Στρατάκης με μέλη της αποστολής

Το κλιμάκιο στη Νομαρχία

Στα πλαίσια της προγραμματισμένης δράσης του ΠΑΣΟΚ, κλιμάκιο του κινήματος επισκέφθηκε, τη Δευτέρα (7/7), το Νομάρχη Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη.
Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο Βουλευτής και πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, οποίος έχει αναλάβει τον τομέα Δημοσίων Έργων του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μαγκριώτης συνοδευόταν από τον Γραμματέα του Τομέα Δημοσίων Έργων  Όθωνα Μανώλη, τον βουλευτή και πρώην υπουργό Σκουλάκη Μανώλη και τον Βουλευτή του Νομού Μιχάλη Καρχιμάκη.

Παρόντες, επίσης, στη συνάντηση ήταν οι Αντινομάρχες Σήφης Αναστασάκης και Θοδωρής Πατεράκης, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Νίκος Πάγκαλος, η Νομαρχιακή Σύμβουλος Μαρία Μυλωνάκη, ο πολιτευτής Γιάννης Κουνενός και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Μηλιός. Στα πλαίσια της συνάντησης αντηλλάγησαν απόψεις για το ρόλο των δημοσίων επενδύσεων στην ανάπτυξη της χώρας, οι οποίες, τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, για τη διάρθρωση του προϋπολογισμού, παρουσιάζουν τάσεις μείωσης, ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Η σταδιακή μείωση των δημοσίων επενδύσεων στη χώρα έχει επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη ιδιαίτερα της ελληνικής περιφέρειας, καθώς περιορίζεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης των παραγωγικών υποδομών, με σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, στην απασχόληση και στα εισοδήματα. Τα πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων είναι σημαντικό και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποτελεί μέσο ανάπτυξης και ενίσχυσης της περιφέρειας σε συνδυασμό με τα ΠΕΠ και τα τομεακά προγράμματα, η ύπαρξη των οποίων δεν θα πρέπει να λειτουργεί ως υποκατάστατο των μειωμένων δημοσίων επενδύσεων.
Όπως ορθά τονίστηκε από όλους τους παριστάμενους τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) των κοινοτικών πλαισίων στήριξης λειτουργούν ανταγωνιστικά, με την έννοια ότι περιφέρειες που δεν έχουν αναπτύξει επαρκείς μηχανισμούς απορρόφησης στερούνται τη δυνατότητα αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων και ενίοτε αυτή η ανεπάρκεια, με ευθύνη της Περιφέρειας και του Κεντρικού Κράτους, αποτελεί και αιτία για απένταξη σημαντικών έργων.
Με αυτήν την έννοια οι δημόσιες επενδύσεις είναι σημαντικές για την ανάπτυξη της χώρας καθώς η διενέργειά τους γίνεται με γνώμονα τις αναπτυξιακές ανάγκες των περιφερειών, χωρίς να υπάρχουν οι σύνθετοι διαχειριστικοί όροι των κοινοτικών πόρων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ανυπαρξία αναπτυξιακού έργου στο νομό Λασιθίου, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του ΒΟΑΚ, και ιδιαίτερα του τμήματος Άγιος Νικόλαος- Καλό Χωριό, λόγω ανικανότητας και αδυνατότητας του επιλεγόμενου εργολάβου να υλοποιήσει το έργο, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, από το 3ο Κ.Π.Σ, για το νομό και γενικότερα για τη χώρα μας.
Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), οι οποίες έχουν γενικευθεί ως πρακτική από τη σημερινή κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μετατίθεται το χρέος στις επόμενες γενιές για μια σειρά έργα υποδομών με περιορισμένες αναπτυξιακές επιδράσεις.
Ακόμη θεωρήθηκε απαράδεκτη η προώθηση των ΣΔΙΤ, στη βάση μιας στείρας και ξεπερασμένης νεοφιλελεύθερης αντίληψης, σε ότι αφορά την κατασκευή νοσοκομείων και σχολείων, γεγονός που αντιβαίνει στην έννοια της καθολικότητας των υπηρεσιών είτε πρόκειται για την εκπαίδευση, είτε για τις υπηρεσίες υγείας, που πρέπει να παρέχει, σε όλους τους πολίτες και χωρίς διακρίσεις, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.
Τέλος, έγινε γνωστό ότι οι επαφές θα συνεχιστούν με όλους τους φορείς και τους πολίτες του νησιού, ενώ θα γίνει και ευρεία συνδιάσκεψη, σήμερα 7/7/08, στο ξενοδοχείο Ατλαντίς, στο Ηράκλειο 7:00 μ.μ., με θέμα τις βασικές υποδομές του νησιού (προγραμματισμός, χρηματοδότηση, πρόοδος, τυχόν καθυστερήσεις, υπερβάσεις του προϋπολογισμού κ.λ.π.).

Από τη Νομαρχία Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos