μνήμη Αγίου Αρτεμίου, Προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας
ο Άγιος Αρτέμιος

Τιμούμε σήμερα, την μνήμη του Αγίου Αρτεμίου, Προστάτη του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο Άγιος Αρτέμιος αποτέλεσε πρότυπο Πίστης, Αυταπάρνησης, Θάρρους και Γενναιότητας, στοιχεία αλληλένδετα με το ρόλο και τα χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει και το αστυνομικό προσωπικό. Με το μαρτυρικό του τέλος και τη στάση ζωής του επισφράγισε με συνέπεια, την Πίστη στο Καθήκον. Η στάση ζωής του ας αποτελεί πρότυπο μίμησης για όλους εμάς, που επιλέξαμε, να υπηρετούμε τον πολίτη σε μια σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία.

Η σημερινή μέρα αποτελεί «ορόσημο» για την Ελληνική Αστυνομία. Με τη θεσμοθέτηση της ημέρας αυτής, η πολιτεία τιμά την Ελληνική Αστυνομία αναγνωρίζοντας την προσφορά της στην πατρίδα και την κοινωνία. Παράλληλα, η σημερινή ημέρα αποτελεί και ημέρα μνήμης των συναδέλφων μας που θυσιάστηκαν και θυσιάζονται καθημερινά στην εκτέλεση του καθήκοντος, με πρόσφατη την απώλεια των δύο συναδέλφων μας της ομάδας Δίας. Η θυσία τους αποτελεί αναντίρρητα, την υπέρτατη «έκφραση» προσφοράς του Έλληνα Αστυνομικού στην κοινωνία και τους πολίτες.

Η σημερινή μέρα, πιο επίκαιρη από ποτέ, τονίζει τη σημασία, της παρουσίας της Ελληνικής Αστυνομίας στη σύγχρονη κοινωνία και τη νέα χωροχρονική πραγματικότητα, καθώς αποτελεί έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες της Ανάπτυξης, της Ασφάλειας και της Ευημερίας του τόπου μας. Στις αναρίθμητες αρμοδιότητες που υπάγονται στον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας, προστέθηκε τον τελευταίο χρόνο κι η αντιμετώπιση του νέου ιού – COVID-19, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά, το ιδιαιτέρως πολύπλοκο και σύνθετο έργο της αστυνομίας, συγκριτικά με το έργο άλλων δημοσίων υπηρεσιών. Και ενώ το κύριο έργο μας είναι η πρόληψη και η καταστολή της εγκληματικότητας που παρουσιάζει καλπάζουσα αύξηση τα τελευταία χρόνια και το εξόχως σύνθετο πρόβλημα του μεταναστευτικού, στο οποίο έχει απορροφηθεί μεγάλο ποσοστό της αστυνομικής δύναμης σε ημερήσια βάση, ο Έλληνας Αστυνομικός επωμίστηκε και μία ακόμη μείζονος κοινωνικής σημασίας αρμοδιότητα που δεν είναι άλλη, από την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID-19. Μία νέα και επίπονη αρμοδιότητα, η οποία φέρει καθημερινά χιλιάδες αστυνομικούς αντιμέτωπους με τον κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό.

Πέραν λοιπόν του κινδύνου που ελλοχεύει, να μεταδώσουν ενδεχομένως τον ιό, τόσο σε άλλους συναδέλφους τους, καθώς και σε μέλη της οικογένειας τους, συνακόλουθα προκύπτει και το μείζον πρόβλημα αναφορικά με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού το οποίο, σε αντίθεση με άλλες δημόσιες υπηρεσίες, στην αστυνομία δεν δύναται να καλυφθεί δεδομένης της ιδιάζουσας φύσης των αστυνομικών καθηκόντων. Συνακόλουθα, οδηγούμαστε σε καταλυτικές συνέπειες, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη γενικότερη ασφάλεια της κοινωνίας. Τρόπον τινά, για να καταφέρει η αστυνομία να συμβάλλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην προστασία της κοινωνίας από την εξάπλωση του ιού- COVID-19, θα πρέπει πρωτίστως, να προστατευθούν αποτελεσματικά οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Αυτοί, οι αστυνομικοί που με το φιλότιμο τους, παρά τις μειώσεις μισθών, τα ληγμένα αλεξίσφαιρα, τις απαρχαιωμένες υλικοτεχνικές υποδομές, τη μη λήψη επιδομάτων, παραμένουν στην πρώτη γραμμή.

Η Ελληνική Αστυνομία είναι κοντά στον πολίτη, κοντά στην κοινωνία, γι’ αυτό κι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν, να σταθούν δίπλα μας, συνοδοιπόρος στο έργο για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της εύρυθμης λειτουργίας. Κλείνοντας, ο ρόλος της αστυνομίας στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι το επάγγελμα του Αστυνομικού διέπεται από υψηλό δείκτη επικινδυνότητας κι έτσι θα πρέπει, να αναγνωρίζεται από την πολιτεία, ως ένδειξη ελάχιστης εκτίμησης, επιβράβευσης, μα πάνω απ’ όλα σεβασμού σε όλους τους συναδέλφους αστυνομικούς που νυχθημερόν είναι στο δρόμο, επιτελώντας το καθήκον τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και κρατούν αλώβητο τον τόπο. Με «φωτεινό» παράδειγμα και συμπαραστάτη μας τον Άγιο Αρτέμιο παραμένουμε πιστοί στον όρκο που έχουμε δώσει να μαχόμαστε καθημερινά, με αφοσίωση στο καθήκον. Είθε όπως ο Άγιος Αρτέμιος, τον οποίο ευλογούμε και γιορτάζουμε σήμερα, πρεσβεύει στον Κύριο υπέρ υγείας και μακροζωίας των ένστολων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους τους Συναδέλφους!

Ο Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λασιθίου

ΚΑΡΤΣΑΚΗΣ Χαρ. Γεώργιος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos