Μια αλλιώτικη Επέτειος
από την επιμνημόσυνη δέηση

Υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού εορτάσθηκε φέτος το κορυφαίο γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η Εθνική Παλιγγενεσία και ο Αγώνας της Ρωμιοσύνης για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Το πρωί της Τετάρτης 25 Μαρτίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, άνευ εκκλησιάσματος. Ακολούθησε η Δοξολογία επί τη Εθνική Επετείω της 25ης Μαρτίου 1821.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο, για τους ευσεβείς χριστιανούς που παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία που μεταδόθηκε ραδιοφωνικά (90,1 FM), αναφερόμενος στην σημασία της ημέρας αυτής για την Ορθοδοξία και το Έθνος των Ελλήνων. Την ομιλία του μπορείτε να την διαβάσετε, πατώντας εδώ.

Κατακλείοντας, απηύθυνε συγκινητικό μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και Πίστεως προς τον Θεό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες για το Γένος μας. Προέτρεψε δε όλοι να διατηρήσουμε την βεβαία και σταθηράν ελπίδα μας προς την Υπεραγία Θεοτόκο, την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Πλατυτέρα των Ουρανών και Μητέρα του ανθρωπίνου γένους, παρακαλώντας Την να μας προστατεύει, να μας αγιάζει και να απαλλάξει τον δοκιμαζόμενο λαό από την φοβερά αυτή επιδημία.

Μια αλλιώτικη Επέτειος
Δάφνινο στεφάνι κατετέθη από τον Δημοτικό Σύμβουλο της Κοινότητος Νεαπόλεως, κ. Εμμανουήλ Ζερβάκη

Εν συνεχεία ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος, συνοδευόμενος από Ιερείς, κατευθύνθηκε στην Πλατεία Νεαπόλεως και στο Ηρώο, όπου τέλεσε επιμνημόσυνο δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής πάντων των πεσόντων υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος.

Δάφνινο στεφάνι κατετέθη από τον Δημοτικό Σύμβουλο της Κοινότητος Νεαπόλεως, κ. Εμμανουήλ Ζερβάκη. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός Ύμνος από τους Ιεροψάλτες του Ιερού Ναού.

Η ξεχωριστή εορταστική Επέτειος ολοκληρώθηκε με τις καμπάνες των Ιερών Ναών να χτυπούν ταυτόχρονα στις 11.00 π.μ. σε ολόκληρη την περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και όλοι να ψάλλουν από τις αυλές και τα μπαλκόνια των σπιτιών τους το τροπάριο «Τη Υπερμάχω…» και τον Εθνικό Ύμνο.

Η συμβολική αυτή ενέργεια πραγματοποιήθηκε με προτροπή του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου για την ηθική ενίσχυση του λαού μας, κατά την περίοδο της ισχυρής δοκιμασίας που η Πατρίδα και η ανθρωπότητα υφίσταται, αλλά και για την απόδοση τιμής στους Αγωνιστές του 1821, τους Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, που με τον αγώνα και την θυσία τους, έκτισαν εκ του μηδενός την σύγχρονη Ελλάδα και το περήφανο Έθνος μας.    

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos