Ο Μιχάλης Μανιαδάκης πέταξε ......
ο Μιχάλης Μανιαδάκης, ιπτάμενος

Ο πιλότος της πολεμικής αεροπορίας και πρώην πρόεδρος του Καλού Χωριού, Μιχάλης Μανιαδάκης, ο οποίος έγινε γνωστός μετά την παράτολμη του πτήση από τα Χανιά στην (τότε) Σοβιετική Ένωση, απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών.

Ο Μιχάλης Μανιαδάκης, μετά την επιστροφή του από την Σοβιετική Ένωση εξελέγη πρόεδρος της κοινότητας Καλού Χωριού.

Η κηδεία του από τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Καλό Χωριό τη Δευτέρα (21/8), ώρα 17:00

από τη συνεργασία μας με τον Ιό της Ελευθεροτυπίας: Η αεροπειρατεία στα χρόνια της χούντας

Ο ανυπότακτος του Καλού Χωριού

Ιπτάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας ο Κρητικός Μιχάλης Μανιαδάκης αρνιόταν μετά την 21η Απριλίου να ενσωματώσει στη στολή του τα σύμβολα της χούντας. Την απόφασή του αυτή δεν την έκαμψαν ούτε οι φυλακίσεις ούτε οι συνεχείς μεταθέσεις σε όλη τη χώρα (Τανάγρα, Αραξος, Σούδα, Λάρισα). Λίγο πριν μετατεθεί στη Σχολή Πολέμου στο Τατόι και διαβλέποντας ότι του ετοίμαζαν νέες διώξεις αποφάσισε να διαφύγει στη Σοβιετική Ενωση με το αεροπλάνο του. “Προκειμένου να με κάψουν αυτοί, καλύτερα να κάψω μόνος μου τον εαυτό μου”, μας εξηγεί ο ίδιος.

Κατέστρωσε λεπτομερές σχέδιο πτήσης, υπολόγισε τη διαδρομή, τα καύσιμα που χρειαζόταν η Ντακότα του, και το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου 1970 απογειώθηκε από τη Σούδα, πέρασε από το Ηράκλειο, και έφτασε με ελιγμούς στη Ρόδο, όπου ζήτησε να έρθει σε επαφή με το FIR της Τουρκίας. Το επιτελείο επιχείρησε να τον μεταπείσει, αλλά ήταν ήδη αργά.

Ο Μιχάλης Μανιαδάκης πέταξε ......
ο Μιχάλης Μανιαδάκης σε παλαιότερη τιμητική εκδήλωση

Πάνω από την Τουρκία πέταξε ανενόχλητος. Πολύ αργότερα πληροφορήθηκε από Έλληνα αξιωματικό του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη ότι είχαν απογειωθεί 4 τουρκικά μαχητικά να τον αναχαιτίσουν, αλλά ο ίδιος δεν τα συνάντησε ποτέ. Μόλις μπήκε στο σοβιετικό εναέριο χώρο αναχαιτίστηκε από σοβιετικά μαχητικά, τα οποία τον οδήγησαν και προσγειώθηκε στη Σεβαστούπολη, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Έμεινε 6 χρόνια στην Τασκένδη δουλεύοντας σε οικοδομές. Άδεια επιστροφής στην Ελλάδα του δόθηκε μόλις δυο χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, το Νοέμβριο του 1976. Στις αρχές του 1977 πέρασε από δίκη με τις κατηγορίες της προδοσίας και της καταστρατήγησης βασικών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, αλλά αθωώθηκε, συνέχισε για λίγο διάστημα τις πτήσεις κυρίως σε ψεκασμούς και μετά επέστρεψε στο χωριό του. Από το 1982 μέχρι σήμερα εκλέγεται συνεχώς πρόεδρος της κοινότητας Καλού Χωριού Λασιθίου.

(Ελευθεροτυπία, 21/4/1996)

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos