στο Κρυοπόταμο Μύρτους,
στο Κρυοπόταμο Μύρτους,

Την Τρίτη 25 Αυγούστου η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, μαζί με κλιμάκιο από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π. Ε. Λασιθίου, πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή της Ιεράπετρας και συγκεκριμένα στο έργο αποκατάστασης της διάβρωσης της κοίτης του ποταμού Κρυοποτάμου, Β.Α. του οικισμού Μύρτου.

Η Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι με τις πλημυρικές παροχές του ποταμού είχε δημιουργηθεί βαθειά κοιλότητα βάθους περί τα πέντε (5) μέτρα κατάντη της παλαιάς γέφυρας του ποταμού, με αποτέλεσμα να υφίσταται κίνδυνος παραπέρα διάβρωσης και υποσκαφής των θεμελίων της Ιστορικής γέφυρας και πιθανής κατάρρευσης της, ανάλογα με την μελλοντική ροή του Ποταμού.

Με τις εργασίες που εκτελέστηκαν πραγματοποιήθηκε απομάκρυνση φερτών ισοπέδωση βαθειάς γραμμής κοίτης, μόρφωση πρανών και κατασκευή συρματόπλεκτων φατνών (sarazzanetti) για τη δημιουργία τριών αναβαθμών, ύψους ενός μέτρου έκαστος για την ομαλοποίηση της ροής του ποταμού και την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων.

Επίσης έγινε επένδυση – προστασία του δυτικού πρανούς κατάντη της γέφυρας και σε μήκος περίπου 25 μέτρα σύμφωνα με την εκπονηθείσα μελέτη του έργου για την αποφυγή διάβρωσης στη δυτική πλευρά της κοίτης του.

Ανάντη της γέφυρας έγινε απομάκρυνση φερτών υλικών, ισοπέδωση αποψίλωση και ομαλοποίηση της κοίτης, για την επίτευξη ομαλής ροής των πλημυρικών ροών του ποταμού.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου που το είχε εντάξει στο σχέδιο Δράσης της Περιφέρειας Κρήτης και εκτελέσθηκε από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 73.000€.

Είναι σημαντικής σπουδαιότητας έργο διότι εκτελέσθηκε για την προστασία της παλαιάς γέφυρας Μύρτους κατασκευασμένης τον 19ο αιώνα που σήμερα θεωρείται διατηρητέο μνημείο προστατευόμενο από την Εφορία Νεώτερων Μνημείων. Συνεπώς πρέπει να γίνονται τα απαιτούμενα έργα για την προστασία του προκειμένου να διατηρηθεί χωρίς προβλήματα.

Εν συνεχεία η Αντιπεριφερειάρχης επισκέφτηκε τις χωρικές περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων Μύρτους, Μουρνιών, Γδοχίων, Ανατολής και Ρίζας προκειμένου να δει την πορεία της εργολαβίας της τσιμεντόστρωσης των Δημοτικών Δρόμων στα δυτικά χωριά της Ιεράπετρας.

Η εργολαβία περιλαμβάνει τσιμεντοστρώσεις συνολικού μήκους περίπου 3.000,00 μέτρων και η κατανομή των εργασιών στις αναφερόμενες Τοπικές Κοινότητες είναι ισόρροπη.

Το έργο χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ Α.Ε), έχει δε  προϋπολογισμό 150.000,00 ευρώ.

Εκτελείται από την Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λασιθίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Η Πελαγία Πετράκη σχολίασε ότι η ολοκλήρωση του έργου θα συντελέσει στην καλλίτερη και ασφαλέστερη προσβασιμότητα των κατοίκων στις αγροτικές περιοχές, καθώς επίσης και στην προσβασιμότητα ορισμένων κοινοτήτων στις κοντινές παραλίες. Βελτιώνει το υπάρχον οδικό δίκτυο που το τελευταίο διάστημα είχε υποστεί φθορές κύρια από τις βροχοπτώσεις αλλά και από την κυκλοφορία δεδομένου ότι οι παρεμβάσεις γίνονται σε χωματόδρομους.

Το έργο θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων των προαναφερόμενων περιοχών.

από τη περιφερειακή ενότητα Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos