Δημήτρης Σιούφας2.700 επενδυτικές προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 359 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν εγκριθεί και πρόκειται να υλοποιήσει η Περιφέρεια ρήτης στα πλαίσια του ΕΠΑΝ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσαν χθες το Επιμελητήριο Ηρακλείου και η Οικονομική εφημερίδα «Κέρδος» στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς».

 

Το θέμα της ημερίδας ήταν «η ανάπτυξη της Περιφέρειας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τουρισμό, τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες και το εμπόριο». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Μανούσος Βολουδάκης.

«Η σημερινή ημερίδα αφορά την ανάπτυξη ολόκληρης της ελληνικής περιφέρειας και χαίρομαι ιδιαίτερα που πραγματοποιείται στην Κρήτη. Γιατί η Κρήτη αποτελεί μια ιδιαίτερη αναπτυξιακή δύναμη για όλη την Ελλάδα. Με τη γεωγραφική της θέση, το ανθρώπινο δυναμικό της, την οικονομία της, η Κρήτη συμβάλλει στην κοινή προσπάθεια για μια πραματικά ισχυρή οικονομία» σημείωσε ο κ. Σιούφας και συνέχισε

«Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει μια πληθώρα Δράσεων πολλές από τις οποίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κρήτη. Έτσι μεταξύ άλλων χρηματοδοτεί επενδύσεις: 

  • για την υλοποίση ενεργειακών έργων,
  • για τον εκσυγχρονισμό τουριστικών επιχειρήσεων,
  • για την ίδρυση επιχειρήσεων από νέους, γυναίκες και άτομα με αναπηρίες,
  • για την εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας των προϊόντων και ασφάλειας τροφίμων,
  • για τη δημιουργία δικτύων επιχειρήσεων,
  • για την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης (π.χ. ηλεκτρονικό επιχειρείν), 
  • για την κατάρτιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας στις επιχειρήσεις».

Ο υπουργό επεσήμανε ότι λειτουργούν ήδη τέσσερα Κέντρα Υποδοχής Επενδυτών (ΚΥΕ) στις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού 514.000 ευρώ, καθώς και το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης  Κρήτης(ΚΕΤΑ), συνολικού προϋπολογισμού 2,318 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενώ στα πλαίσια της εκπαιδευτικής υποστήριξης των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Δικτυωθείτε» της Κοινωνίας της Πληροφορίας, πρόκειται να διατεθούν συνολικά 1,26 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Σιούφας ιδιαίτερη μνεία έκανε τόσο για το ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας όσο και για το Ενυδρείο. Για το Ίδρυμα, τόνισε ότι είναι ένα από τα καλύτερα ερευνητικά κέντρα, όχι μόνον σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο και το οποίο συμβάλει στην ανάπτυξη της Κρήτης. Ενώ για το Ενυδρείο ανέφερε ότι συγκεντρώνει 4.000 είδη θαλάσσιων οργανισμών της Μεσογείου. Για το λόγο αυτό θα το επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, κυρίως μαθητές. Σκοπός του υπουργείου είναι να διευρυνθούν οι εκπαιδευτικοί σκοποί.

Η οικονομία της Κρήτης στηρίζεται κυρίως στον Τουρισμό, τις μεταφορές, την αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση. Το πλεονέκτημα της βρίσκεται στις φυσικές ομορφιές, τον ιστορικό και μνημειακό πλούτο, την μεγάλη πολιτιστική παράδοση και την τοπική διατροφική ποικιλία. Η αξιοποίησή τους προϋποθέτει το δημιουργικό συνδυασμό της τουριστικής δραστηριότητας και των υπηρεσιών αναψυχής και εμπορίου με την ελαφρά βιομηχανία και τον κλάδο των μεταφορών.

«Όλες οι προσπάθειες σχεδιάζονται, ξεκινούν και ολοκληρώνονται έχοντας ως επίκεντρό τους τον άνθρωπο. Όλες μας οι ενέργειες στοχεύουν στην ευημερία των πολιτών μας. Όλες οι δράσεις αποσκοπούν στην αδιάκοπη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Κρήτης, στην κινητοποίησ όλων των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας και την αξιοποίηση όλων των μέσων που μας παρέχονται, με στόχο την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού» τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας.

γρφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos