ο Γιώργος Σταυρακάκης, διδάσκει για τους σεισμούς στο ανοιχτό πανεπιστήμιο Αγίου Νικολάου
ο Γιώργος Σταυρακάκης, διδάσκει για τους σεισμούς στο ανοιχτό πανεπιστήμιο Αγίου Νικολάου

Αρκετοί ήταν οι “μαθητές” που παρακολούθησαν το τέταρτο μάθημα του ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Αγίου Νικολάου που αυτή τη φορά είχε θέμα τους σεισμούς.

Διδάσκων ο πολύ γνωστός Γιώργος Σταυρακάκης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το θέμα: “Σεισμικότητα και σεισμική επικινδυνότητα της Ανατολής Μεσογείου“. Και αφού έχουμε συνηθίσει να ζούμε με τους σεισμούς, το θέμα για την Ελλάδα και τη Κρήτη, βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα.

Ο κύριος Σταυρακάκης, ξεκίνησε τη παρουσίαση του αναφερόμενος με απλά λόγια στη θεωρία των λιθοσφαιρικών πλακών, για να εξηγήσει στη συνέχεια γιατί στην Ελλάδα έχουμε όλη αυτή τη σεισμική δραστηριότητα. Η σύγκρουση των πλακών της Αφρικής και της Ευρώπης, στο τόξο που ξεκινά από τα Ιόνια νησιά και φτάνει μέχρι τη Ρόδο, είναι η αιτία όλων αυτών των δονήσεων, αλλά και της ύπαρξης των ηφαιστείων του Ελληνικού τόξου.
Όπως είπε ο κύριος Σταυρακάκης, το μέγεθος του σεισμού δεν προκαλεί πάντα καταστροφές. Μπορεί να είχαμε μεγάλης ισχύος δονήσεις στο παρελθόν, δεν ήταν όμως πάντα καταστροφικές. Και με τη γνώση που έχουμε αποκτήσει, θωρακίζουμε καλύτερα τις κατασκευές μας για όλο και λιγότερα προβλήματα.
μετά το τέλος του μαθήματος, το αναμνηστικό δώρο από τον δήμαρχο Δημήτρη Κουνενάκη
μετά το τέλος του μαθήματος, το αναμνηστικό δώρο από τον δήμαρχο Δημήτρη Κουνενάκη

Ο κύριος Σταυρακάκης, απάντησε σε ερωτήσεις των “μαθητών”. Όπως ήταν αναμενόμενο ρωτήθηκε και για το ΒΑΝ, για να μας πει ότι ναι μεν η επιστήμη προχωρεί, μπορεί να προβλέψει επερχόμενο μέγεθος σεισμού, αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά να πούμε πότε.

Τον Γιώργο Σταυρακάκη παρουσίασαν ο πολιτικός μηχανικός Κωστής Μαυρικάκης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου, Μανόλης Θραψανιώτης. Ο Δήμαρχος Δημήτρης Κουνενάκης, προσέφερε στον ομιλητή αναμνηστικό ένα πέτρωμα, προφανώς προϊόν της γεωλογικής εξέλιξης.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos