Πουλιά Καμία ανησυχία δεν προκαλούν στην περιοχή – τουλάχιστον προς το παρόν- τα τρία νεκρά πουλιά που βρέθηκαν στο νομό Λασιθίου, στις περιοχές Ελούντα, Σίσι και Σητεία. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να εφησυχάζουμε και να μην τηρούμε πιστά τις οδηγίες που έχουν εκδώσει όλες οι αρμόδιες  αρχές.
 
Σύφωνα λοιπόν με τα αρνητικά αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων τα νεκρά πουλιά που περισυλλέχθηκαν στο Σίσι και στη Σητεία,  δεν έφεραν τον ιό Η5Ν1.
 
Όσό για την περίπτωση της Ελούντας, το πτηνό είχε αποσυντεθεί, πριν προλάβουν να το ελέγξουν, οπότε και τάφηκε.
 
Και ο νομάρχης Λασιθίου κ. Αντώνης Στρατάκης σε επικοινωνία με τον 104.4. τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».
 
Ειδικοί υποστηρίζουν πως η εικόνα νεκρών αποδημητικών πουλιών είναι πολύ συχνό φαινόμενο αφού αρκετά είναι τα πτηνά αυτά που δεν τα καταφέρνουν να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους. Επισημαίνουν πως η προσοχή και η τήρηση των κανόνων που έχουν θεσπίσει όλες οι αρχές είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.
 

Η ανακοίνωση της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης της Ν.Α. Λασιθίου

 «Ανακοινώνεται ότι όλα τα δείγματα τα προερχόμενα από κύκνυς ( περιοχών Σητείας και Σισίου) που εξετάσθηκαν από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο των Αθηνών, βρέθηκαν αρνητικά ως προς οιονδήποτε στέλεχος και υπότυπο του ιού της γρίπης των πουλερικών».

 

γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos