Νικόλαος Τζανόπουλος Ένα συνολικό απολογισμό των δράσεων της προηγούμενης τετραετίας παρουσίασε ο επικεφαλής της «Αναπτυξιακής Ενωτικής Πρωτοβουλίας» κ. Νιόλαος Τζανόπουλος χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Λασιθίου. Ενώ αναφέρθηκε και στους στόχους του συνδυασμούς του για την επόμενη τετραετία.
 
Ο κ. Νικόλαος Τζανόπουλος ξεκίνησε την παρουσίαση του με μία επίθεση εναντίον όσων τους κατηγορούν για υποβάθμιση του Επιμελητηρίου και οι οποίοι δίνουν συνεντεύξεις στα ΜΜΕ ότι το μόνο έργο που προφέρει το Επιμελητήριο είναι να χορηγεί στα μέλη πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.
 
Από την πλευρά του ο κ. Τζανόπουλος τους κατηγόρησε ότι είναι απόντες και ότι «επιστράτευσαν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και σε ένα “όραμα” που είχαν (μέρα μεσημέρι) αποφάσισαν ξαφνικά να ενδιαφερθούν και να “σώσουν” τους συναδέλφους από τα προβλήματά τους».
 
Τα κυριότερα σημεία του απολογισμού
 
Κοινοτικά προγράμματα
 
Μέχρι και έχουν ενταχθεί 215 Λασιθιώτικες επιχειρήσεις σε διάφορα μέτρα των κοινοτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού έργων 25.788.000,00 ευρώ. Το Επιμελητήριο συμμετέχει στην Αναπτυξιακή Λασιθίου τόσο στο Δ.Σ. όσο και στην τοπική ομάδα δράσης και η Αναπτυξιακή Λασιθίου διαχειρίζεται το κοινοτικό πρόγραμμα Leader+.
 
Ενημέρωση – Προβολή
Είναι συνιδρυτές του ΚΕΤΑ (Κέντρο Επιχειρηματικής Τεχνολογικής Ανάπτυξης) Κρήτης, το οποίο σε συνεργασία με το Επιμελητήριο έχουν οργανώσει δεκάδες ενημερωτικές ημερίδες. Ακόμη το περιφερειακό γραφείο του ΚΕΤΑ σε συνεργασία με τη διεύθυνση και τα στελέχη του έχουν πραγματοποιήσει στο νομό Λασιθίο 671 προσωπικές επαφές εξατομικευμένης υποστήριξης. Εξ αυτών οι 561 είναι υφιστάμενες επιχειρήσεις και 110 είναι υπό ίδρυση με έμφαση στην επιχειρηματικότητα.
 
Μόνιμο Εκθετήριο Επιμελητηρίου Λασιθίου
 
Ιδρύθηκε το Μόνιμο Εκθετήριο του Επιμελητηρίου Λασιθίου στο ισόγειο του Επιμελητηριακού κτηρίου. Εκεί εκθέτονται δωρεάν τα προϊόντα 45 επιχειρήσεων – μέλη του Επιμελητηρίου. Όλα τα προϊόντα που παράγονται στο νομό. Μοναδικός σκοπός του εκθετηρίου είναι η ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και επιχειρήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
 
Παρουσία στο Διαδίκτυο και βιβλιοθήκη
 
Το Επιμελητήριο Λασιθίου με την ιστοσελίδ του ενημερώνει για θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Ακόμη λειτουργεί βιβλιοθήκη εγγράφων – με αυξημένη επισκεψιμότητα- σε ψηφιακή μορφή που περιλαμβάνουν ένα πολύ πλούσιο κατάλογο εγγράφων απαραίτητων για τη σύνταξη υποβολής προτάσεων για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Το Επιμελητήριο Λασιθίου είναι συμβεβλημένο με την εταιρία Kompass η οποία διαθέτει την μεγαλύτερη on-line βάση δεδομένων επιχειρήσεων ανά τον κόσμο με 2 εκατομμύρια επιχειρήσεις από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.
 
Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες
 
Είναι πρωτεργάτες στην ίδρυση της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας. Η τράπεζα αρχικά λειτουργούσε ως Συνεταιριστική Τράπεζα Ηρακλείου, όμως με την πρωτοβουλία της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λασιίου έπεισε τους Λασιθιώτες να γίνουν μέλη της. Σήμερα στο νομό Λασιθίου λειτουργούν 8 υποκαταστήματα με 2 νέα υπό ίδρυση. Ο αριθμός των μελών είναι 10.170 – ο δεύτερος υψηλότερος στην Κρήτη.
 
