ξενάγηση
το αρχιπέλαγος των Γκαλαπάγκος

Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στις 19:30 στο Kινηματοθέατρο REX, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει με ελεύθερη είσοδο εκδήλωση-ξενάγηση, σε ένα από τα πιο συναρπαστικά οικοσυστήματα του πλανήτη μας. Πρόκειται για το μοναδικής ομορφιάς και εξαιρετικής ιστορικής σημασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ των ΓΚΑΛΑΠΑΓΚΟΣ, με ομιλητή τον βιολόγο, καθηγητή-ερευνητή στο πανεπιστήμιο Κρήτης, βιοσπηλαιολόγο και επιστημονικό συνεργάτη της WWF Ελλάς, κ. ΚΑΛΟΥΣΤ ΠΑΡΑΓΚΑΜΙΑΝ.

Το αρχιπέλαγος βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, 965 χιλιόμετρα δυτικά του Ισημερινού και έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αποτελείται από 13 κύρια νησιά ηφαιστειακής προέλευσης, 6 μικρότερα νησιά, και 107 βράχους και νησάκια. Το πρώτο νησί θεωρείται πως σχηματίστηκε 5 έως 10 εκατομμύρια χρόνια πριν, ως αποτέλεσμα τεκτονικής δραστηριότητας, ενώ τα νεότερα νησιά διαμορφώνονται ακόμα.

Τα νησιά είναι φημισμένα για τον απέραντο αριθμό ενδημικών ειδών τους και τις μελέτες που πραγματοποίησε εκεί το 1835 ο Κάρολος Δαρβίνος, οι οποίες οδήγησαν στη θεωρία της εξέλιξης (σύμφωνα με την οποία όλα τα είδη ζωής προέρχονται από κοινούς προγόνους και έχουν διαμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου) και στη θεωρία της φυσικής επιλογής (σύμφωνα με την οποία οι οργανισμοί που είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι στο περιβάλλον αφήνουν περισσότερους απογόνους).

επίγειος παράδεισος, κιβωτός,
επίγειος παράδεισος, κιβωτός,

Ακολουθώντας τα ίχνη του Δαρβίνου, ο ομιλητής κ. Παραγκαμιάν επισκέφθηκε το περσυνό καλοκαίρι 5 από τα 13 νησιά του αρχιπελάγους. Τις εντυπώσεις του από την μοναδική αυτή εμπειρία θα προσπαθήσει να μας μεταδώσει, με την βοήθεια εντυπωσιακών φωτογραφιών. Φωτογραφίες που είναι μοναδικές, καθώς δεν απεικονίζουν απλά ‘εξωτικά’ φυτά και ζώα αλλά ξεχωρίζουν, καθώς ο φωτογράφος με την εμπειρία του επιστήμονα-βιολόγου, καταφέρνει να αποτυπώσει την ιδιαίτερη σπάνια ομορφιά της χλωρίδας και πανίδας του ανεπανάληπτου αυτού οικοσυστήματος.

Σπάνια ενδημικά είδη, γιγάντιες υπεραιωνόβιες χελώνες, γλάροι, πιγκουΐνοι, σπίνοι, θαλάσσιοι λέοντες που παίζουν με σταχτοκόκκινα θαλάσσια ιγκουάνα και μια τεράστια ποικιλία ψαριών (δελφίνια, αμέτρητα ασπόνδυλα, διάφορα είδη καρχαριών), κάνουν το απομονωμένο σύμπλεγμα των νησιών να μοιάζει με πραγματικό «εργαστήριο εξέλιξης». ΄Ενα ζωντανό εργαστήρι καθώς τα διάφορα είδη εξακολουθούν να προσαρμόζονται, καθώς το περιβάλλον διαρκώς μεταβάλλεται…

Δυστυχώς όλη αυτή η ομορφιά, η ζωντάνια και ο πλούτος της φύσης προκάλεσαν, την ανθρώπινη παρέμβαση, που παρά τα προστατευτικά μέτρα που λαμβάνονται επηρεάζει ήδη την ισορροπία του οικοσυστήματος. Η απότομη αύξηση του πληθυσμού τις τελευταίες δεκαετίες και η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη (τα νησιά θεωρούνται κορυφαίος νησιωτικός προορισμός παγκοσμίως) επηρεάζουν είτε άμεσα είτε έμμεσα την ομαλή επιβίωση πολλών ενδημικών ειδών.

Ευκαιρία λοιπόν για ένα μαγευτικό ταξίδι (έστω και νοερά) στο μοναδικό αρχιπέλαγος, που διατηρεί ακόμα ανεξίτηλη την ομορφιά και την αγνότητα του, καθώς τα ζώα εξακολουθούν να μην φοβούνται και να πλησιάζουν ανεπιφύλακτα τον άνθρωπο! Οδηγός μας στο φανταστικό αυτό ταξίδι ένας καταξιωμένος επιστήμονας, που μας καλεί να ‘δούμε’ μέσα από τα δικά του μάτια αυτόν τον μακρινό παραδεισένιο τόπο…

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos