σήμερα μέχρι την αρχαιότητα», που στόχο είχε την ανάδειξη της ιστορικής πορείας και αξίας του νερού και της δημόσιας ύδρευσης. Η περιήγηση ξεκίνησε από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και περιελάμβανε στάσεις ξενάγησης στην Κρήνη της Καλλιρρόης, στη Ρωμαϊκή Αγορά και στον Αρχαιολογικό χώρο του Κεραμικού. Μέσα από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές ξεναγήσεις των μελών της Ένωσης Ελλήνων Αρχαιολόγων  κ.κ. Λεωνίδα Μπουρνιά και Νίκου Τσονιώτη, οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τη σημασία του υγρού στοιχείου στην αρχαιότητα, την πορεία των υδάτινων σωμάτων και τη λειτουργία της δημόσιας ύδρευσης στην αρχαία Αθήνα και ήρθαν σε επαφή με τη διαχρονική, αέναη και πανανθρώπινη αξία του νερού.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos