Ο δήμος θα συνεχίζει να στηρίζει την υποψηφιότητα της Σπιναλόγκας
η Σπιναλόγκα

Πλήρης είναι πλέον ο φάκελος της υποψηφιότητας του μνημείου της Σπιναλόγκας που θα κατατεθεί στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στο τέλος του μήνα, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού  Αθλητισμού για την έγκριση του Διαχειριστικού Σχεδίου του φρουρίου που πρόσφατα πήρε το “πράσινο φως” ομόφωνα από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κατάθεση του φακέλου αναμένεται να σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για την ένταξη της νησίδας στον κατάλογο του διεθνούς οργανισμού.

“Είναι σαφές ότι από δω και στο εξής, το θέμα ξεφεύγει πλέον απο τα “χέρια” των τοπικών αρχών και  είναι καθαρά θέμα της ελληνικής κυβέρνησης,  ώστε ακόμα ένα ελληνικό μνημείο – το πρώτο κρητικό – να ενταχθεί στον κατάλογο των προστατευομένων από την UNESCO μνημείων. Ωστόσο ο Δήμος Αγίου Νικολάου – η παρούσα δημοτική αρχή – θα συνεχίσει  να στηρίζει με όποιο τρόπο αξιολογηθεί από το αρμόδιο υπουργείο την υποψηφιότητα, με κάποιες πιθανόν ευπρόσωπες εκδηλώσεις ανά την Ευρώπη”.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, με αφορμή την ανακοίνωση που υπήρξε από το υπουργείο πολιτισμού αθλητισμού για την τελική υποβολή του φακέλου της υποψηφιότητας  της Σπιναλόγκας, τονίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα να στηριχθούν εκδηλώσεις (όπως το μουσικοποιητικό έργο “Απόκοπος ή Σπιναλόγκα” των : Ν.Ξυδάκη-Δ.Καψάλη που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2018 στο νησί).

O κ. Ζερβός, αναφερόμενος στην συμμετοχή του ως πολιτικός μηχανικός,  για την διαμόρφωση του φακέλου υποψηφιότητας (πρώτη φάση), μέλος όντας  της ομάδας εργασίας που είχε συγκροτηθεί από το ΤΕΕ/ Τμήμα Ανατολικής Κρήτης σε συνεργασία με την Νομαρχία Λασιθίου, δήλωσε ότι του δόθηκε η δυνατότητα να αντιληφθεί ακόμα περισσότερο την σημασία αυτού του τόσο σημαντικού γεγονότος και στην συνέχεια ώς Δήμαρχος Αγίου Νικολάου να θέσει ώς πρωταρχικό στόχο στην παρούσα θητεία του, την  ένταξη του μνημείου. Ένας στόχος που βρήκε – όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – πολλούς συμπαραστάτες μεταξύ αυτών υπηρεσιακούς παράγοντες της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου -προεξάρχουσας της υπεύθυνης για την Σπιναλόγκα κ. Γεωργίας Μοσχόβη- αλλά και της Γραμματέως του Υπουγείου Πολιτισμού κ. Μ. Βλαζάκη – η οποία λόγω της καταγωγής της –  μπόρεσε ν΄αξιολογήσει με τον καλύτερο τρόπο τις προσπάθειες που τελευταία χρόνια, είχαν αναληφθεί.

Σύμφωνα με την ενημέρωση αρμόδια επιτροπή της UNESCO, θα επισκεφθεί σε μη ορισμένο χρόνο το νησί, ενώ όπως ανέφερε ο Δήμαρχος εκφράζεται η προσδοκία, ώστε ο στόχος που έθεσε εξ αρχής η παρούσα δημοτική αρχή για την ένταξη του μνημείου  στην UNESCO να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Σημειώνεται ότι ένα μνημείο για να ενταχθεί στον εν λόγω κατάλογο θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον δύο κριτήρια, κάτι που συμβαίνει με τη Σπιναλόγκα, καθώς, μεταξύ άλλων, συνιστά εξέχον παράδειγμα ενός αρχιτεκτονικού συνόλου, αλλά και τοπίου που μαρτυρεί μία ή περισσότερες σημαντικές φάσεις στην ανθρώπινη ιστορία, ενώ επίσης συνδέεται με απτό τρόπο με γεγονότα ή ζωντανές παραδόσεις εξέχουσας οικουμενικής σημασίας.

από τον δήμο Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos