από το μνημόσυνο

Αγία Φωτεινή

Η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας τέλεσε την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου Αρχιερατικό μνημόσυνο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Φιλοθέου Βουζουνεράκη, με αφορμή τη συμπλήρωση δεκαπέντε χρόνων από την εκδημία του. Στη Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος με τον Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα και έλαβαν μέρος πολλοί κληρικοί της Μητροπόλεως.

Ομιλητής ήταν ο συντοπίτης μας φιλόλογος και τέως Λυκειάρχης κ. Δημήτριος Λ. Παπαδάκης, ο οποίος σε αδρές γραμμές με γλαφυρότατα και πολύ εύγλωττα σκιαγράφησε τη δυναμική προσωπικότητα του αοιδίμου Μητροπολίτου Φιλοθέου, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές και σημαντικά γεγονότα από την αρχιερατική του διακονία έως τις 16 Δεκεμβρίου 1993, οπότε απροσδόκητα έφυγε από την παρούσα ζωή. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ο αείμνηστος Φιλόθεος Βουζουνεράκης υπήρξε γνήσιο τέκνο της Μητέρας Αγίας Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, αφού σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου και εκάρη μοναχός. Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στους σημαντικότερους σταθμούς της αρχιερατικής σταδιοδρομίας και στις αρετές του αοιδίμου Επισκόπου, ενώ έκλεισε τη συγκινητική και βιωματική ομιλία του με την ευχή η ψυχή του μακαριστού Φιλοθέου που νοερώς παρίσταται και αγάλλεται τούτη την ημέρα να δέεται στο υπερουράνιο θυσιαστήριο για όλους τους περιλειπόμενους.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, ο οποίος από σεβασμό στην ιερά μνήμη του προκατόχου του δεν εόρτασε την προηγούμενη ημέρα τα ονομαστήριά του, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα για την τιμητική συμμετοχή του, καθώς και τον κ. Δημ. Παπαδάκη για την επιτυχή παρουσίαση του πολισχυδούς έργου και της προσφοράς του αειμνήστου Μητροπολίτου Φιλοθέου Βουζουνεράκη, ο οποίος «καλλιέργησε την κλίση του Θεού και ανεδείχθη στο ύψιστο υπούργημα της Αρχιερωσύνης».
Ο Σεβ. κ. Ανδρέας στον χαιρετιμσμό του σημείωσε ότι με το σημερινό Αρχιερατικό μνημόσυνο τιμάται ένας μεγάλος Ιεράρχης της Εκκλησίας της Κρήτης, ο οποίος εποίμανε περί τα 33 χρόνια τη θεόσωστο και θεοφιλή Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και ευχήθηκε στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο, που δεν εόρτασε τα ονομαστήριά του για να τιμηθεί η μνήμη του προκατόχου του, έτη πλείστα και καρποφόρα ενώ δεν παρέλειψε να προτρέψει να διέλθουμε όλοι τις επικείμενες εορτές του αγίου Δωδεκαημέρου σε πνεύμα καταλλαγής, ώστε η θεία χάρις να κατευθύνει τα διαβήματά μας.
Ακολούθησε Τρισάγιον στον τάφο του μακαριστού Ιεράρχου κάτω από τον Ιερό Ναό του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου στον αύλειο χώρο της Μητροπόλεως και στη συνέχεια η παράθεση καφέ στην παρακείμενη αίθουσα του πρώην οικοτροφείου, όπου παρακάθησαν οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και το πολυάριθμο εκκλησίασμα. Τη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλοθέου τίμησαν με την παρουσία τους οι συγγενείς του μακαριστού Μητροπολίτου, ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Ιωσήφ Αναστασάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Μαστοράκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γ. Σουργιαδάκης και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων ο πρώην Δήμαρχος κ. Ν. Χριστοφακάκης, ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου κ. Ν. Παπαβασιλείου, ο Νομ. Σύμβουλος κ. Γ. Πλεξουσάκης, οι πολιτευτές κ. Ιω. Πευκιανάκης και κ. Αντ. Βγόντζας κ.α.

Από τη Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας

Print Friendly, PDF & Email

Από manos