Από την εκδήλωσηΗ Γενική Γραμματεία Ισότητας και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας διοργάνωσαν την Δευτέρα (13 Μαρτίου) εκδήλωση με θέμα: «Οι γυναίκες στα Κέντρα Λήψης Πολιτικών Αποφάσεων», στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος της Βουλής κα ¶ννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο Υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Γραμματας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, το μέλος της Γενικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ κα Έφη Μπέκου, η υπεύθυνη του Τομέα Γυναικών του ΚΚΕ κα Αιμιλία Αγκαβανάκη και ο Γραμματέας της ΚΕ του Συνασπισμού κ. Νίκος Χουντής.

«Η ενίσχυση της συμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων αποτελεί μία τις κυριότερες προϋποθέσεις για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δύο -φύλων», δήλωσε η Γενική Γραμματέας Ισότητας κα Ευγενία Τσουμάνη, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή μιας «κρίσιμης μάζας» γυναικών διαμορφώνει πολιτικές αποφάσεις που εκφράζουν το σύνολο της κοινωνίας, ενδυναμώνουν την δημοκρατία και εμπλουτίζουν την σωστή διακυβέρνηση.

«Ο στόχος της μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών στις αποφάσεις, δεν υπηρετείται μόνο με θεσμικά μέτρα, τόνισε η κα Τσουμάνη, απαιτεί συναίνεση πέρα και πάνω από πολιτικές και κομματικές διαφορές, αλληλεγγύη των γυναικών σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και την συμβολή πολλών δυνάμεων». «Οι εθνικοί και τοπικοί οργανισμοί, οι κοινωνικοί φορείς, τα πολιτικά κόμματα, τα ΜΜΕ, οι επιχειρήσεις, οι συνδικαλιστικές ογανώσεις, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις μπορούν να συμβάλουν με συγκεκριμένες δράσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων η ΓΓΙ υλοποιεί παρεμβατικά προγράμματα, για την αντιμετώπιση των στερεοτύπων μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, πραγματοποιεί διακρατικές συνεργασίες με στόχο την ουσιαστική εκπροσώπηση των γυναικών στην οικονομική και πολιτική ζωή, μέσα από καμπάνιες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, ενώ παράλληλα προετοιμάζει τις γυναίκες υποψήφιες με σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ. Σημαντικό εργαλείο υποστήριξης των υποψηφίων γυναικών αποτελεί το εγχειρίδιο επικοινωνιακής στρατηγικής που προετοίμασε το ΚΕΘΙ και το οποίο παρουσιάστηκε στην εκδήλωση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ωστόσο τα πρόσφατα στοιχεία της Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Συνόδου, η οποία έλαβε χώρα στον ΟΗΕ, που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματέας Ισότητας, σύμφωνα με τα οποία:
Την τελευταία δεκαετία (1995-2005) η συμμετοχή των γυναικών στα κοινοβούλια παγκοσμίως αυξήθηκε από 11,3% σε 16,3%. Από το 1995 οι Σκανδιναβικές χώρες διατηρούν την παραδειγματική θέση τους με σταθερούς μέσους όρους πάνω από το 38%, το δε 2005 με ποσοστό 40%. Παράλληλα, η πρόοδος που παρουσιάζει η Ευρώπη την τελευταία δεκαετία εντοπίζεται σε έξι ποσοστιαίες μονάδες δηλαδή από 10,7% στο 16,3%. Επίσης, η αύξηση της λεγόμενης «κρίσιμης μάζας» συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική δηλ. το 30% διεθνώς αυξήθηκε από 5 χώρες που ίσχυε το 1995, σε 20 χώρες το 2005.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες που έχουν σημειώσει αργή αλλά σταθερή πρόοδο», δήλωσε η Πρόεδρος του ΚΕΘΙ κα Μερόπη Καλδή. «Από το 6% της γυναικείας εκπροσώπησης στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο το 1995 (από τους 300 οι 18 είναι γυναίκες), φθάσαμε στο 13,3% το 2005 (δηλαδή 40 στους 300). Σημειώθηκε δηλαδή, αύξηση 7,3% στην τελευταία δεκαετία», είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την κα Καλδή η εκτίμηση είναι ότι, αν οι ρυμοί αυτοί συνεχιστούν μόνον το 2025 θα υπάρξει σε παγκόσμιο επίπεδο ο στόχος του 30%, όσο για την ισότιμη συμμετοχή, δηλ. το 50-50, αυτό δεν πρόκειται να το δούμε πριν το 2040.

«Δεδομένου του Εθνικού και Διεθνούς ελλείμματος σχετικά με την γυναικεία συμμετοχή στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων, θεωρώ πολύ σημαντική την έκδοση του συγκεκριμένου εγχειριδίου, το οποίο αποτελεί ένα πρωτοπόρο εγχειρίδιο για γυναίκες που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στην πολιτική ζωή αλλά ακόμα και για γυναίκες που ήδη βρίσκονται στον πολιτικό στίβο και θέλουν να βελτιώσον την θέση τους σε αυτόν», δήλωσε η Πρόεδρος του ΚΕΘΙ.

Ο Διευθυντής Πολιτικής Επιμόρφωσης και Πολιτικής Ακαδημίας του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», κ. Μενέλαος Δασκαλάκης στην ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των γυναικών που βρίσκονται στο χώρο της πολιτικής.

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:

Γενική Γραμματεία Ισότητας

Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας

Print Friendly, PDF & Email

Από manos