Μέλη του Συλλόγου με τον Δήμαρχο

Από τη συνέντευξη

Σε οικτρή κατάσταση βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, σύμφωνα με τον Σύλλογο εργαζομένων. Σε συνέντευξη που μας παραχώρησαν τη Τρίτη (17/6), κάτω από αντίξοες συνθήκες, οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στην μεγάλη έλλειψη προσωπικού, νοσηλευτικού, διοικητικού αλλά και ιατρικού, που πλέον έχει οδηγήσει στη μείωση της κίνησης του νοσοκομείου κατά το 2007 και απ’ ότι φαίνεται και το 2008.

Όπως μας είπαν τα μέλη του συλλόγου, ακόμα και με τον παλαιό οργανισμό, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, ενώ ο νέος κανονισμός έχει σκαλώσει στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Ακόμα μεθοδεύεται η διάλυση των μαγειρείων και η χρησιμοποίηση ιδιώτη, κάτι που έχει γίνει ήδη στη καθαριότητα και την ασφάλεια. Επίσης κατήγγειλαν τη παράνομη χρήση εργαζομένων των ιδιωτών καθαριότητας και ασφαλείας σε ευαίσθητους τομείς του εσωτερικού του νοσοκομείου και προειδοποίησαν ότι θα ενημερώσουν τον εισαγγελέα Λασιθίου πριν οι ίδιοι βρεθούν κατηγορούμενοι.

Προβλήματα:

  1. Υπάρχουν πολλές κενές θέσεις ιατρών, ιδιαίτερα στον Παθολογικό Τομέα
  2. Οι θέσεις Διευθυντών Ιατρών δεν καλύπτονται με αποτέλεσμα εκτός από το κενό στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών να υπάρχει και «κενό Διοίκησης» στα αντίστοιχα τμήματα με ανατροφοδότηση αρνητικών επιπτώσεων στη παροχή υπηρεσιών
  3. Παρά τις προσδοκίες το ίδρυμα δεν στελεχώθηκε με νέες ιατρικές ειδικότητες (Γαστρεντερολόγο, Θωρακοχειρουργό, κλπ)
  4. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όχι μόνο δεν αναπτύχθηκε όπως όφειλε να γίνει, αλλά αντιμετωπίζει και έντονο πρόβλημα στελέχωσης.
  5. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) παρά την κτιριακή του υποδομή δεν λειτουργεί εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
  6. Εξαιτίας της έλλειψης ιατρών η εκροή προς τα κεντρικά νοσοκομεία του Ηρακλείου μεγαλώνει (και για την α’ θμια και για την νοσοκομειακή περίθαλψη).
  7. Η εφημερίες και ο τρόπος αποζημίωσης των ιατρών ταλανίζουν την λειτουργία του νοσοκομείου.
  8. Ο νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου έχει «κολλήσει» στο Υπουργείο Οικονομικών και αυτό αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη του ιδρύματος μας.
  9. Η Β2 φάση κατασκευής του νέου κτιρίου έχει και αυτή «κολλήσει» εξαιτίας της ανάγκης αναπροσαρμογής των ηλεκτρομηχανολογικών μελετών με όλες τις συνέπειες
  10. Παρά την αναγνώριση του ρόλου της Πληροφορικής στο σημερινό σύγχρονο νοσοκομείο, Τμήμα Πληροφορικής δεν υπάρχει ακόμη στο Νοσοκομείο μας και οι όποιες υπηρεσίες υποστηρίζονται από ιδιώτες.
  11. Σύγχρονες ειδικότητες διοικητικών στελεχών (Στατιστικοί, Κοστολόγοι, Διοίκησης Μονάδων Υγείας, Βιοϊατρικής Τεχνολογίας κλπ) δεν υπάρχουν με αποτέλεσμα να μη μπορεί να υποστηριχθεί και να εφαρμοστεί νοσοκομειακό μάνατζμεντ στο ίδρυμα μας
  12. Τμήματα όπως τα Μαγειρεία, Πλυντήρια Εστίασης αδυνατούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και θα κλείσουν αναγκαστικά άμεσα.
  13. Η Τεχνική Υπηρεσία «συνταξιοδοτείται» σταδιακά και σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα μπορεί να παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες (βάρδιες συντηρητών κλπ)
  14. Η Καθαριότητα και η Φύλαξη παρέχεται πλέον από ιδιωτικά συνεργεία.
  15. Το προσωπικό των εργαστηρίων αδυνατεί να πάρει ακόμη και την κανονική του άδεια εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
  16. Η μετεκπαίδευση των υπαλλήλων γίνεται με το σταγονόμετρο.
  17. Σεμινάρια εντός του νοσοκομείου μας σε νέες τεχνολογίες δεν γίνονται πλέον.
  18. Τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού δεν μπορούν να λυθούν με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, συμβασιούχων και προσωπικό προγραμμάτων Stage.

Στις προτάσεις που έδωσαν για την καλυτέρευση των συνθηκών υγείας στο νομό, δείχνουν το δρόμο για την ίδρυση ενός κεντρικού νοσοκομείου στο νομό, όπου θα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες που δεν υπάρχουν τώρα στα τέσσερα νοσοκομεία. Με μεγάλη οικονομία φυσικά.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του.

Εντύπωση όμως μας προκάλεσε η απόφαση του Διοικητή Κωνσταντίνου Τσουκάκη, να μη γίνει η συνέντευξη στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου και η συνοδεία των μέσων ενημέρωσης από την ασφάλεια του κτιρίου, μη τυχόν δούμε κάτι που δεν έπρεπε;

Print Friendly, PDF & Email

Από manos