«Είμαστε πρωτεργάτες στην ίδρυση του ΒΙΟΠΑ Αγίου Νικόλαου, το οποίο έχει ενταχθεί στο Γ’ ΚΠΣ. Το Επιμελητήριο Λασιθίου εκτός από την προσφορά του για την ίδρυση του ΒΙΟΠΑ είναι και χρήστης το ίδιο με κεφάλαιο 58.700,00 €. Έτσι θα πάρει ανάλογη γη για την κατασκευή κτηρίου όπου θα στεγαστεί θερμοκοιτίδα επιχειρήσεν. Το έργο έχει πάρει το δρόμο του» δήλωσε ο κ. Τζανόπουλος. 
 
Τέλος ανέφερε και τη συνδρομή του Επιμελητηρίου στο Χειροτεχνικό Κέντρο Λασιθίου αλλά και στις συνεργασίες με κύριο ενδιαφέρον τα κοινά.
 
Οι στόχοι της νέας τετραετίας
 
  • ¶μεση δραστηριοποίηση της νεοϊδρυθείσας από το Επιμελητήριο Εταιρίας Ανάπτυξης και Προόδου Λασιθίου (ΕΤΑΠ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κύριο στόχο την παροχή δωρεάν υπηρεσιών στα μέλη της, την επανυποβολή της πρότασης του Επιμελητηρίου για υπαγωγή στο Leader+ μέτρο 1.2.3.4 για την κατασκευή κόμβου ηλεκτρονικού εμπορίου, τον εμπλουτισμό του Επιμελητηριακού Portal, την πραγματοποίηση ενημερωτικών ημερίδων για το ηλεκτρονικό επιχειρείν, τους τρόπους μείωσης του κόστους μηχανοργάνωσης, τη δημιουργία ηλεκτρονικής διασύνδεσης – δικτύωσης με τα γραφεία στην Ιεράπετρα και την Σητεία και τη δημιουργία του πρώτου στην Κρήτη Ασύρματου Ευρυζωνικού Δικτύου Ελεύθερης Πρόσβασης Internet.
  • Συνέχιση της προσπάθειας για επικαιροποίησης του μητρώου του Επιμελητηρίου και προετοιμασία για το επερχόμενο Εμπορικό Μητρώο.
  • Ανέγερση Επιμελητηριακού Κτηρίου μέσα στο ΒΙΟΠΑ Αγίου Νικολάου για τη στέγαση της θερμοκοιτίδας επιχειρσεων όπως και τη στέγαση της ΟΕΒΕΝΛ και άλλων συνδικαλιστικών συλλόγων εάν δεν ευδοκιμήσει η αγορά του κτηρίου της ΓΣΕΒΕΕ από το Επιμελητήριο. Εκεί θα εκπαιδεύονται νέες Λασιθιώτικες επιχειρήσεις και θα παίρνουν τεχνογνωσία από ειδικούς επιστήμονες.
  • Διερεύνηση δυνατότητας ίδρυσης νέας εταιρίας αλληλεγγύης επιχειρήσεων. Στόχος της θα είναι η οικονομική και όχι μόνο βοήθεια των συναδέλφων μας μελών του Επιμελητηρίου.
  • Ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρηματιών.

«Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα τα οποία δεν έχουν χρώμα και σίγουρα χρειάζονται τη βοήθειά μας. Εμείς έχουμε την όρεξη, την πείρα και τη γνώση για να συνεχίσουμε και σας υποσχόμαστε ότι θα είμαστε αρωγοί σε κάθε θέμα ή πρόβλημ που απασχολεί τις παραγωγικές τάξεις του νομού μας. Κατεβαίνουμε στις εκλογές με ακομμάτιστο και συναινετικό ψηφοδέλτιο και ζητούμε την ψήφο σας. Μέχρι σήμερα πιστεύω ότι δεν σας απογοητεύσαμε, να είστε σίγουροι ότι το ίδιο θα κάνουμε και στο μέλλον» ανέφερε ολοκληρώνοντας ην ομιλία του ο επικεφαλής της «Αναπτυξιακής Ενωτικής Πρωτοβουλίας» κ. Νικόλαος Τζανόπουλος.

 
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos