από παλαιότερη συνεδρίαση
από παλαιότερη συνεδρίαση

Μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Ιεράπετρας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 22 Απριλίου 2016  αποφασίστηκε να συνεδριάσει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας κατά το μεσημέρι της ίδιας μέρας με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τις Τοπικές Κοινότητες Ανατολής και Μύρτους, αφήνοντας πίσω της ανυπολόγιστες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και στις υποδομές.

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να υποβληθεί αίτημα προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την κήρυξη των πληγεισών Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ως πυρόπληκτες περιοχές.

Ειδικότερα, κατά την συνεδρίαση,  στην οποία μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν  οι περιφερειακοί σύμβουλοι, κ. Γιάννης Γουλιδάκης και κ.Νίκος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, κ. Μανώλης Παπαδάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης, κ. Μιχάλης Βολυράκης, ο Εκπρόσωπος της Ένωσης Ιεράπετρας, κ. Χαράλαμπος Δραγασάκης, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων που επλήγησαν, κ. Μανώλης Γερακιανάκης και κ. Αλέξανδρος Παντελάκης, πρόεδροι άλλων Τοπικών Κοινοτήτων, καθώς και δημότες που υπέστησαν καταστροφές, έγινε μια πλήρη ενημέρωση από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας,  κ. Θεοδόσιο Καλαντζάκη για τις εκτεταμένες καταστροφές που προκλήθηκαν, αλλά και για τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τον Δήμο Ιεράπετρας, την Αστυνομία, τη Δασική Υπηρεσία, Εθελοντικές Οργανώσεις, Ομάδες πολιτών της Ιεράπετρας και άλλων περιοχών, από κοινού με τους κατοίκους προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν η καταστροφική πυρκαγιά και να αποφευχθεί η απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Χαρακτηριστικά, ο Δήμαρχος  αναφέρθηκε στις ενέργειες που μέχρι τώρα έγιναν από τον Δήμο Ιεράπετρας, καθώς και στα έγγραφα που έχουν αποσταλεί προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες σε τέτοιες περιπτώσεις διαδικασίες.

Ο κ. Καλαντζάκης, λαμβάνοντας υπόψη του την κρισιμότητα της κατάστασης και τα σοβαρότατα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί πρότεινε στο Σώμα να ζητήσει την κήρυξη των πληγεισών Κοινοτήτων του Δήμου Ιεράπετρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ως πυρόπληκτες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά από εκτενή συζήτηση, κατά την οποία κατέθεσαν τις απόψεις τους οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι και οι παρευρισκόμενοι, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας αποφάσισε ομόφωνα την υποβολή αιτήματος στην Περιφέρεια Κρήτης και  στον Περιφερειάρχη, κ. Αρναουτάκη, καθώς και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και στον Γενικό Γραμματέα κ. Ιωάννου για την κήρυξη των πληγεισών Τοπικών Κοινοτήτων Ανατολής και Μύρτου του Δήμου Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ως πυρόπληκτες περιοχές, προκειμένου: α. να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες από τους αρμόδιους φορείς για άμεση καταγραφή των ζημιών σε περιουσίες ιδιωτών, φορέων και δήμου, καθώς και υποδομών, β. να στηριχθούν άμεσα με κάθε τρόπο και μέσο οι πληγέντες, γ. να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι υποδομές που καταστράφηκαν και δ. να επιχορηγηθεί ο Δήμος Ιεράπετρας για την αποκατάσταση των εκτεταμένων καταστροφών σε βασικές υποδομές.

Γραφείο Τύπου

Δήμου Ιεράπετρας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos