Ξεκινούν τα αρδευτικά έργα σε Ιεράπετρα και Οροπέδιο
από τη συνάντηση στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου

Επίσκεψη και επιθεώρηση του έργου της σήραγγας του Αποσελέμη πραγματοποίησε την Τρίτη 09/10/2018 ο Γενικός Διευθυντής Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών κ. Αντώνης Κοτσιώνης

με την παρουσία του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κοτσιώνης, επεσήμανε ότι το έργο ολοκληρώνεται σύντομα και τόνισε την σημασία του για την ενίσχυση του φράγματος Αποσελέμη .

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, όπου ενημέρωσε τον Δήμαρχο και τους κατοίκους για την εξέλιξη της κατασκευής των δικτύων της λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου. Τόνισε ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες, έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις και ο στόχος είναι να δημοπρατηθεί εντός του έτους ένα σημαντικό έργο για το οροπέδιο Λασιθίου Οικονομικού συνολικού κόστους 13,5 εκ. ευρώ ( 12,5 εκ. ευρώ η κατασκευή με επιπλέον χρηματοδότηση 1 εκ. για τις απαλλοτριώσεις).

Στην συνάντηση παραβρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη. Στις δηλώσεις τους τόσο η Αντιπεριφερειάρχης όσο και ο Δήμαρχος κ. Στεφανάκης επεσήμαναν την σπουδαιότητα του έργου και τα οφέλη που θα προκύψουν για την περιοχή.

Ο Βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης τόνισε ότι η ημερίδα για την αφαλάτωση στην Ιεράπετρα όπου παραβρέθηκε ο Γ.Γ. Δημοσίων Έργων κ. Γιώργος Δέδες, όσο και η σημερινή επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή Δημοσίων Έργων κ. Κοτσιώνη, επιβεβαιώνουν την θετική κατάληξη στην διεκδίκηση δύο σημαντικών έργων, την αντικατάσταση της προσαγωγού διώρυγας του Μύρτους και τα αρδευτικά δίκτυα του Οροπεδίου Λασιθίου, που από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ είχαν ιεραρχηθεί σε πρώτη προτεραιότητα.

Τόνισε επίσης ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τον Δήμο Ιεράπετρας κατά την επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη στην Ιεράπετρα με αφορμή το αναπτυξιακό συνέδριο Κρήτης, όσο και η δέσμευση του Γ.Γ. Δημοσίων Έργων κ. Δέδε κατά την επίσκεψη του στο Οροπέδιο, υλοποιούνται στο ακέραιο.

Επεσήμανε ότι όπως ανακοινώθηκε στην ημερίδα του ΤΟΕΒ της Ιεράπετρας, τα συνοδά έργα της προσαγωγού του Μύρτους (συντήρηση του φράγματος Μπραμιανών, διάφραγμα  Μύρτους κλπ), ύψους 45 εκ. ευρώ μαζί με την προσαγωγό ύψους 16.5 εκ. ευρώ καθώς και τα αρδευτικά δίκτυα Οροπεδίου Λασιθίου συνολικού ύψους 13,5 εκ., αποτελούν έργα άρδευσης συνολικού ύψους 75 εκ. ευρώ, που θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας. Τόνισε επίσης ότι είναι απολύτως δικαιολογημένη η δαπάνη και είναι ανάγκη να συνεχιστεί η διεκδίκηση και άλλων έργων για την κάλυψη των αναγκών σε νερό, γιατί η Κρήτη γενικότερα και ο νόμος Λασιθίου ειδικά (που είναι ιδιαίτερα ξηροθερμικός), έχουν ανάγκη τέτοιων επενδύσεων που να ικανοποιούν τις ανάγκες της αγροτικής καλλιέργειας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει ιδιαίτερα και η ολοκλήρωση της στρατηγικής μελέτης διαχείρισης νερού σε επίπεδο Κρήτης που έχει αναλάβει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης.

Τέλος ζήτησε από τον κ. Ανδρέα Ψαθά, συνεργάτη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στον Αντιπρόεδρο για την συμβολή του στην ολοκλήρωση της προσπάθειας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos