Νομαρχιακό Συμβούλιο ΛασιθίουΝα μην ανατεθεί καν η κατασκευή του Φράγματος Αποσελέμη, αποφάσισε ομόφωνα να απαιτήσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου, αφού, με τα νέα δεδομένα, δεν πληρούται μια σειρά προϋποθέσεις που το σώμα έχει θέσει εδώ και χρόνια. Ακόμα, ομόφωνα εξουσιοδοτείται από το Συμβούλιο ο Νομάρχης να προσφύγει ακόμα και σε ένδικα μέσα για να μην ξεκινήσει καν το έργο.
Στην πολύωρη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε το απόγευμα, εκτός ων νομαρχιακών συμβούλων και των δημάρχων από το νομό, παρέστη καιΔήμαρχος Χερσονήσου, Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος μας δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την απόφαση.
¶λλωστε την προηγούμενη Τετάρτη, κατατέθηκε στο Συμβούλιο Επικρατείας, η προσφυγή του Δήμο Χερσονήσου κατά του φράγματος.
Το κλίμα σε ορισμένες περιπτώσεις αποδείχτηκε οξυμένο, κυρίως κατά φορέων όπως το ΤΕΕ/ΤΑΚ του οποίου ο πρόεδρος για να δικαιολογηθεί έβαλε μπροστά την ενιαία διαχείριση υδάτων.
Παρέστησαν, εκπρόσωποι της Κριτσάς, του Οροπεδίου Λασιθίου, του ΙΓΜΕ του ΤΕΕ και άλλοι.

Επίσημα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα:

Κατά την θεματική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου, η οποία πραγματοποιήθηκε  στις  4 Απρλίου 2005 ημέρα Δευτέρα, με μοναδικό θέμα συζήτησης «Ενημέρωση – συζήτηση για το Φράγμα «Αποσελέμη», αποφασίσθηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:

  1. Tο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε να επανεξετάσει την κατασκευή του φράγματος σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει και που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχουν υπερεκτιμηθεί οι διαθέσιμες ποσότητες ύδατος.
  2. Η διαδικασία ανάδειξης Αναδόχου να σταματήσει μέχρι να ξεκαθαρίσει τελείως το θολό τοπίο.
  3. Η τυχόν υπογραφή Σύμβασης κατασκευής του έργου με τα σημερινά δεδομένα οδηγεί σε περιπέτειες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
  4. Να προσδιοριστεί με ακρίβεια, με έγκυρο και Επιστημονικό τρόπο ο ποσοτικός επηρεασμός των Υδατοφορέων του Νομού μας από την κατασκευή του φράγματος «Αποσελέμη».
 
Θα πρέπει να εξασφαλισθούν:
  • 6.000.000 m3 για άρδευση-ύδρευση του Οροπεδίου Λασιθίου
  • 1.000.000 m3 για την άρδευση του Οροπεδίου Καθαρού.
  • 7.000.000 m3 για την ύδρευση, Αγίου Νικολάου και Νεάπολης

Θα πρέπει να εξασφαλισθεί η συμμετοχή στο φορέα διαχείρισης του έργου εκπροσώπων του νομού Λασιθίου κατά 50%

Να αποκλεισθεί η λήψη περιοριστικών μέτρων για τις Γεωργικές-Βιοτεχνικές και Αστικές δραστηριότητες

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου εξουσιοδοτεί το Νομάρχη να προβεί εμπρόθεσμα σε ένδικα μέσα για τη ματαίωση του έργου.  

Print Friendly, PDF & Email

Από manos