Μητσοτάκης: Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή
η Εύβοια πριν και μετά τη φωτιά (φωτογραφία Copernicus Sentinel-2)

… είπε στη δίωρη συνέντευξη του ο πρωθυπουργός. Αν κάτι τέτοιο αληθεύει ή το πιστεύει, θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε πολιτικούς, κυβερνήσεις και κόμματα από το 1974 και μετά. Διότι δυστυχώς οι ορέξεις άνοιξαν διάπλατα με τη μεταπολίτευση. Για να φτάσουμε στην εικόνα που βλέπουμε σήμερα, στην Εύβοια.

«Βρισκόμαστε στη δέκατη μέρα μίας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης με πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε ολόκληρη τη χώρα, τη δύναμη των οποίων τροφοδότησε ένας πρωτοφανής καύσωνας αλλά και μία πολύμηνη ξηρασία. » είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λάθος!!!!!

Δεν πρόκειται για επίθεση της φύσης, αλλά για επίθεση ημών των ιδίων στη φύση, με καταστροφικά αποτελέσματα. Βεβαίως οι συνθήκες αυτή τη φορά ήταν πρωτοφανείς, αλλά εάν είχαμε διδαχτεί από αντίστοιχα γεγονότα του παρελθόντος, πολλά δάση σήμερα ανά την Ελλάδα θα ήσαν ζωντανά.

Κάποια δάση στη χώρα, ελάχιστα, έχουν αντιπυρικές ζώνες. Η Εύβοια δεν είχε τέτοιες υποδομές. Πρόληψη ελάχιστη. Οι ξένοι πυροσβέστες πρότειναν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με φωτιές ελεγχόμενες επί τόπου…… κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Πυροσβεστικά μέσα, εγκατεστημένα μέσα στα δάση. Συστήματα παρακολούθησης. Και πολλές τέτοιες προτάσεις που ποτέ δεν εισακούστηκαν.

Παλαιότερα, το δάσος ζούσε τον άνθρωπο και ο άνθρωπος περιποιούνταν και προστάτευε το δάσος. Παράδειγμα: οι ρητινοσυλλέκτες που ουσιαστικά έχουν εξαφανιστεί σήμερα.

Η επόμενη μέρα;

  • Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα.
  • Να αφεθεί το δάσος στην ησυχία του. Δηλ. κανείς μέσα, άνθρωπος ή ζώο. Δια ροπάλου. Μόνο έτσι θα αναζωογονηθεί η περιοχή που κάηκε.
  • Αντιπυρικές ζώνες στα καμένα.
  • Αναδάσωση με ίδια χλωρίδα εκεί όπου έχει καεί πολλές φορές το ίδιο σημείο.
  • Χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στον έλεγχο, παρακολούθηση, έγκαιρη προειδοποίηση και άμεση επέμβαση. Να χρησιμοποιηθούν τα συστήματα του στρατού για έγκαιρη προειδοποίηση.

Δωρητής αναδάσωσης;

Το ακούσαμε κι αυτό στη συνέντευξη: Θα μπουν εταιρίες να αναδασώσουν με δικά τους έξοδα; εν είδει εταιρικής ευθύνης; κάτι που δεν έχει ξαναγίνει…..

Εν κατακλείδι:

έστω τώρα, κατόπιν εορτής, συνολική συνεννόηση ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου για συμφωνία και ένα σχέδιο ανόρθωσης της χώρας από αυτή τη καταστροφή και τις προηγούμενες……

Όλη η συνέντευξη του πρωθυπουργού:

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos