Ο.Α.Σ., σύσκεψη με θέμα τη λειψυδρία
από τη σύσκεψη

Σύσκεψη με θέμα τη λειψυδρία οργανώθηκε στα γραφεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης με πρωτοβουλία της ΔΕΥΑΧ, όπου παραβρέθηκαν επίσης η ΔΕΥΑΒΑ και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης- Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Όπως διαπιστώθηκε το νερό είναι ένα πολυτιμότατο αγαθό  και μέρα με τη μέρα παγκοσμίως γίνεται ολοένα και πιο έντονος ο προβληματισμός για την επάρκειά του. Ειδικότερα στη περιοχή των Χανίων η έλλειψη του άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή κατά τις καλοκαιρινές περιόδους των τελευταίων ετών, εξαιτίας των ολοένα και λιγότερων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων

και παράλληλα των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο.  Τα δεδομένα αυτά συμβάλλουν στη μείωση της προσφερόμενης και ταυτόχρονα στην αύξηση της ζητούμενης ποσότητας νερού ιδιαίτερα την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Ειδικά το φετινό καλοκαίρι το πρόβλημα αναμένεται να είναι εντονότερο αφού οι στάθμες του νερού στους υδροφόρους ορίζοντες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ. Α.Ε. Φώτης Καζάσης αναφέρθηκε στο ζήτημα των άγονων διαγωνισμών για την διενέργεια συμπληρωματικών γεωτρήσεων, αφού δεν προσέρχονται εταιρείες στο διαγωνισμό ενώ  υπάρχει διαθεσιμότητα κονδυλίων. Σημείωσε δε ότι από τα 900.000 m3 που έχει το Φράγμα Βαλσαμιώτη μπορούν να διατεθούν στο σύστημα 700.000 m3  σε όλους τους εμπλεκόμενους ΤΟΕΒ βάσει των αναγκών τους. Όσον αφορά την Λίμνη της Αγιάς θα πρέπει να δημιουργηθεί σχέδιο διαχείρισης ώστε να επιτευχθεί ο στόχος διατήρησης 40.000 κυβικών εντός της λίμνης.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΧ Αντώνης Σχετάκης, σημείωσε ότι εφόσον υπάρξει επιτυχής ενεργοποίηση της γεώτρησης στην Αγιά το σύστημα θα βοηθηθεί σημαντικά. Η ΔΕΥΑΧ έχει ήδη προχωρήσει σε εκ περιτροπής άρδευση στην περιοχή των Κεραμιών, χωρίς να κινδυνεύει το φυτικό κεφάλαιο, εφόσον παραμείνουν σταθερές οι χορηγούμενες από τον ΟΑΚ ποσότητες νερού.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ Γιάννης Σταματάκης επεσήμανε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι πρώτη φορά η ΔΕΥΑΒΑ προσεκλήθη σε σύσκεψη για τη λειψυδρία. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στις μη-διασυνδεδεμένες περιοχές, και σημείωσε ότι λόγω μεγάλης αύξησης του τουρισμού και της ανάγκης για άρδευση,  η επιχείρηση ήδη λαμβάνει μέτρα.

Οι εκπρόσωποι της Π.Ε. Χανίων κύριοι Βεγλίρης και Γεωργιτζίκης σημείωσαν την μεγάλη σημασία που έχει σε εποχή λειψυδρίας η ενημέρωση του κόσμου, ενώ η Αντιπεριφέρεια έχει εγκρίνει τις  χρηματοδοτήσεις 3 νέων γεωτρήσεων.

λειψυδρία: Οι συμμετέχοντες φορείς αποφάσισαν τα κάτωθι:

  1. Να εκδίδεται ανά τακτά διαστήματα δελτίο τύπου ενημέρωσης των καταναλωτών αφού κοινή διαπίστωση αποτέλεσε το γεγονός ότι οι χειρότεροι μήνες δεν είναι οι Αύγουστος- Σεπτέμβριος αλλά οι Οκτώβριος- Νοέμβριος έως ότι ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις.
  2. Θα συγκληθεί νέα σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα με τη παρουσία του Προϊσταμένου Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίνου Κριτσωτάκη και του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκου Νικολαίδη.
  3. Είναι αναγκαιότητα να υπάρξει ευαισθητοποίηση και του ιδιωτικού τομέα ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των γεωτρήσεων.
  4. Να υπάρχει περιοδική ενημέρωση κοινού από το άτυπο όργανο.

Καταληκτικά όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι : «….Για την άμβλυνση του προβλήματος και προς αποφυγή πιο δυσάρεστων καταστάσεων επιβάλλεται όλοι οι συνυπεύθυνοι φορείς διαχείρισης υδατικών πόρων των Χανίων να συμβάλλουν στη διαφύλαξη όχι μόνο της ποσότητας αλλά και της ποιότητας του πολύτιμου αγαθού για την ανάπτυξη του τόπου και την ανθρώπινη ζωή. Είναι καθοριστικής σημασίας να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες φροντίζοντας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία στη κατανάλωσή του και την αποφυγή σπατάλης.  Στόχος να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα στην ύδρευση, την άρδευση και την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos