Οστεοπόρωση και αποτελέσματαΚάθε χρόνο έχει καθιερωθεί στις 20 Οκτωβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι όχι μόνο η ενημέρωση του πληθυσμού – και ειδικά του γυναιείου πληθυσμού- αλλά και η επαγρύπνηση του κοινού μέσω των συζητήσεων που γίνονται.

Τι είναι όμως η Οστεοπόρωση;
Η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση κατά την οποία μειώνεται σταδιακά η πυκνότητα του οστού, το οποίο γίνεται πιο εύθραυστο και λεπτό. Η πρόκληση καταγμάτων γίνεται πιο εύκολα, ο/η ασθενής πονά και διαπιστώνονται παραμορφώσεις, απώλεια της κινητικότητας, ανικανότητα κ.τ.λ. Σε βεβαρημένες καταστάσεις τα κατάγματα γίνονται αυτόματα, χωρίς να έχει ασκηθεί καμία πίεση στα οστά.

Είνι περισσότερο συνηθισμένη σε γυναίκες αμέσως μετά την εμμηνόπαυση. Βέβαια η οστεοπόρωση δεν είναι υπόθεση μονάχα των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση. Μας αφορά όλους. Μπορεί να χτυπάει περισσότερο τις γυναίκες μετά τα πενήντα αλλά δεν αφήνει αδιάφορο ούτε τον αντρικό πληθυσμό ύτε και τις μικρότερες ηλικίες.

Τα οστά μας είναι ζωντανά και ενεργά τμήματα του οργανισμού μας. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας ένα τμήμα των οστών απορροφάται από τον οργανισμό, ενώ νέο οστό εναποτίθεται συνεχώς. Το νέο αυτό οστό αποτελείται κυρίως από το ασβέστιο ενώ στη διαδικασία μετέχουν κύτταρα και ορμόνες. Όμως στην οστεοπόρωση ο οργανισμός δηλώνει ανικανότητα να εναποθέσει νέα ποσότητα του οστού που απορροφάται.

Οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται στο γυναικείο οργανισμό μετά την εμμηνόπαση, όπως η δυσλειτουργία των ωοθηκών και η ελάττωση της παραγωγής οιστρογόνων, αποτελούν την κύρια αιτία για τη δημιουργία της νόσου. Στα αρχικά της στάδια δεν προκαλεί ιδιαίτερα συμπτώματα. Αργότερα σημειώνονται κατάγματα σε διάφορα σημεία του σώματος, διάχυτοι οστικοί πόνοι κ.ά. Μόνο οι γιατροί μπορούν να κάνουν διάγνωση της πάθησης με το ειδικό τεστ για την οστεοπόρωση. Εξετάζονται ειδικά δύο σημεία στο σώμα: η μέση και η λεκάνη.

Οι τρεις βασικοί κανόνες

Η σωματική άσκηση σε συνδυασμό με τη λήψη ασβεστίου και βιταμινών δυναμώνει το μυοσκελετικό σύστημα και μειώνει την πιθανότητα για οστικό κάταγμα.

Ο ρόλος του ασβεστίου
Το ασβέστιο είναι το πιο απαραίτητο συστατικό των οστών. Η επαρκής καθημερινή πρόσληψή του είναι απαραίτητη τόσο για τη φυσολογική ανάπτυξη του σκελετού όσο και για την επίτευξη της κορυφαίας οστικής μάζας σε νεαρή ηλικία. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, οι απαιτήσεις σε ασβέστιο μειώνονται αλλά στα ηλικιωμένα άτομα αυξάνονται εκ νέου, γιατί η απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο μειώνεται. Τα γαλακοκομικά προϊόντα είναι η πλουσιότερη πηγή ασβεστίου (γάλα, γιαούρτι, σκληρά τυριά) καθώς και τα ψάρια που καταναλώνονται με το κόκαλο.

Η διατροφή
Τα συστατικά των τροφών επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την απορρόφηση του ασβεστίου. Στην απορρόφηση του ασβεστίου βοηθούν τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη D (κρόκος αυγού, ψάρια, συκώτι) και σε λακτόζη (γάλα). Αντίθετα τρόφιμα πλούσια σε οξαλικά (σπανάκι, παντζάρια, τσάι, κακάο) ή σε φυτική ίνα (δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά) δεν απορροφόνται τόσο εύκολα.

Η σωματική άσκηση
Η άσκηση βοηθά τα οστά να γίνουν πιο ισχυρά και ανθεκτικά
. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί όλες οι ασκήσεις δεν είναι ίδιες και μπορούν να έχουν αρνητικά αποτελέσματα. Μονάχα ο γιατρός μπορεί να πει τι είδους σωματική άσκηση μπορεί να έχει ανάγκη ο ασθνής.

Όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια προδιάθεση για την οστεοπόρωση. Αυτό σημαίνει ότι δύο άνθρωποι που ακολουθούσαν την ίδια ζωή δε σημαίνει ότι θα προσβληθούν το ίδιο από την αρρώστια. Με τους τρεις κανόνες είναι δυνατή η επιβράδυνση ελάττωσης της οστικής μάζας. οστεοπόρωση δεν μπορεί να προληφθεί πλήρως, μόνο η πρόληψη θεωρείται το καλύτερο φάρμακο.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos