Σφυράκης, OzΕπίσκεψη στην Μίλατο πραγματοποίησαν οι δήμαρχοι Ακ Γιενικόϊ κ. Γιλμάζ Οζ και Διδύμων κ. Μουμίν Καμάτσι μαζί με ολιγομελή αντιπροσωπία κατοίκων της περιοχής τους, το μεσημέρι του Σαββάτου 30 Ιουλίου.
Οι Τούρκοι επισκέπτες βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Κρήτη και έσπευσαν να συναντηθούν με τον πρώην Πρόεδρο της Κοινότητας Μιλάτου Γιώργο Σφυράκη, με τον πρώην πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Μιλάτου κ. Γιώργο Φινοκαλιώτη καθώς και με τους κατοίκους του χωριού που τους είχαν φιλοξενήσει το 1998, αλλά και τους είχαν επισκεφθεί στην Τουρκία το καλοκαίρι του 1999.

Όπως είναι γνωστό, ακριβώς πριν από 7 χρόνια, τον Αύγουστο του 1998, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μίλατος-Μίλητος 3000 χρόνια και υπογράφηκε πρωτόκολλο φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Κοινότητα Μιλάτου και τον Δήμο του Ακ Γιενικιόϊ που βρίσκεται στην περιοχή της Αρχαίας Μιλήτου στην Τουρκία. Αυτή υπήρξε μια από τις πρώτες κινήσεις φιλίας και συναδέλφωσης ανάμεσα στους δύο λαούς κι γι΄ αυτό τότε είχε δεχθεί κακόβουλα σχόλια από ακραία στοιχεία και στις δύο χώρες. Όμως στα χρόνια που μεσολάβησαν αυτή η σπίθα έγινε σιγά σιγά φλόγα και με δεδομένο ότι πολλά γεωπολιτικά γεγονότα μεσολάβησαν (σεισμοί 1999, συμφωνία Ελσίνκι κλπ.) σήμερα οι δύο λαοί έχουν έρει πολύ κοντά και αισθάνονται πραγματικοί γείτονες.
Το κλίμα της συνάντησης μετά από τόσα χρόνια ήταν πολύ ζεστό και συγκινητικό και όλοι θυμήθηκαν τις όμορφες στιγμές που είχαν ζήσει το καλοκαίρι του 1998. Οι δύο τούρκοι δήμαρχοι και οι τούρκοι επισκέπτες συζήτησαν με τον Γ. Σφυράκη και τους κατοίκους της Μιλάτου για τα κοινά προβλήματα των δύο χωρών, για τον τουρισμό (που τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία πάει πολύ καλά – σε αντίθεση με ότι γίνεται στην Ελλάδα), για το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
 
Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι οι δύο λαοί βγαίνουν κερδισμένοι μόνο με την ειρήνη και την φιλία, ενώ από ένα πόλεμο κανένας λαός δεν βγαίνει κερδισμένος. Ο πολιτιστικός σύλλογος Μιλάτου δώρισε στους τούρκους πισκέπτες ημερολόγια του συλλόγου (με σπάνια φωτογραφία των βρακοφόρων γερόντων της Μιλάτου), έγινε ανταλλαγή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των συλλόγων και των φορέων και η συνάντηση έκλεισε με την υπόσχεση ότι θα υπάρξει νέα επαφή μέχρι το τέλος του έτους.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos