Μουσικό σχολείο στο Λασίθι, απάντηση Αϊβαλιώτη
μουσικό σχολείο Λαμίας

Σε απάντηση δημοσιεύματος μας για Μουσικό Σχολείο στο Λασίθι, ο διευθυντής  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου Βασίλης Αϊβαλιώτης μας έστειλε τη σχετική του πρόταση:

πρόταση του διευθυντή  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου για ίδρυση μουσικού σχολείου στη Π.Ε. Λασιθίου

Α. Ποια  η αναγκαιότητα ίδρυσης Μουσικού σχολείου στη Π.Ε. Λασιθίου;

  1. Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους μαθητές της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, προέκυψε ότι περισσότεροι από 100 γονείς/ κηδεμόνες επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε Μουσικό σχολείο, στην περίπτωση που ιδρυθεί στο Νομό Λασιθίου.
  2. Η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου διαθέτει πλούσιο μουσικό πολιτισμό, διαθέτει, Ωδείο, Μουσικές σχολές, Φιλαρμονικές, Χορωδίες, Μουσικά σχήματα, κ.λ.π.
  3. Μαθητές από το Ν. Λασιθίου φοιτούν στο Μουσικό Σχολείο του Ηρακλείου, λόγω έλλειψης παρόμοιας δομής στο Λασίθι.
  4. Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 719/7-4-2016 έγγραφο του Σχολικού Συμβούλου ΠΕ16 Μουσικών Κρήτης κου Δροσουλάκη Κωνσταντίνου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παραχώρησε το 50% των υποτροφιών για έγχορδα συμφωνικής ορχήστρας, σε μαθητές από το Λασίθι, την περυσινή χρονιά ( 9ήμερο workshop σε συνεργασία με τα Μουσικά σχολεία της Κρήτης).

Β. Γιατί η έδρα του Μουσικού σχολείου στο Καβούσι;

  1. το Λασίθι παρουσιάζει μεγάλες γεωγραφικές ιδιαιτερότητες ( ο πληθυσμός κατανέμεται στο μεγαλύτερο ποσοστό στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία, με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους)
  2. .Ο σκοπός της ίδρυσης Μουσικού σχολείου οφείλεται στην επιθυμία ΟΛΩΝ των μαθητών του Ν. Λασιθίου που επιθυμούν να φοιτήσουν και η επιλογή της έδρας που θα στεγαστεί το σχολείο, πρέπει να εξυπηρετεί αυτό το  σκοπό. Επειδή το ενδιαφέρον των γονέων /κηδεμόνων για την εγγραφή των παιδιών τους σε Μουσικό σχολείο παρουσιάζεται σε όλες τις πόλεις του Λασιθίου,  προτείνεται η έδρα του σχολείου να είναι στην Τοπική Κοινότητα Καβουσίου, η οποία βρίσκεται περίπου στο γεωγραφικό κέντρο του Νομού, έτσι ώστε η μετάβαση των μαθητών να είναι προσιτή από  όλες τις πόλεις, χωρίς να αποκλείεται κάποια περιοχή.
  3. 3. Υπάρχει κτηριακή υποδομή (είναι προϋπόθεση για την ίδρυση) για τη στέγαση του σχολείου και είναι στο χώρο του πρώην Δημοτικού σχολείου Καβουσίου, ένα αυτόνομο σχολικό κτήριο με αρκετές αίθουσες  για την άμεση λειτουργία της Α τάξης  , μεγάλο  αύλειο χώρο για τις απαιτούμενες κτηριακές υποδομές που θα κριθούν αναγκαίες στο μέλλον.

Η πρότασή μου αυτή είναι σε πλήρη ταύτιση με τη πρόταση του Σχολικού Συμβούλου Μουσικής Κρήτης,κ. Δροσουλάκη,  όπου με το υπ’ αριθμ. 719/7-4-2016 έγγραφο του αναφέρει :

«Η πρόταση του δήμου Ιεράπετρας προτείνει τη δημιουργία του Μουσικού Σχολείου Λασιθίου στις εγκαταστάσεις του πρώην δημοτικού σχολείου Καβουσίου, τοποθεσία η οποία α. χωροταξικά και λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του νομού κρίνεται επαρκής χιλιομετρικά Επίσης κρίνεται επαρκής

β) παιδαγωγικά, καθώς προτείνει την εγκατάσταση σε ένα αυτόνομο σχολικό κτήριο με μεγάλο αύλειο χώρο για τις απαιτούμενες κτιριακές υποδομές που θα κριθούν αναγκαίες στο μέλλον, τις οποίες και δεσμεύεται να υλοποιήσει.»

Θεωρείτε λοιπόν κ. Τουτουδάκη, τη θέληση τόσων μαθητών – γονέων για Μουσική Παιδεία, την πρόταση του Σχολικού Συμβούλου Μουσικής Κρήτης, κ.  Δροσουλάκη, πυροτέχνημα Αϊβαλιώτη;

Επειδή θεωρώ καλοπροαίρετη κάθε κριτική και για να μη χαθεί ακόμα μια ευκαιρία για τους μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε Μουσικό σχολείο, πιστεύω ότι όλοι γονείς εκπαιδευτικοί, Δήμοι, δημοσιογράφοι,  πρέπει να στηρίξουν αυτή τη πρόταση.

Βασίλειος  Αϊβαλιώτης

Διευθυντής Δ.Ε. Λασιθίου

 

Και η απάντηση μου:
Κύριε Αϊβαλιώτη,
Στο δημοσίευμα μου υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα οποία θεωρώ το θέμα “πυροτέχνημα” για τα οποία δεν απαντάτε.
Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, εγώ πρώτος και καλύτερος θα πανηγύριζα για την ίδρυση μουσικού σχολείου στο χωριό μου, αρκεί να μπορούσε να υλοποιηθεί !!

Γιώργος Τουτουδάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos